Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Відновлення пошкодженого житла та компенсації. Інтерв’ю із заступником начальника ХОВА Антоном Самойленком
16 декабря 18:48
1549
Відновлення пошкодженого житла та компенсації. Інтерв’ю із заступником начальника ХОВА Антоном Самойленком

Відновлення пошкодженого житла та компенсації. Інтерв’ю із заступником начальника ХОВА Антоном Самойленком

Кореспонденти медіацентру “IPC-Південь” поспілкувались із заступником начальника Херсонської ОВА Антоном Самойленком про відбудову пошкодженого російськими обстрілами житла на Херсонщині, програму “єВідновлення” та компенсації.

“IPC-Південь”: Які на сьогодні результати щодо відновлення правобережжя Херсонщини? Скільки помешкань відбудовано? Які об’єкти соціальної інфраструктури вже відбудовані, хто проводив ці ремонти? 
Антон Самойленко: На сьогодні на звільненій частині Херсонщини по реєстрах близько 22 000 пошкоджених приватних осель. Якщо бути точними, то це 22 540 осель. Діють різні програми, це і “Пліч-о-пліч”, і волонтери, а також відновлення власним коштом громади. Нині відновлено близько 2 418 приватних осель, з них 847 об’єктів були відремонтовані коштом наших партнерів із 15 областей згідно програми “Пліч-о-пліч”, 762 за кошти волонтерів, ще 762 оселі були відновлені за кошти громад, за обласні кошти або завдяки суспільним програмам з видачі будівельних матеріалів та залученням добробатів.

Щодо соціальних об’єктів, то на сьогодні є програми, які здійснюються обласним коштом. Нині це 6 об’єктів, які оголошені, були проведені тендери і вже почались роботи з відбудови. Це Киселівський ясла-садок “Сонечко”, Малоолександрівська школа, Кочубеївська сільрада, Амбулаторія загальної практики в Давидовому Броді, Борозенський заклад медичного обслуговування, Великоолександрівський заклад дошкільної освіти на сьогодні відбудовується. Також планується і вже оголошений тендер на капітальний ремонт Високопільського ясла-садка “Барвінок” і я сподіваюсь, що цього року ми ще оголосимо і почнемо роботи з відновлення шкіл Архангельської та Високопільської громад. Це з об’єктів, які відновлюються обласним коштом.

Також паралельно у нас є державна президентська програма, експериментальний проєкт – відновлення Посад-Покровського. На сьогодні у Посад-Покровському почали проводитись роботи, вже 5 будинків відбудовані коштом волонтерів і ще 20 також будуть відновлені завдяки волонтерам. Також на сьогодні вже проведено тендери на 76 нових будинків, 8 будинків – під капітальний ремонт, а також ще готується ще 105 проєктів. Тобто ми бачимо, що наступного року Посад-Покровське має бути відновлено. Крім того, у Посад-Покровському вже почались роботи з відновлення водогонів, на стадії завершення проєкт з відновлення газопостачання.

У рамках експериментальних проєктів – у нас там (у Посад-Покровському – ред.) заплановане відновлення школи і дитячого садка, амбулаторії, центру надання адміністративних послуг, а також сільради. Всі ці об’єкти зараз знаходяться на стадії проєктування і під кінець року також вийдуть на тендери.

“IPC-Південь”: Скажіть, будь-ласка, чи є інформація щодо того, скільки людей отримали компенсацію в рамках програми “єВідновлення”?
Антон Самойленко: Херсонська область доклала дуже багато зусиль для цього, працювали комісії, і на сьогодні вже нараховано близько 218 мільйонів гривень за програмою “єВідновлення”, з них виплачено 115 мільйонів гривень. За виплатами 1016 осель вже можуть бути відновлені людьми власним коштом. За нарахованими коштами – це 1396 осель, і я думаю, що це високий показник. Також у рамках коштів із “єВідновлення” вже видано 28 сертифікатів на суму 35 мільйонів гривень – це за повністю зруйноване житло.

“IPC-Південь”: Якщо ми говоримо про відновлення об’єктів соціальної інфраструктури – школи, дитячі садки, амбулаторії тощо. Як обирались ці об’єкти? І чи є наразі в них потреба, якщо ми говоримо про ті райони, де дітей і взагалі людей залишилось дуже мало. Чи є зараз потреба саме в цих об’єктах?
Антон Самойленко: Потреба є. Люди повертаються і якщо ми не будемо відновлювати ці об’єкти, ми не зможемо повернути своїх людей до нормального життя. І те, що ми на сьогоднішній день відновлюємо, це мала частина того, що ми плануємо відновлювати. Ми розробляємо проєкти, дивимось по загальній кількості дітей (котрі проживають у громадах – ред.), підбираємо школи на наступний рік, а саме які школи концептуально будуть основними для запуску на 1 вересня, а також які школи у подальшому будуть відновлюватись протягом двох-трьох років. Ми відслдіковуємо цю тенденцію і віддаємо проєкти на опрацювання.

“IPC-Південь”: Щодо проблеми з водопостачанням. Є кілька великих тендерів на буріння нових свердловин. Це Милівська і ще кілька громад правобережжя. Чи виконується ця робота зараз? Чи можливо вона вже завершена? Адже згідно з тендерами, ця робота має от-от завершитись. Чи забезпечені люди водою і що влада для того, щоб цією водою їх забезпечити?
Антон Самойленко: З підривом росіянами Каховської ГЕС у нас дійсно по всій області постала велика проблема з водою, рівень води у колодязях впав. І це нас привело до того, що потрібно бурити нові свердловини. Держава нам надала на це кошти, зокрема, 771 Постанова (Постанова Кабінету Міністрів України від 25 липня 2023 р. № 771 “Деякі питання реалізації експериментального проекту з водозабезпечення у Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій та Миколаївській областях” – ред.) нам дозволила швидко, без проєктів, без землеупорядних робіт підготувати документацію і бурити свердловини. Першочергово було визначено кількість у 50 свердловин. На сьогодні тендери оголошені, вони проводяться. Багато учасників на тендери не виходять, вони готові були підписувати і прямі договори, але завдяки нашим “русскім товаришам”, через постійні обстріли ми не можемо проводити роботи у повному обсязі, на сьогодні виконані роботи лише на 6 свердловинах, 3 в роботі та ще 2 або 4 добурять до кінця року. Обстріли дуже заважають нашим підрядникам, були випадки затримки машин на заглибленні близько 70-80 метрів, так, що потім люди діставали обладнання тижнями. Тому це питання нагальне, роботи ведуться і ми думаємо, що вони будуть виконані.

“IPC-Південь”: Як ми розуміємо, зараз критичної ситуації з водою на правобережжі немає? Можливо, тому що там залишилось мало людей?
Антон Самойленко: Так, людей менше. Критичної ситуації немає, а де вона є – область підвозить воду, тобто, усі люди на сьогодні забезпечені.

“IPC-Південь”: Питання по тим селам, які були зруйновані вщент – це Білогірка, Сухий Ставок, Потьомкине та інші, де зруйновано більше 90% будинків. Чи було рішення влади не відновлювати будинки у цих населених пунктах або ж вони все ж таки будуть відбудовуватись?
Антон Самойленко: Ні, таких рішень влади не було і не може бути. Всі села, всі населені пункти будуть відновлені. Так, справді, є села, до яких ще не приступили, у деяких зовсім немає людей, до деяких люди повертаються. Ще є питання з розмінуванням населених пунктів, не вистачає обладнання, долучаються мобільні загони, які проводять розмінування. Все в області буде відновлено.

“IPC-Південь”: Кілька місяців тому Олександр Прокудін на прес-конференції зазначив, що є близько десяти сіл, які знаходяться у “довгій черзі” на відбудову або, можливо, буде прийняте рішення, що їх взагалі не будуть відновлювати. Ми телефонували людям із Сухого Ставка, вони кажуть, що зараз там немає жодної вцілілої хати, тож їм пообіцяли компенсації за житло у розмірі 1 мільйона гривень. Чи є така програма з компенсацій? І ще питання: минулого разу кореспонденти “IPC-Південь” були у Білогірці у вересні, тоді відновлення там не проводилось, до села не могли заїхати бригади “Пліч-о-пліч”, тому що територія була замінована. Місцева влада зазначила, що через тиждень або два туди заїдуть МНСники і розпочнуть роботи з розмінування. Яка ситуація там зараз?
Антон Самойленко: На сьогодні по Білогірці досі не зроблені ці кроки, село ще не розмінували до кінця. Нині там проживає 11 людей. Але у планах відновлення (села – ред.) є і все там відбудують. Командою “Пліч-о-пліч” спочатку було відновлено 26 населених пунктів, для нової хвилі відновлення за цією ж програмою зараз готується державна постанова, шукають кошти для цього. І те, що Ви кажете, це дійсно так – деякі села поки не беруться до уваги, тому що ми розраховуємо, що повинна відновлюватись територія за 30-кілометровою зоною, а інакше підрядники не можуть підписати договори, тому що ці території входять до зон ведення активних бойових дій.

“IPC-Південь”: Тобто відновлюватись можуть лише ті об’єкти, які знаходяться на відстані більше 30 кілометрів від Дніпра, а ті, що ближче – не будуть відбудовуватись.
Антон Самойленко: Так, це зона активних бойових дій і ми не можемо використовувати бюджетні кошти на це. Там, де це можливо, усі прибережні зони, завдяки волонтерам забезпечуються будівельними матеріалами, і за допомогою добробатів там вирішуються аварійні та першочергові питання. Ті ж населені пункти, які знаходяться в зоні активних бойових дій, наразі не можуть бути відновлені державним коштом. А з огляду на безпекову ситуацію на сьогодні просто немає можливості відновити деякі населені пункти.

“IPC-Південь”: Тобто Білогірка відновлюватись буде, але згодом? А інші населені пункти потрапляють до списку “довгострокової перспективи”?
Антон Самойленко: У нас програма “Пліч-о-пліч” спрацювала лише по 26 населеним пунктам, це буд першочерговий експериментальний проєкт. Другою чергою у нас йде відновлення ще 76 населених пунктів, і вже до третьої черги увійдуть ті населені пункти, які сьогодні знаходяться у 30-кілометровій зоні, коли російських окупантів буде посунуто далі.

“IPC-Південь”: Тобто ці села не залишаться “селами-привидами”? Навіть такі, як Сухий Ставок, де зараз ніхто не проживає.
Антон Самойленко: Ми не можемо з Вами залишити людей, які бажають жити у тих місцях, де вони народились. Ми повинні відновити все, адже люди не винні у тому, що на нашу територію прийшла війна.

“IPC-Південь”: Повертаючись до питання компенсації в 1 мільйон гривень. Можна детальніше про цю програму?
Антон Самойленко: Так, це і є програма “єВідновлення”, яка поділяється на різні категорії. Перша категорія – це сума на відновлення житла до 200 000 гривень. Люди подають заявки, і ці кошти можна використати на поточні ремонти. Є друга категорія виплат на ремонт житла, яке зазнало більшого пошкодження, згідно з актами обстежень – це сума до 500 000 гривень. Є третя категорія – це повністю зруйновані будинки. Їхня вартість розраховується за квадратний метр на орієнтовну загальну ціну на житло, що складає близько 20 тисяч гривень. І люди, подають заявки на виплати за знищене житло. Головне, щоб усі документи були у наявності. Ми зараз допомагаємо усім нашим громадянам, запустили БТІ, а також залучили реєстраційну службу, щоб допомогти людям. Тож люди можуть подати заявку і отримати ці кошти. дана програма вже працює, і як вже зазначалось, 26 родин вже отримали компенсацію за повністю зруйноване житло.

“IPC-Південь”: Отримали по 1 мільйону гривень?
Антон Самойленко: Там розраховується так: квадратний метр за середньою вартістю житла.

“IPC-Південь”: Коли наші кореспонденти займались цим питанням, це було у вересні, тоді видавали компенсацію лише по 200 000 гривень. І людям казали зачекати до жовтня-листопада, коли розпочнуться виплати за новою програмою – до 500 000 гривень, а пізніше вже за іншою програмою, з повним відшкодуванням вартості знищеного житла. Значить, ця програма вже працює і люди вже отримують кошти?
Антон Самойленко: Програма компенсації за повністю зруйноване житло запрацювала близько тижня тому, і ось щойно розпочались перші виплати.

На фото зверху: Антон Самойленко, заступник начальника Херсонської ОВА. Фото: скріншот відео "IPC-Південь".
0 комментариев
27 апреля 2024, 12:40
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1913
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1424
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
1108
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
Триває активне розмінування територій на Херсонщині, як наслідок, посівні площі в регіоні збільшилися втричі у порівнянні з минулорічними показниками.Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської а...
01 апреля 18:18
949
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
771
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
795
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
203
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
286
1