Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
В прибутку таксисти, кур'єри та репетитори: хто і як заробляє на карантині
26 марта 15:23
192
В прибутку таксисти, кур'єри та репетитори: хто і як заробляє на карантині

В прибутку таксисти, кур'єри та репетитори: хто і як заробляє на карантині

Доставка: роботи вище голови

Для доставки почалися золоті часи. Самі служби доставки дають досить стримані коментарі, і зрозуміти їх можна: з моральної точки зору непросто зізнаватися, що ваш бізнес виграє від пандемії. Але тим не менш і без всяких коментарів ясно: роботи у них – невпроворот.

Ще зовсім недавно майданчики з надання послуг надсилали листи з різними пропозиціями, то сьогодні все відсунуто на другий план. Головні пропозиції-кур'єрські послуги. Так, наприклад, Kabanchik.ua повідомляє, що його кур'єри готові оперативно доставити все що завгодно: документи (від 100 грн), товари (від 110 грн), ліки (від 120 грн), продукти (від 120 грн). Кур'єр на автомобілі - від 150 грн.

А експерти радять цю нехитру роботу розглянути в якості підробітку студентам, які сьогодні не ходять до вузів, а також тим, хто тимчасово залишився без роботи – барменам, офіціантам, представникам сфери послуг. Таксисти: задрали ціни

Не менш грошові часи настали і для столичних таксистів. Відразу після закриття метро ціни на послуги таксі злетіли мінімум на 20%, а при переїзді з одного берега столиці на інший ціна і зовсім виростала в півтора-два рази.

Після того як громадський транспорт перейшов на "пропускний режим", таксисти не соромляться піднімати ціни в рази. Сьогодні вже і потрійним тарифом нікого не здивуєш.

- Ми на карантин не закрилися-щоранку доводиться їздити на роботу, - розповідає киянин Андрій. - Я зареєструвався в одному з сервісів виклику авто через Інтернет і беру в день два замовлення: вранці-по дорозі на роботу, ввечері-по дорозі додому. Відмінна надбавка до зарплати!

Репетитори: клієнтів стало більше

Не скаржаться на відсутність роботи і репетитори.

- З введенням карантину роботи стало не менше, а більше, - каже репетитор з математики та фізики Денис. - Перш за все, активізувалися випускники: тести-то їм якось треба здавати! З навчального процесу випадають цілі тижні, і мало того що діти весь цей час не вчаться, так ще й остаточно "розслабляються", багатьом дуже важко після тривалої перерви повертатися до навчання. Батьки випускників це передбачають і намагаються завантажити їх в карантин по повній програмі.

Друга група його клієнтів-учні середніх і молодших класів. За словами Дениса," дистанційне навчання " сьогодні зводиться до того, що дітям просто скидають по 30-40 завдань на тиждень без всяких пояснень. Більшість учнів не в змозі розібратися в нових темах самостійно, а такий обсяг роботи і зовсім вибиває їх з колії. У батьків на допомогу по навчанню не вистачає ні знань, ні терпіння, тому репетитори в період карантину в ціні.

Магазини: підсовують "просрочку"

Експерти кажуть, що величезні прибутки супермаркетів в період ажіотажу-лише видимі, оскільки після пари тижнів ажіотажу настануть кілька тижнів затишшя, і люди будуть доїдати те, що накупили.

Дозволю собі не погодитися, адже чимало продуктів, куплених в нападі паніки, мають властивість псуватися, а морозилки в наших квартирах не гумові. Так що покупці просто викинуть все, що накупили понад міру, і підуть за новою порцією їжі.

Крім того, і самі супермаркети збувають з рук все, що раніше утилізували. Наприклад, 15 березня прилавки супермаркету біля мого будинку були завалені або простроченням, або товарами з терміном придатності. Люди брали не дивлячись прострочене молоко, кефір і йогурти. А в хлібному відділі лежали лаваші, спечені 2 березня з терміном придатності 10 днів.

Дивлячись на продаються овочі, створюється стійке відчуття, що торгові мережі поставили собі за мету продати весь негідний товар за максимальними цінами. І діватися покупцям нікуди: ринки-то закриті.

Загалом, сьогодні в супермаркеті треба бути супербдітельнимі, інакше втрат не уникнути!

Сфера послуг: працюють " по-тихому"

Стоматолог Олег на деякий час призупинив свою роботу і кабінет закрив. Але при цьому каже, що, швидше за все, вже наступного тижня почне приймати "по-тихому". Інакше просто вилетить в трубу-адже це його єдиний заробіток.

При цьому багато столичних стоматології не настільки педантичні, як Олег, і продовжують працювати в звичайному режимі.

- У мене був на 18 березня запис на примірку протеза, - розповіла нам 82-річна киянка Любов Миколаївна. - Зателефонувала лікарю, спробувала перенести хоча б на пару тижнів, але він категорично відмовився. Сказав, що у нього повний запис і мене нікуди переносити. Більше того: наступний прийом був призначений на 25 березня – і знову довелося їхати.

Підпільно продовжує працювати і "сфера краси".

- Наш салон закрили, але клієнти телефонують, просять приїхати додому - і їжу, - зізнається перукар-стиліст Тетяна. - У мене троє дітей-чимось же їх треба годувати? Тим більше що незрозуміло, коли все це закінчиться.

Не припинила роботу і майстер манікюру Вероніка. Її основна спеціалізація-нарощування і корекція гелевих нігтів. Специфіка роботи така, що клієнти повинні робити процедуру в середньому кожні 4 тижні. За словами Вероніки, вона б і рада піти на карантин, але клієнтки категорично проти і наполягають на тому, щоб запис дотримувалася, а втрачати їх вона не готова. 

"Масова істерія вигідна шахраям"

- Крім доставки в поточній ситуації може добре заробити Рітейл, оскільки попит на продукти харчування є і буде підвищеним, - зазначив у коментарі "КП" в Україні" аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак. - Масштабних розпродажів всіх продуктів не відбудеться хоча б тому, що у населення немає грошей на формування довгострокових продуктових запасів. Також, у зв'язку з обмеженням транспортного сполучення всередині міст, зможуть заробити таксисти. У виграші залишаються і мережі аптек, а також виробники масок і антисептиків, так як зараз попит на ці види товарів значно виріс.

Роздрібні продажі можуть легко отримати прибуток від людських страхів. Наприклад, можуть влаштовувати "вигідні акції", які в період паніки більшість населення не зможе проаналізувати. Також в період карантину в Україні зможуть заробити ті, хто проводить Різне онлайн-навчання (тренінги, курси з різних тематик). Українці сидять вдома, і, можливо, ті, кому набриднуть фільми і серіали, захочуть отримати якісь знання, навички, які зможуть застосовувати в недалекому майбутньому, коли почнеться відновлення споживчої активності.

Масова істерія вигідна і шахраям, які придумують різні схеми і легко впроваджують їх через Інтернет і соцмережі. Сюди можна віднести помилкові тести на коронавірус, фейкові новини, фейкові оголошення про роботу з платним навчанням і багато іншого.

В цілому велика частина бізнесу зараз зазнає значних збитків. Однак завжди знайдуться ті, хто скористається загальною панікою і постарається отримати з неї максимальну вигоду.

КОМПЕТЕНТНО

"Вакансій стало менше"

- Ринок праці змінився, - зазначив у коментарі "КП" в Україні" директор по країнах Східної Європи компанії World Staff Віталій Михайлов. -І ось вам перша зміна: буквально вчора я був одночасно на декількох онлайн-заходах. Раніше потрапити одночасно на дві-три конференції в один день було неможливо, а зараз це реальність, навіть якщо вони йдуть одночасно: до однієї можна підключитися з ноутбука, до іншої - з планшета, до третьої - зі смартфона. Так ось, на одній з цих конференцій близько 160 ейчарів якраз обговорювали зміни на ринку праці. Висновок однозначний: кількість вакансій зменшилася. І це цілком зрозуміло. Деякі сфери-торгові центри, ресторани, кінотеатри - закрилися фактично в один день, і персонал залишився не при справах. Цілком логічно, що ніхто не стане набирати нових співробітників в умовах, коли не знає, що робити зі старими. Тим більше що, судячи з прогнозів і очікувань, 3 квітня це все не закінчиться і триватиме мінімум до літа.

Але справедливості заради треба сказати, що є сфери, де попит на персонал виріс.

По-перше, це лікарі. В Україні їх і до карантину не вистачало, а зараз цей брак відчувається ще гостріше. Особливо враховуючи, що деякі медики через острах заразитися звільняються, в тому числі і з приватних клінік.

По-друге, це роздріб. Будь - хто, хто зайде в супермаркет, може переконатися, що покупців зараз більше в рази, і їх треба обслуговувати.

По-третє, відповідно, збільшилися обсяги роботи в логістичних компаніях.

По-четверте, багато роботи у інтернет-торгівлі. Всі магазини, крім продуктових, зараз закриті, тому будь - який товар - від одягу і взуття до міксера і пральної машини-можна купити тільки в Інтернеті. Обороти інтернет-майданчиків збільшуються, і їм потрібні нові люди.

По-п'яте, багато роботи у доставки, що теж зрозуміло і не вимагає додаткових роз'яснень.

Не скаржаться в нинішніх умовах на відсутність роботи і таксисти.

І, нарешті, розвивається і буде розвиватися весь бізнес, пов'язаний з онлайном. А оскільки розвивається він за рахунок технологій і людей, люди будуть потрібні.

 

экономика
общество
0 комментариев
29 марта 2024, 15:18
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині.Про це розповідається на сторінці Центр досліджень воєнної історії ЗСУ у facebook.12 березня 2022 року біля с...
12 марта 19:13
1016
Карпатський знахар розповів, коли закінчиться війна
Карпатський знахар розповів, коли закінчиться війна
За пророцтвом карпатського знахаря Любомира, відомо, коли закінчиться війна в Україні, та що чекає на Росію у майбутньому.Про це йдеться у відео, розміщеному у YouTube. Знахар Любомир проживає у глиби...
15 марта 03:33
981
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Депутати дійшли консенсусу.У ВР запевняють, що мобілізаційний законопроєкт можуть проголосувати вже у кінці березня. Гучні дискусії щодо норм скандального документа набирають обертів. Найбільший резон...
08 марта 04:00
956
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Анастасія була вихованкою інтернату для малюків у Херсоні. Під час захоплення військами РФ, її разом з іншими дітьми намагались ховати, але окупаційна влада незаконно вивезла дитину до Криму. Після по...
07 марта 02:45
952
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
236
1
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
929
1
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українцівТимчасовий захист для українських біженців у Польщі готуються продовжити до 4 березня 2025 року. Проте уряд планує змінити правила перебування укра...
02 марта 03:00
316
1
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
425
1