Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Умер ученый, который в Аскания-Нова скрещивал коров с бизонами
02 июня 19:00
239
Умер ученый, который в Аскания-Нова скрещивал коров с бизонами

Умер ученый, который в Аскания-Нова скрещивал коров с бизонами

Биосферный заповедник «Аскания-Нова» сообщил о смерти на 88-м году жизни доктора биологических наук, старшего научного сотрудника, профессора Евгения Петровича Стекленева и опубликовал его биографию:

«Народився 07.11.1930 р. у м. Полтава, помер 24.05.2019 р. в смт Асканія-Нова Херсонської області.

Сфера діяльності – фізіологія відтворення, віддалена гібридизація, генетика та селекція тварин.

Стекленьов Є.П. – видатний вчений, знаний не лише в Україні, але й за кордоном. У 1953 р. закінчив зоотехнічний факультет Полтавського сільськогосподарського інституту. Ще з студентських років він виявив неабиякий інтерес до вивчення проблем трансплантації ембріонів овець і особливостей розмноження тварин. Його вчителями були академік Квасницький А.В. та доцент Манковська М.М., спілкування з якими вплинуло на вибір місця роботи в Асканії-Нова.

Євген Петрович розпочав трудову діяльність у Всесоюзному науково-дослідному інституті  гібридизації та акліматизації тварин «Асканія-Нова» імені М.Ф. Іванова, де пройшов шлях від лаборанта до наукового співробітника. Досвід, набутий під час навчання в аспірантурі цього інституту, цілеспрямованість, наполегливість та невтомність забезпечили успішний  захист кандидатської дисертації «Некоторые вопросы физиологии размножения асканийских тонкорунных овец» у 1960 р. У 1965 р. йому було присуджено вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю «фізіологія тварин».

У 1972 р. ним було захищено докторську дисертацію «Морфологическая характеристика гамет и физиологические особенности размножения животных в связи с их гибридизацией». Висока оцінка дослідницької роботи та організаторські здібності Євгена Петровича стали вирішальними для обрання його завідувачем відділу акліматизації та гібридизації диких тварин (1978–1979 рр.).

В подальшому (1990–1994 рр.) він обіймав посаду завідувача лабораторії фізіології розмноження диких тварин Українського науково-дослідного інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія-Нова», у 1994 р. – переходить на посаду в.о. провідного наукового співробітника.

У 1995–2002 рр. працював провідним науковим співробітником Біосферного заповідника «Асканія-Нова», а з 2002 до 2011 р. – головним науковим співробітником лабораторії збереження різноманіття диких тварин заповідника. Наукову діяльність Євген Петрович поєднував із науково-педагогічною, читаючи лекції студентам вищих навчальних закладів. У 2001 році йому було присуджено вчене звання професора за спеціальністю «генетика».

Понад п’ятдесят років наукової діяльності Євген Петрович присвятив виконанню наукових досліджень з фізіології відтворення, віддаленої гібридизації, морфології, біології тварин. Він значно розвинув наукові дослідження в галузі віддаленої гібридизації тварин.

В результаті багатолітніх експериментів зі схрещування диких та свійських тварин було з’ясовано анатомо-фізіологічні особливості розвитку, відтворювальну здатність віддалених гібридів, проаналізовано особливості гаметогенtзу тварин родин Bovidae, Caprinae, Cervidae, Equidae, Camelidae, Suidae, Leporidae, Carnivora, Phasianidae, Anatidae, які узагальнені у монографіях «Отдаленная гибридизация животных» (2001 р.), «Морфогенетическая характеристика гамет млекопитающих в связи с их гибридизацией» (2005 г.).

Завдяки науковому пошуку були створені  нові форми гібридів бантенгової та бізонячої комбінацій зі свійською коровою, передані для впровадження у виробництво в Інститут тваринництва степових районів «Асканія-Нова» у 2004 р. Також гібриди бантенгової комбінації зі свійською коровою були надані для подальших випробувань в Зону ЧАЕС.

За безпосередньої участі Є.П. Стекленьова досягнуті успіхи у збереженні генофонду та розведенні окремих рідкісних та цінних видів тварин у зоопарку «Асканія-Нова», здійснено широке впровадження наукових розробок. Результати досліджень увійшли у підготовлену у співавторстві з М.В Бевольською і видану у 2017 р. монографію «Размножение бескилевых птиц: Птенцы. Их рост. Выживаемость. Выращивание» та 346 наукових праць, представлених на численних міжнародних симпозіумах та конференціях. Ним створена наукова школа, підготовлено 7 кандидатів сільськогосподарських та біологічних наук – Шинкаренко І.С., Зубко В.М., Єлістратова Т.М., Ясинецька Н.І., Лобанова А.Д., Смаголь В.М., Смаголь В.О.

Євген Петрович брав активну участь у науково-організаційній діяльності заповідника як член Вченої ради, методичної комісії та редколегії наукового журналу «Вісті Біосферного заповідника «Асканія-Нова».

За значні досягнення в науковій діяльності Є.П. Стекленьова нагороджено Грамотою Міністерства сільського господарства УРСР (1965 р.), Грамотою Міністерства сільського господарства УРСР та Республіканського комітету профспілки робітників і службовців сільського господарства і заготівель (1967 р.), Грамотою Президії Верховної Ради УРСР (1969 р.); пам’ятною медаллю, випущеною з нагоди 100-річчя від дня народження Вавілова М.І. (1987 р.), ювілейною медаллю Президії Верховної Ради СРСР (1970 р.), Почесними грамотами УААН (1998 р., 2000 р.), Почесною Грамотою Міністерства охорони навколишнього природного середовища (2006 р.), Почесною відзнакою НААН (2010 р.).

Стекленьов Є.П. характеризувався наполегливістю, невтомністю, працелюбністю та вірністю обраній справі. Його наукову компетентність доповнювали такі риси, як відповідальність та коректність, вимогливість насамперед до себе.

З приводу тяжкої втрати висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким покійного».

0 комментариев
26 апреля 2024, 11:24
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1303
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1128
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1085
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
968
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
748
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
756
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
552
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
180
1