Все новости Херсона

Лента новостей
Культура
Туреччина, Грузія та Португалія – гастрольна карта херсонських театралів
31 октября 13:03
907
Туреччина, Грузія та Португалія – гастрольна карта херсонських театралів

Туреччина, Грузія та Португалія – гастрольна карта херсонських театралів

У четвер, 28-го жовтня, у театрі-кафе Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша відбулась прес-конференція, під час якої обговорювали гастролі трупи до Туреччини і Грузії та ІІ асамблею Євразійської театральної асоціації, яку з 2019-го року очолює генеральний директор-художній керівник ХОАМДТ Олександр Книга.

Як повідомляє пресслужба облради, на початку жовтня артисти їздили до Туреччини на ІІІ-й Міжнародний театральний фестиваль у Малтепе (Стамбул), який тривав протягом 4-х днів – із 7.10 по 10.10. Керівник театру, народний артист України Олександр Книга у межах освітньої програми проводив лекцію з театрального менеджменту, а також, як голова ЄТА, працював із членами журі на всіх виставах.

«Вистави були дуже сильними. Узбекистан привіз роботу за Гоголем «Записки божевільного», яку поставив Кубілай. Її визнали кращою і це дійсно була краща вистава», – розповів керівник.

Актори ж презентували музичну програму «Співоча Україна», яка підкорила закордонних глядачів. І, хоча херсонський театр виступав на фестивалі у Туреччині поза конкурсом, члени журі таки відзначили делегатів нагородою за яскраве шоу.

«Я вкотре була дуже приємно здивована тим, що немає значення, якою мовою ти несеш культуру. Я дуже хвилювалась, як сприйматимуть наші українські пісні (ті ж «Чорнобривці»), та все було на рівні емоцій – люди підіймалися, плакали, аплодували і це дуже вражало», – поділилась народна артистка України Ружена Рубльова.

Уже буквально за кілька днів по тому Олександр Книга вирушив у Португалію на ІІ асамблею Євразійської театральної асоціації, яка відбувалась з 15 по 17 жовтня відразу у двох країнах – Португалії, а саме у Бразі, та Іспанії, а саме в муніципалітеті Сантьяго-де-Компостела автономної спільноти Галісія. Члени Асоціації працювали у форматі круглих столів. Кожна держава презентувала свої пропозиції щодо подальшої співпраці та шляхів розвитку Євразійської театральної асоціації, а також підписували міжнародні угоди.

Зокрема, два творчих проєкти буде реалізовано у Херсоні – вже цієї зими до південного українського міста завітає режисер із Туреччини Кубілай Ерделікара для постановки вистави «Калігула». Навесні ж буде реалізовано проєкт, анонсований ще у 2019-му році – португальний режисер Руї Мадейра поставить відому в його краях історію кохання «Легенда про Педро і Інеш».

Приємним сюрпризом у межах поїздки стало вручення Олександру Книзі так званого «Турецького «Оскару» – нагороди «Театральний діяч року» згідно рейтингу турецького мистецького журналу «Tiyatro».

«Вручав статуетку мер міста Брага Рікардо Ріо. Чесно кажучи, спочатку я подумав, що то нагорода нашому театру й уже в готелі побачив, що на ній вказане моє прізвище. Так що тепер у мене є свій «Оскар», хай не американський, а турецький, але все-таки він є. І ця відзнака вкотре підтверджу увагу до культури України з боку держав, яким дуже подобається те, що ми робимо», – наголосив Олександр Книга.

І останньою була поїздка до Грузії – 23 жовтня артисти виступали на VI Фестивалі грузинської драматургії в Месхетинському драматичному театрі. Туди возили «Станцюй зі мною танго» грузинської драматургині Ніно Мірзіашвілі постановки режисера із Грузії Кахи Гогідзе.
Гастролі відбулись спонтанно – спочатку служителі херсонського храму Мельпомени відмовились від поїздки через брак коштів. Але 1 жовтня на відкритті сезону спонсор театру Давид Бежуашвілі, за сприяння якого реконструювали VIP-ложу, вирішив підтримати артистів та виділити кошти на поїздку.

«Їдучи туди, ми дуже переживали, як сприйматимуть глядачі. У результаті ж вистава пройшла «на ура»! Зала реагували на кожен жарт навіть попри те, що грали українською, у фіналі всі аплодували стоячи. Нам сказали, що якби у межах фестивалю була конкурсна програма, херсонський театр однозначно отримав би гран-прі», – розповіла директорка розпорядниця ХОАМДТ ім. М.Куліша Юлія Бунчак.

Яскраві подорожі та нові знайомства надихнули служителів херсонського храму Мельпомени на подальшу плідну роботу! Попереду – ще чимало звершень, які будуть дивувати та приголомшувати!
67 комментариев
27 апреля 2024, 03:20
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2470
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1585
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1057
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Росіяни планують удар ракетами “Циркон“ по Київській ГЕС, щоб затопити українську столицю
Після ударів росіян по дніпровських електростанціях кияни побоюються, що наступна атака може бути на Київську ГЕС. У Мережі з'явилася інформація, що у разі руйнування греблі у Вишгороді, потік води мо...
30 марта 13:45
979
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
779
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
562
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
194
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
260
1