Все новости Херсона

Лента новостей
Культура
Театр став віддушиною для травмованих війною людей
13 декабря 15:53
932
Театр став віддушиною для травмованих війною людей

Театр став віддушиною для травмованих війною людей

Другий показ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Херсоні відбувся онлайн 14 грудня. Глядачі подивилися стрічку режисера Дмитра Грешка «Король Лір: як ми шукали любов під час війни».

24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну.  Мільйони українців покинули домівки, рятуючись від війни. Частина з них опинилася в Ужгороді на Закарпатті. 

У місті з’являються громадські ініціативи, спрямовані на допомогу людям, які приїхали з інших регіонів. Та й самі вимушені переселенці беруть активну участь у такій діяльності – працюють у їдальнях, плетуть маскувальні сітки, організовують культурні заходи.


Кадр з фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни»

Ідея фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» належить театральному режисерові В’ячеславу Єгорову. Він вирішив поставити «Короля Ліра» Вільяма Шекспіра з акторами-аматорами, які приїхали до Ужгорода з різних куточків країни. І зафіксувати результат на камеру.


Кадр з фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни»

У стрічці є п’ять головних героїв. 

Короля Ліра грає вчитель англійської мови з Ірпеня, що під Києвом, Олексій Дашковський. Він провів дев’ять днів у місті, яке розстрілювали з танків. 

Блазня втілює Руслана Тимофій, домогосподарка із села Катеринівки Лозівського району на Харківщині. 

Гонерилью — абітурієнтка з Кривого Рогу Софія Алмаз, вона евакуювалася до Ужгорода з матір’ю та батьком, брат залишився вдома. Згодом – цього немає у документальній стрічці – вона вступила в ужгородську Академію культури й мистецтв.

Роль Регани виконує художниця з Харкова Олена Аляб’єва. Приїхала з чоловіком, матір’ю та дочкою. 

Образ Корделії втілює Юлія Горєлкова, співвласниця маленького сімейного бізнесу. Виїхала з Чугуєва Харківської області разом із чоловіком, батьком на інвалідному візку та двома неповнолітніми синами. 


Кожен із героїв на початку фільму розповідає, як для них почалася війна, що вони думали й відчували. Одна з героїнь каже, що їй мати вранці 22 лютого сказала, що оголошений воєнний стан, тому можна не вставати рано. Жінка, не подумавши, відповіла: слава Богу й заснула далі. 

Ці оповіді героїв чергуються із фрагментами, де Олексій, Руслана, Софія, Олена та Юлія  або вже існують у шекспірівських образах, або вживаються в них на репетиціях.

Короля Ліра й переселенців об’єднує те, що вони втратили все й намагаються віднайти любов. «Людина без любові не має шансу на життя», – каже акторам режисер вистави. 

Експерти відзначають низку цікавих режисерських рішень фільму. Наприклад, Софія Алмаз, яка грає Гонерилью, розмірковує: «Надзавдання — стати королевою» — і тут же показують, як вона прибирає у волонтерській їдальні у футболці з написом: «Хьюстон, у нас проблема».
Після показу фільму херсонці поділилися своїми враженнями про стрічку.

Ірина Ухваріна, журналістка: 
«Це дуже сильний фільм. За сюжетом – наче все спокійно, люди працюють, живуть. Але вони живуть одним днем. Не знають, що буде завтра. Я досі не дуже розуміла «Короля Ліра», а тепер захотіла перечитати. Ще один момент, який мене сколихнув у стрічці, – це похорон бійця (городяни прощаються із загиблим воїном біля пам’ятника Шевченку в Ужгороді. Звучить пісня «Пливе кача». – ред)».

Устин Данчук, режисер розповів, що фільм грамотно поставлений. На початку герої розповідають, як для них почалася війна. А далі ми слідкуємо за героями ніби з боку. У центрі сюжету – вистава. Через її постановку ми дізнаємось про цих людей. І спектакль має віддзеркалення та відголоси у їхніх долях. Герої стрічки викликають співчуття, симпатію. Хоча, зізнаюся, якогось катарсису під час перегляду фільму в мене не було. 

Лариса Жарких, журналістка:
«Мені було цікаво спостерігати за героями. Особливо за двома жінками, які грають Корделію та Блазня. Щоправда, одна сцена – після скандалу між режисером та акторами, коли двоє з них телефоном відмовляються від співпраці, – видалася штучною, постановочною. Проте сподобався візуальний ряд – зйомка під час кастингу, робота із дзеркалами, коли було добре видно й передній план, і дальній у дзеркалі. Варто сказати й про геніальність Шекспіра. Люди об’єдналися навколо його п’єси й отримали реабілітацію. А режисер вибудував на цьому цікавий фільм. Браво, Шекспір!».

Вікторія Грицай, офіс-менеджерка зазначила, що їй сподобався момент, коли герої приїжджали додому й показували, що у них сталось. У когось розбитий будинок, у когось квартира заставлена коробками. Хтось хотів і вже міг би повернутися додому, але залишаються в Ужгороді, тому що чекають прем’єру спектаклю. 

У стрічці був 17-річний хлопець, який сказав, що хоче виїхати з України – далі від війни та економічної кризи. І це дуже відгукується. Тому що кожен із нас приймає рішення, де ми хочемо залишатись, чим займатися, і як будувати своє життя. Це нас поєднує одною ниткою. Ми співчуваємо одне одному, співпереживаємо, відчуваємо любов до цих людей. Мені хочеться, щоб цей спектакль мав успіх. Щоб герої фільму знайшли своє нове втілення в суспільстві, – додала Вікторія.

Юлія Момоток, дизайнерка сказала, що під час перегляду фільму відчула заздрість. Бо мусила покинути країну на рік. І перші чотири місяці не могла проявляти жодних емоцій – ні плакати, ні сміятися. Коли дивилася цей фільм, спіймала себе на думці, що можливо така творчість могла мені допомогти. І виступ у театрі міг стати її реабілітацією. Коли актори-переселенці вийшли на сцену, вона заплакала. "Була щаслива за них. Навіть зараз, коли кажу це, мій голос бринить. Для мене цей момент у фільмі був значущим». 

Єгор Сидорович, історик:
«Що мене як історика зачепило. У чому, пробачте за ці слова, плюс цієї війни. У тому, що українці почали розуміти, хто такий Бандера. Люди, які виросли в радянському суспільстві, стереотипно сприймали Степана Бандеру в негативному плані. А тут на початку фільму переселенці кажуть: ми згодні, що ми бандерівці й націоналісти. Це показник згуртованості нації. І вона мене вразила. Українці починають переосмислювати своїх героїв. Крім того, театр – це занурення в інший світ, де ми абстрагуємося від дійсності. Це хороший спосіб переключатися, як і будь-яка творчість». 

Ілона Коротіцина, медіаменеджерка: 
«На початку фільму  – це пролог вистави – оголошують про прибуття евакуаційних потягів з Харкова, Києва. Люди виходять на сцену. Мене це трохи зачепило, сколихнуло. Мабуть, тому, що коли почалася війна, з Херсона не було евакуаційних потягів чи автобусів. 
Також мене розізлила фраза хлопця, який сказав, що не хоче залишатися в Україні. Для мене теж якийсь травматичний момент. Хоч я розумію, що обирати – це право кожного. 

У цьому фільмі я побачила метод реабілітації. Для травмованих людей з різних міст театр став відновленням, віддушиною. Фільм, який ми подивилися, називається «Король Лір. Як ми шукали любов під час війни». Його головну думку я сформулюю так: любов нас усіх рятує». 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

Вгору
0 комментариев
30 апреля 2024, 17:49
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1682
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1488
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1297
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
Триває активне розмінування територій на Херсонщині, як наслідок, посівні площі в регіоні збільшилися втричі у порівнянні з минулорічними показниками.Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської а...
01 апреля 18:18
992
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
845
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
938
2
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
309
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
482
1