Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Суд відпустив підозрюваного у проведенні референдуму в Антонівці через недопрацювання правоохоронців
25 октября 17:00
71
Суд відпустив підозрюваного у проведенні референдуму в Антонівці через недопрацювання правоохоронців

Суд відпустив підозрюваного у проведенні референдуму в Антонівці через недопрацювання правоохоронців


Херсонський міський суд відпустив Віталія Яремчука, який підозрювається в проведенні російського референдуму в Антонівці, бо правоохоронці не змогли довести ризики його перебування на волі.

Про це свідчить ухвала з судового реєстру.

Правоохоронці просили суд відправити Яремчука під варту. Вони обгрунтували необхідність цього тяжкістю можливого покарання. Через нього Віталій Яремчук міг би переховуватись.

Також вони згадали контакти з людьми, які знали про участь Яремчука в проведенні референдуму і могли б дати покази про це. За версією правоохоронців, це може призвести до тиску Віталія Яремчука на цих людей та інших свідків, які вже дали покази проти чоловіка.

Крім цього, правоохоронці вважали, що Яремчук на волі може скоїти новий злочин, бо раніше мав проблеми з законом.

Дослідивши клопотання правоохоронців, суддя виявив, що його обгрунтування складається з кількох абзаців цитування Кримінального процесуального кодексу, вирваних з контексту фраз з рішень Європейського суду з прав людини, не має посилань на жоден факт або обставину з життя Віталія Яремчука, які б доводили ризики його перебування на волі.

Також правоохоронці зовсім не обгрунтували ризик потенціального знищення, переховування або спотворення Яремчуком речових доказів.

По ризику, який пов’язаний з тяжкістю можливого покарання, суддя зазначив, що він не передбачений Кримінальним процесуальним кодексом. Також прокурор не вказав, де може переховуватись Віталій Яремчук, враховуючи його службу в армії, і чи має матеріальні можливості для цього.

Суддя відзначив те, що Яремчук не втік за два роки з моменту скоєння злочину, а сам чоловік заявив про відсутність мети брати участь саме в референдумі. Свої дії Віталій Яремчук пояснив безкоштовним виконанням технічної роботи за завданням керівника КП “Наддніпрянка”, де працював з 2019 року, в складних життєвих умовах.

Станом на 2022 рік, директоркою комунального підприємства “Наддніпрянка” була Олена Пересунько. За словами Яремчука, вона погрожувала звільненням тим працівникам, які не будуть виконувати поставлені завдання.

Ще чоловік сказав, що під час окупації правобережної Херсонщини надавав українським військовим інформацію про розташування російських позицій (цю інформацію правоохоронці не перевірили) і має сім’ю з двома дітьми, яка свідчить про наявність про міцних соціальних зв’язків.

Суддя піддав крайньому сумніву ризик переховування Яремчука від слідства при його теперішній поведінці та наявності сім’ї. Щодо ризику тиску на свідків прокурор не вказав жодної людини, яка могла стати жертвою цього. Також він не описав можливий вплив та його наслідки для кримінального провадження.

Також суддя не визнала освітній рівень та поведінку Віталія Яремчука такими, що можуть дозволити чоловіку орієнтуватися у змісті і значимості показань свідків, а відповідно і тиснути на них. Крім цього, Яремчук не знає людей, які дали проти нього свідчення.

По ризику вчинення нового злочину прокурор не зазначив жодну конкретно обставину або факт на його обгрунтування. На думку судді, поведінка Віталія Яремчук протягом періоду життя після скоєння злочинів вказує на те, що Віталій Яремчук більше не має наміру їх вчиняти.

Водночас вона визнала повідомлення про підозру чоловіку обгрунтованим. Сам Яремчук теж фактично визнав участь в проведенні референдуму, але відкинув звинувачення в проросійській агітації та членстві у незаконній виборчій комісії.

Віталію Яремчуку інкримінували колабораціонізм. За інформацією слідства, він проводив референдум в якості члена незаконної виборчої комісії № 301, яка працювала у школі та на хлібокомбінаті в Антонівці.

Як стверджує слідство, він приймав бажаючих взяти участь в незаконному референдумі, обліковував їх за списком, видавав бюлетені та закликав до голосування “за” анексію Росією.

Також за результатами підрахунку голосів Яремчук визнав дійсним проведення референдуму на дільниці № 301. Чоловіку загрожує від 5 до 10 років в’язниці (з додатковими обмеженнями та конфіскацією майна або без такої). Триває досудове розслідування.

За інформацією обласної прокуратури, на Херсонщині за колабораціонізм засудили 96 людей.

Мост
0 комментариев
25 октября 2024, 20:34
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін порушив "священну традицію": NYT - про російських строковиків в окопах
Путін порушив "священну традицію": NYT - про російських строковиків в окопах
Наймолодші призовники Росії опинилися в епіцентрі великої війни. Довга священна практика уникнення залучення молодих призовників російської армії до бойових дій руйнується у Курській області.Як пише T...
29 сентября 08:04
975
Рятуємо оселі херсонців разом!
Рятуємо оселі херсонців разом!
Фото руйнувань осель жителів села Новорайськ Бериславського району, до якого наша команда доставила набори допомоги у вигляді будівельних інструментів та матеріалів Виклики сьогодення формують і нашу...
01 октября 16:45
943
Російські війська вкотре за день атакують Херсон з БпЛА.
Російські війська вкотре за день атакують Херсон з БпЛА.
Близько 10:00 через скидання вибухівки з дрона у Дніпровському районі міста постраждав 71-річний чоловік.Про це повідомила пресслужба ХОВА.Його доставили до лікарні з вибуховою травмою, уламковими пор...
30 сентября 11:11
870
Зрадників з окупованої Херсонщини радо вітають у Росії
Зрадників з окупованої Херсонщини радо вітають у Росії
Принаймні, роблять вигляд. Наприклад, оперному співаку Данилу Санітару, який прислужує окупаційній владі лівобережжя, під час його виступу на Красній площі у Москві аплодували кілька сотень глядачів....
03 октября 19:02
807
З 1 жовтня акциз на сигарети має розраховуватись у євро: що буде з цінами
З 1 жовтня акциз на сигарети має розраховуватись у євро: що буде з цінами
В Україні з 1 жовтня 2024 року акциз на сигарети має розраховуватись у євро, а не у гривнях, як раніше. Це передбачає законопроєкт №12000 про "Закон про Державний бюджет України на 2025 рік".Перехід у...
01 октября 11:38
963
6
Окупанти погрожують перестати виплачувати свої пенсії громадянам України
Окупанти погрожують перестати виплачувати свої пенсії громадянам України
«Відповідно до нових правил, жителі, які не отримали громадянства Російської Федерації, більше не будуть отримувати соціальні пенсійні виплати», - повідомив у своєму телеграм-каналі окупаційний губерн...
13 октября 08:58
418
1
Топові об’єкти нерухомості та майнові комплекси: кому дісталися вкрадені на Херсонщині активи
Топові об’єкти нерухомості та майнові комплекси: кому дісталися вкрадені на Херсонщині активи
Vodafone, "Епіцентр", "Чумак" та інші. Розслідувачі дослідили, кому російські окупанти передали вкрадені на Херсонщині активи.Сорок п’ять ласих об’єктів нерухомості і майнових комплексів захоплені і п...
18 октября 16:51
258
1