Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Шість років реформи — куди "зникають" дільничні офіцери поліції
08 декабря 14:07
364
Шість років реформи — куди "зникають" дільничні офіцери поліції

Шість років реформи — куди "зникають" дільничні офіцери поліції

 Восени 2015 року на будівлях управлінь, відділів та відділень Міністерства внутрішніх справ замість вивіски "міліція" з'явилися нові назви — поліція.Формально завдання новоутвореної системи залишилися тими ж, що й у ліквідованої структури: дотримання публічної безпеки і порядку; охорона прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави; протидія злочинності.
Проте головна мета реформи — перетворити колишній каральний орган на Community Policing — на службу, дружню до людей, яка піклуватиметься про спокій та правопорядок на території разом із населенням. Реформа затяглася й не завжди відповідала очікуванням населення. Яскравий приклад змін — реструктуризація найчисленнішого підрозділу внутрішніх справ — служби дільничних офіцерів.
 

Як усе починалося

 На 1 листопада 2015 року в Україні налічувалося 13 622 дільничних офіцерів поліції (ДОП), на Херсонщині — 427. Дільничний офіцер обслуговував територію, на якій проживало 2 — 2,2 тис. осіб. За ним був закріплений напарник, сержант. Майже при кожній сільраді працював опорний пункт — приміщення, де ДОП приймав населення. Керівниками опорних пунктів призначали цивільних осіб, які мали офіційний статус добровільного помічника дільничного (статус надавав додаткові повноваження та соціальні гарантії, як у правоохоронців), але заробітну плату отримували з місцевого бюджету.

З початку реформи дільничних скоротили майже вдвічі. Кількість населення, яку має обслуговувати один офіцер, зросла з 2,2 тис. до 6-7 тисяч (кількість штатних одиниць розраховується не від площі території, а від чисельності жителів). Але це не все. Заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності

Нацполіції Херсонщини Андрій Хурса пояснює:

"У міліції була посада інспектора по роботі з цивільними формуваннями, був наказ про роботу з добровільними помічниками дільничних, було прописано, які у них функції, завдання та повноваження, були методичні рекомендації, як їх навчати, добровільні помічники дільничних отримували посвідчення й були захищені законом. Але в результаті реформи все це скасували. Єдиною формою співпраці поліції з цивільним населенням, закріпленою на законодавчому рівні, стала співпраця з громадськими формуваннями".


Особливо боляче відчули на собі зміни жителі сільських районів Херсонщини. На всю область залишилася найменша в країні кількість дільничних — 122 особи. Хоча в Черкаській та Волинській областях, менших за територією, залишилося по 160.  
 
Для порівняння:


В обласному центрі ситуація залишалася більш-менш стабільною. Адже в Херсоні одразу зареєструвалося декілька громадських формувань,
які долучилися до охорони правопорядку. Також у місті запрацювала патрульна поліція. Проте села залишилися фактично віч-на-віч з правопорушниками та злочинцями."Крива криміногенної ситуації" різко поповзла вгору, люди перестали почуватися в безпеці, розраховували на допомогу правоохоронців дедалі менше, і намагалися захиститися самотужки.  
 Керівниця проєкту "Шерифи для нових громад"* (який досліджує вплив реформи правоохоронних органів і децентралізації на життя людей у сільських громадах та поширює успішний досвід у вирішенні безпекових проблем) Наталя Бімбірайте зазначає: 

"Тепер один дільничний обслуговує до 10-28 сіл, відстані між ними часто досягають півсотні кілометрів, буває й більше. Отже, селяни часто взагалі не знають та не бачать свого офіцера. Поліція не завжди оперативно приїжджає на місце злочину, а коли прибуває, то часто-густо лише фіксує події. Не ліпша ситуація під час конфліктів, тобто у цивільно-правових відносинах. Жителям сіл та невеликих міст довелося самостійно вирішувати більшість безпекових проблем. Різні громади винаходили свої "ноу-хау". Під час дослідження наша команда виявила 7 різних форм. Але на рівні законодавства, нормативно-правових актів лише громадські формування офіційно мають додаткові повноваження та соціальні гарантії. Усі інші форми цього не передбачають, тобто люди діяли й діють на свій страх та ризик". 


На чисельні прохання керівництва обласних управлінь Нацполіції штат дільничних у 2017 році трохи збільшили. Зокрема, на Херсонщину додали ще майже 40 посад. Втім, це не дуже вплинуло на результати превентивної (профілактичної) діяльності, бо у структурі МВС дільничні залишилися "хлопчиками на побігеньках".  
Керівництво райвідділів постійно залучало та залучає офіцерів до інших завдань, не пов'язаних з їх прямими обов'язками: до охорони публічного порядку під час масових заходів, до конвоювання затриманих, до… Заважає роботі й постійна ротація кадрів. Молоді, навчені та вмотивовані випускники вишів, стикнувшись з реаліями, звільняються. А тих, хто працює, постійно переводять з місця на місце — не встигнуть познайомитися з жителями, а їх уже "кидають" на іншу територію, без урахування меж та інтересів громад.

Кардинальна модифікація

 Позитивні зміни в діяльності служби превенції почалися лише з 2019 року.

У країні запустили пілотний проєкт "Поліцейський офіцер громади" (ПОГ)*. У червні того ж року в 21 територіальній громаді Дніпропетровської області приступили до виконання обов'язків перші 33 "нових дільничних".Керівництво Національної поліції наголошувало: якщо проєкт виявиться успішним, його поширять по всіх громадах країни. "Старих" дільничних скорочувати не будуть, але поступово всі вони почнуть працювати в новому форматі. У сільській громаді, де 6 тисяч населення (у містах — 7 тис.), служитиме один ПОГ, якщо громада більша, то й по два-три. Але це залежить від "замовлення", від потреб конкретної ТГ. Перший випуск поліцейських офіцерів громади Результати "пілоту" звели нанівець усі побоювання й упередження, та перевершили очікування. Юристка проєкту "Шерифи для нових громад" Олена Старюк пояснює:

 "До реформи головним результатом діяльності всіх служб органів МВС були кількісні показники. Наприклад — кількість проведених профілактичних бесід, складених адміністративних протоколів, розкритих злочинів, кількість осіб у розшуку тощо. З початком реформи керівництво МВС наголошувало, що головним критерієм роботи стане рівень довіри громадян. Проте продовжувало рахувати кількісні показники. Оцінювати роботу служб за рівнем довіри населення почали саме з проєкту "Поліцейський офіцер громади". Офіцер так само звітує як керівництву, так і громаді про роботу, але мова йде вже не стільки про "кількість", скільки про "якість". Важливо, що у відборі кандидатів на ПОГа та оцінці результатів його діяльності беруть участь представники громади". 


Офіцер громади виконує всі функції дільничного, але має ще й додаткові повноваження: патрульного поліцейського — допомагає учасникам дорожнього руху та штрафує за порушення правил; інспектора ювенальної превенції — проводить профілактичну роботу з дітьми та піклується про їх безпеку; інспектора дозвільної системи — оформлює дозволи на зброю.
ПОГ працює виключно на території своєї громади й звітує про роботу перед жителями громади. Він більш самостійний та незалежний. Підпорядковується вже не начальнику райвідділу, а обласному керівнику служби превенції. Залучати його до інших завдань, не пов'язаних з прямими обов'язками — заборонено. Переводити обслуговувати іншу територію — заборонено (за винятком, якщо його робота не влаштовуватиме людей і громада захоче замінити цього ПОГа на іншого).

У забезпеченні дільничного та офіцера громади і джерелах фінансування також є значна різниця. ДОП: повністю перебуває на утриманні державного бюджету, для нього не передбачено службового автомобіля, зброї та додаткової екіпіровки, його територію обслуговування визначає керівництво районного відділу Нацполіції.  
 Передача автомобілів правоохоронцям, які працюватимуть в ОТГ

ПОГ: заробітну плату отримує з державного бюджету, також від органів МВС отримує доступ до всіх баз поліції, забезпечується службовою автівкою високого класу, зброєю, бронежилетом, сучасною аптечкою для допомоги постраждалим в аварії, бензопилою на випадок, якщо пасажирів чи водія потрібно визволити з понівеченого транспортного засобу тощо (загалом 25 найменувань екіпіровки). А громада бере участь у відборі кандидатів, забезпечує приміщенням з меблями, кабінетами для роботи та прийому громадян, кімнатою відпочинку, Інтернетом. Громада фінансує витрати на паливно-мастильні матеріали, забезпечує службовим житлом на території громади або компенсує витрати офіцера на оренду житла.

Тому одним із найважливіших сприянь поширенню проєкту "Поліцейський офіцер громади" є бажання громади взяти в ньому участь та виділяти свої ресурси на забезпечення співробітника правоохоронної системи.

Офіційні плани та реалії

 Керівництво Нацполіції планувало підготувати у 2020 році ще 1600 офіцерів "нового формату". За цими планами у квітні-травні минулого року до проєкту мали включити й Херсонщину. Але процес загальмувався.

Певним чином на це вплинула пандемія. Адже після співбесід та перевірок на поліграфі кандидати мають за 2,5 місяці пройти інтенсивний курс офлайн-навчання за участю міжнародних експертів й успішно скласти іспити. Через локдауни таке навчання довелося відтермінувати.

Та найбільшою перепоною стали фінансові питання. Бо держава виявилася неспроможною вкладати бюджетні кошти у забезпечення ПОГів службовими автівками та відповідною екіпіровкою, як це обіцяли.

А автівки, подаровані Урядом США на початку проєкту, уже розподілили серед перших ПОГів.

Поки керівництво МВС шукало нових спонсорів серед міжнародних донорів, співробітники Управлінь превентивної діяльності областей, які не змогли потрапити в проєкт, їздили по громадах та пропонували "позачерговий варіант": на додаток до інших фінансових зобов'язань придбати майбутньому ПОГу коштом місцевого бюджету ще й службову автівку.

І деякі громади, у тому числі Херсонщини, змогли знайти ресурси та долучитися до проєкту позачергово.

У Хрестівській ТГ до проєкту долучилися товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Долинське", "Агропродукт, ЛТД", та громадські організації — "Благодійний фонд Володимира Хвостова", громадська організація "Долинська громада". Спільними зусиллями зробили реконструкцію старого житлового будинку та облаштували "з нуля" поліцейську станцію й придбали автівку.
 
Поліцейський офіцер Хрестівської громади — Ігор Кузнєцов

Першим в області до своїх обов'язків приступив Ігор Кузнєцов, який обслуговуватиме всю громаду. Це понад 6 тисяч жителів сіл Долинське, Хрестівка, Надеждівка, Новонаталівка та Шевченко.

Позачергово до проєкту на Херсонщині долучилася також Олешківська ТГ. Поліцейську станцію, де працюватиме офіцер громади, відкрили у селі Козачі Лагері. Лейтенант поліції Вадим Голубець відповідатиме за правопорядок на території двох великих сіл громади: Козачі Лагері та Кринки, де проживають понад 4500 жителів. Інші населені пункти Олешківської ТГ поки обслуговуватимуть дільничні. Відкриття поліцейської станції у с.Козачі Лагері
Завдяки підтримці з боку держави та допомозі Канади, у серпні цього року проєкт офіційно поширився й на нашу область. Передбачалося, що до кінця року на Херсонщині приступлять до виконання обов'язків 28 офіцерів нового формату. Але достатню кількість кандидатів обрати не змогли, тож проходить навчання лише 21 майбутній ПОГ. Також затягується їх випуск, іспити перенесено з грудня 2021-го на кінець січня 2022 року.

Та в Україні проєктом уже охоплено 372 територіальні громади у 21 області, успішно працюють понад 600 "дільничних нового формату". Загалом на кінець року в Україні має бути 975 ПОГів. А в планах МВС на 2022 рік — збільшити їх кількість до 2000.

Відповідно, коли до роботи приступає поліцейський офіцер громади, зі штатного розкладу служби превенції регіону викреслюють посаду дільничного офіцера. У перспективі, якщо реформа охопить усі населені пункти, то дільничних взагалі не стане. Загалом мають запрацювати понад 6 тисяч ПОГів (попередні дані, поки що без урахування кількості населення окупованого Криму та непідконтрольних територій Донбасу).

Ірина Ухваріна, Вгору

*Проєкт "Шерифи для нових громад" реалізується Благодійною організацією "Фонд милосердя та здоров'я" та Громадською організацією "Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта.**Проєкт "Поліцейський офіцер громади" ініційовано Національною поліцією України за підтримки Посольства США та ICITAP.
0 комментариев
19 марта 2024, 13:27
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
У пророцтві старця виявлено дату закінчення війни в Україні
У пророцтві старця виявлено дату закінчення війни в Україні
Починаючи з наступного місяця, ближче до середини і кінця 2024 року, настане момент великої зміни.Про це йдеться у пророцтві старця Онуфрія. "Прийде час, коли Сонце знову зійде над Україною. …Це буде...
22 февраля 02:47
1069
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Депутати дійшли консенсусу.У ВР запевняють, що мобілізаційний законопроєкт можуть проголосувати вже у кінці березня. Гучні дискусії щодо норм скандального документа набирають обертів. Найбільший резон...
08 марта 04:00
782
Пенсій нема. бухла повно, в лікарнях бардак — на що скаржаться жителі Генічеська
Пенсій нема. бухла повно, в лікарнях бардак — на що скаржаться жителі Генічеська
Останнім часом жителі окупованого Генічеська на лівобережжі Херсонщини масово скаржаться в місцевих пабліках на своє життя. NovaKahovka.C[ty зібрала найтиповіші скарги.Проблеми з пенсіямиЖителі Геніче...
18 февраля 19:22
778
За крок до захоплення Києва: Буданов розкрив унікальні деталі, хто та як зупинив окупантів
За крок до захоплення Києва: Буданов розкрив унікальні деталі, хто та як зупинив окупантів
Викрити плани російського Генштабу ГУРівцям допоміг надійний інформатор.Стало відомо, хто та як зупинив окупантів за крок до захоплення Києва 2022-го року. Якби ЗСУ не прийняли бій, то Путін зміг би р...
10 марта 03:45
692
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом 14 березня армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами та скинула 17 осколкових боєприпасів.Про це повідомили Сили оборони півдня України.Зазначається, що окупаційні війська хаотично обстріл...
15 марта 18:53
263
1
Жителі Краснодара намагаються через суд повернути квартиру, які вони продали “евакуйованим” херсонцям
Жителі Краснодара намагаються через суд повернути квартиру, які вони продали “евакуйованим” херсонцям
Суд у російському місті Краснодарі почав розглядати справу трьох місцевих жительок які намагаються вирішити питання про квартиру, продану за «херсонським» сертифікатом. Жінки продали помешкання херсон...
20 февраля 14:58
693
1
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
565
1
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Прикордонники затримали неординарного мешканця Одеси, який, за їхніми даними, збирався вплавь подолати дві річки, щоб потрапити до Молдови. При собі в нього була латексна маска, гідрокостюм та плащ-ма...
11 марта 04:33
236
1