Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Реальні гроші на “символічний” фестиваль. Хто підзаробив на організації “Мельпомени Таврії-2024”?
18 сентября 15:36
162
Реальні гроші на “символічний” фестиваль. Хто підзаробив на організації “Мельпомени Таврії-2024”?

Реальні гроші на “символічний” фестиваль. Хто підзаробив на організації “Мельпомени Таврії-2024”?


16 вересня 2024 року завершився 26-й театральний фестиваль “Мельпомена Таврії”, який до 2022-го традиційно проходив у Херсоні. Цього року з огляду на безпекову ситуацію його вистави відбувались здебільшого в Києві та Миколаєві, тому дійство назвали “символічно херсонським”. Однак кошти на проведення символічної “Мельпомени” були витрачені реальні. Замовником був Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша.

Як повідомив в інтерв’ю Суспільному гендиректор театру і президент фестивалю Олександр Книга, “Мельпомену Таврії” фінансово підтримало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Послуги з організації фестивалю надавали п’ять фізосіб-підприємців. Серед них – Вʼячеслав Вандрашек, колишній адміністратор Херсонського театру, який після окупації виїхав з Херсонщини і деякий час очолював театр у Кропивницькому. 

“ІРС-Південь” відслідкував закупівлі, дані про які були оприлюднені на платформі Прозорро без проведення торгів.

ФОП Вандрашек Вʼячеслав Павлович отримав підряд на 20 тисяч гривень за послуги в організації фестивалю. В минулому цей підприємець був головним адміністратором Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша і пробував себе в політиці – у 2012 році невдало балотувався в депутати ВРУ по 183 округу від проросійської партії “Союз”.

Після окупації Херсона В’ячеслав Вандрашек виїхав на вільну територію і в грудні 2022 року отримав посаду директора театру імені Марка Кропивницького. У вересні  023-го Вандрашека звільнили, з чим він не погодився й досі намагається повернутися на керівну посаду через суд. Тож, звісно, цього підприємця можна назвати “своєю людиною” в Херсонському театрі імені М. Куліша. Закупівлю проводили без застосування тендерної процедури, тож херсонські театрали просто вирішили, що отримати гроші за організацію “символічного фестивалю” має їхній колишній адміністратор.
Вʼячеслав Вандрашек. Фото: відкриті джерела.
Ще 20 тисяч гривень за послуги з організації “Мельпомени Таврії” отримала ФОП Флекман Катерина Олегівна з Києва. За персональними даними, це може бути психологиня і письменниця Катерина Флекман, авторка книги «Ти вивезеш. Інструкція з любові до себе». Які саме послуги вона надала театру ім. Куліша для організації фестивалю, не відомо – закупівля велась без використання електронної системи, тож ніяких документів немає. Зазначимо також, що ця закупівля була  першою в тендерній історії ФОП Флекман.
 
Митинська Наталія Василівна із Херсона як фізособа-підприємець отримала 15 тисяч гривень за комунікацію з учасниками та партнерами фестивалю, а також своєчасне інформування учасників фестивалю про можливі зміни програми. Випадок цікавий: за даними аналітичної системи YouControl,  ФОП Митинська, яка має індивідуальний податковий номер 2889901948, вказаний в даних закупівлі на платформі Прозорро, припинила свою підприємницьку діяльність понад 10 років тому! Нам вдалося зв’язатись з пані Митинською і вона визнала, що отримала гроші за участь в організації фейстивалю, щоправда, не на свій ФОП. На питання, як саме з нею розрахувався театр Куліша, жінка відповісти відмовилась, відправивши нас на самих театралів. 

Задля отримання додаткової інформації, наші кореспонденти зателефонували за контактним номером замовника, вказаним у закупівлі, але він виявився недійсним.
ФОП МИТИНСЬКА НАТАЛІЯ ВАСИЛІВНА було закрито ще у 2024 році
ФОП МИТИНСЬКА НАТАЛІЯ ВАСИЛІВНА було закрито ще у 2024 році.
Пономарьова Валентина Василівна зареєстрована як фізособа-підприємець у селищі Антонівка, що поблизу Херсона, з основним видом КВЕД “індивідуальна мистецька діяльність”, а серед інших – інформаційні послуги, реклама, фотографія, кіновиробництво, розслідування, виставки тощо. Попри це, вона отримала від театру імені М. Куліша 15 тисяч гривень за послуги з логістики та технічного забезпечення, організації транспортування, монтажу та демонтажу обладнання. 

За е-адресою Пономарьової [email protected], вказаній в реєстраційних даних ФОП, вдалося ідентифікувати підприємицю – Валентина Пономарьова є журналісткою медіаплатформи “Вгору”. На її сторінці вказано, що вона стажувалась на Суспільному.Херсон, а в команді “Вгору” працює з 2023 року. То який же зв’язок журналістки з логістично-технічним забезпеченням фестивалю? 

Як виявилось, чоловік Валентини Пономарьової, Олексій Пономарьов є керівником музичної частини Херсонського театру імені М. Куліша. Тобто, гроші на послуги з технічного забезпечення “Мельпомени” отримала дружина одного з ключових співробітників цієї ж установи. 
Фотофіксацію заходів фестивалю та контроль якості знімків, згідно з даними закупівлі, мав здійснювати ФОП Плотніков Дмитро Сергійович. Людина з такими даними відома в Херсоні як письменник та поет. Але яка прикрість: за вказаним замовником податковим кодом переможця закупівлі – 3396412795 – в держреєстрі ніхто не знаходиться. І херсонський Плотніков не зареєстрований як фізособа-підприємець, а його повні тезки мешкають у Києві та окупованому Криму. 

Тож, як бачимо, навіть “символічний” фестиваль насправді коштує реальних грошей, в тому числі – донорських. На нашу думку, описана історія закупівель з організації фестивалю потребує перевірки компетентних органів, оскільки щонайменше три випадки викликають підозру у доброчесності замовника.
0 комментариев
22 сентября 2024, 15:32
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Сирський зробив заяву про мобілізацію та звернувся до чоловіків, які втекли за кордон
Сирський зробив заяву про мобілізацію та звернувся до чоловіків, які втекли за кордон
Олександр Сирський виступив із важливою заявою щодо мобілізації. Головнокомандувач ЗСУ закликав чоловіків, які втекли за кордон, зробити свій вибір та долучитися до оборони нашої держави.Генерал-полко...
01 сентября 00:46
1207
Множественная миелома
Множественная миелома, миеломная болезнь, также известная как болезнь Калера, – редкий вид рака крови, поражающий костный мозг, кроветворную систему организма, и способный привести к проблемам с...
28 августа 16:46
1166
Росіяни на окупаційних сайтах повідомили про «вихід» Херсонської області з Росії
Росіяни на окупаційних сайтах повідомили про «вихід» Херсонської області з Росії
У День українського прапора на окупаційних сайтах «губернатора Херсонськой областт» та «Правительства Херсонской области» з'явились повідомлення про «вихід» Херсонщини зі складу Росії та привітання з...
23 августа 21:13
982
Путін не відступиться: названо "єдиний реалістичний" сценарій кінця війни
Путін не відступиться: названо "єдиний реалістичний" сценарій кінця війни
Стратегія Заходу, і зокрема, США щодо припинення війни в Україні через два з половиною роки залишається незмінною: знайти золоту середину між підтримкою України та покаранням Росії, з одного боку, і з...
08 сентября 00:48
932
Депутат Херсонської райради, який намагався дати хабар судді з Одеси визнав свою вину: суд виніс вирок
Депутат Херсонської райради, який намагався дати хабар судді з Одеси визнав свою вину: суд виніс вирок
Вищий антикорупційний суд виніс вирок депутату Херсонської районної ради від ОПЗЖ Євгену Берестовому, який намагався дати хабар судді з Одеси. Берестовий визнав свою вину.Про це свідчить ухвала з судо...
16 сентября 18:46
277
5
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
Пересилання продуктів харчування поштою в Україні тепер здійснюється за оновленими нормами. Зокрема, тепер заборонені до відправки продукти визначають не за загальним терміном придатності, а за конкре...
12 сентября 22:00
580
3
Как распечатать стикерпак: от идеи до готовых наклеек
Вы когда-нибудь мечтали увидеть свои digital-стикеры в реальной жизни? Или хотели создать уникальный набор наклеек для своего бренда? Пришло время воплотить эти идеи в жизнь! Давайте разберемся, как р...
18 сентября 22:28
324
2
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
643
2