Все новости Херсона

Лента новостей
События
Процес стратегічного планування у Тавричанській громаді розпочався
02 марта 10:45
112
Процес стратегічного планування у Тавричанській громаді розпочався

Процес стратегічного планування у Тавричанській громаді розпочався

Процес стратегічного планування у Тавричанській громаді розпочався у жовтні 2017 року з формування робочої групи, в яку увійшли представники місцевої влади, керівники підприємств і приватні підприємці, найактивніші представники громадськості, освіти і культури.

На теперішній час проведені опитування мешканців та бізнесу на території громади, створений Профіль громади, виконаний SWOT-аналіз за ключовими напрямками сталого розвитку – економіка, інфраструктура, екологія, зовнішні зв'язки. Протягом лютого-березня 2018 року робоча група разом з експертами ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об'єднання територіальних громад» сформує Стратегічне Бачення та пріоритетні напрямки розвитку громади на найближче десятиліття (до 2028 року) з урахуванням наявних ресурсів та можливостей території громади.

Але вже зараз, не чекаючи завершення процесу стратегічного планування, за ініціативи сільського голови Тавричанської ОТГ (Гречка Ю.А.) у селі Тавричанка був проведений локальний тренінг за програмою «Активні громадяни» Британської Ради в рамках всеукраїнського марафону ActiveCitizens.

Вищевказаний захід дозволив підвищити рівень громадської активності мешканців та започаткувати цикл системного навчання населення основам проектного менеджменту з метою розробки проектів соціальної дії для вирішення нагальних проблем території.

Провели захід громадська організація «Агенція регіонального розвитку ТОТГ» (Ярмій П.О.), яка вже протягом трьох років є партнером Британської Ради в Україні і має історії успіху у сусідніх громадах – Асканія-Нова і Присиваська – де після проведеного тренінгу за цією ж програмою було профінансовано шість проектів на загальну суму 184 471 грн.

До речі, представники обох сусідніх громад на чолі з Сергієм Кліщевським (Присиваська громада), були присутні протягом всіх сесій тренінгу і мали нагоду презентувати власні здобутки у залученні коштів міжнародних фондів технічної допомоги і поділитись досвідом формування сучасної системи проектного офісу у непростих умовах новоствореної громади.

Присутність на тренінгу з питань проектної грамотності активних громадян трьох громад з двох районів Херсонської області (Каховського і Чаплинського) є досить інноваційним у розрізі міжмуніципального співробітництва, коли сусідні громади не конкурують між собою за ресурси міжнародних фондів, а намагаються розробити спільні проекти й досягнути синергетичного ефекту у вирішенні проблем.

Громадська організація «Агенція регіонального розвитку ТОТГ» чи не єдина на сьогоднішній день організація, експерти якої мають більш ніж десятилітній досвід роботи по міжмуніципальному співробітництву між територіальними громадами, як міськими так і сільськими. Після того, як головами міських та районних рад міст Нової Каховки, Каховки, Берислава, Бериславського та Каховського районів був прийнятий Стратегічний план підвищення конкурентоспроможності Таврійського об'єднання територіальних громад, саме ця команда налагоджувала співпрацю і реалізовувала спільні проекти Таврійського регіону.

І на сьогоднішній день, зважуючи на наш досвід, наша організація вважає, що якраз якісне співробітництво громад в ключових проектах може дати додатковий ресурс розвитку територій. У нас уже сьогодні є кілька креативних рішень для Тавричанської, Присиваської та Асканійської громад, і тільки від них на сьогодні залежить прийняття такої форми співпраці.

ГО АРР ТОТГ пропонує цим активним та спроможним громадам таке незвичне завдання для ОТГ: спільними зусиллями створювати продукти та послуги, які будуть конкурентоспроможними на регіональному та всеукраїнському рівні. Перший спільний проект цих громад за програмою «Культурні мости» вже поданий до міжнародного фонду технічної допомоги.

І в стратегічному плануванні ОТГ, й під час тренінгів головним завданням для громад залишається активація населення, усвідомлення ним того, що звичайні селяни є носієм змін.

Така є реформа децентралізації: якість нашого життя – у наших руках. Саме зацікавленість населення у суспільному житті та економічному розвитку є запорукою стабільних перемог і в конкурсах проектів, і в економічних показниках. Вже не є новиною, що комфорт та добробут громади забезпечують не кількість замінених вікон чи утеплених покрівель і стін. Адже це статті видатків, а не доходів. В теплих домах зручно, але чи довго?

На добробут в першу чергу впливає кількість податків та зборів, які вже потім фінансують соціальні статті бюджетів. Тож розвиток мікро і малого бізнесу є одним із основних рушіїв розвитку, особливо в сільських територіях. Так, в нас є супер-успішні компанії сільськогосподарської галузі, фермери, але стратегічно, аби уникнути економічних ризиків, потрібно розвивати інші галузі економіки, створювати інноваційні та нішеві пропозиції на ринку.

Які? На це питання і відповідають Стратегії та Програми розвитку. Потім постане питання хто ж цим буде займатися – реалізовувати Стратегію, створювати бізнеси? І саме для цього існують такі проекти, як «Активні громадяни», «Молодіжне підприємництво», про яке ми писали раніше, тренінги з написання бізнес-планів та фандрейзингу.

Тож на запитання як жити громадам є єдина правильна відповідь – самоусвідомлення, активація, взяття на себе відповідальності за своє життя в рамках території, де ми живемо, та співпраця.

Вікторія КУЛАКОВА
"Каховська Зоря"

0 комментариев
28 марта 2024, 22:16
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
Російський диктатор Володимир Путін може вдатись до застосування ядерної зброї. В даному випадку, ситуація розвиватиметься дуже непередбачувано і стрибкоподібно. Про це під час чату на Главреді заявив...
21 марта 04:16
1202
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Депутати дійшли консенсусу.У ВР запевняють, що мобілізаційний законопроєкт можуть проголосувати вже у кінці березня. Гучні дискусії щодо норм скандального документа набирають обертів. Найбільший резон...
08 марта 04:00
939
В Україні змусять вийти на роботу пенсіонерів і домогосподарок
В Україні змусять вийти на роботу пенсіонерів і домогосподарок
В Україні близько 20% дорослого населення ніде офіційно не працює. При цьому роботодавці не можуть знайти фахівців навіть за високу зарплату. Війна, міграція населення та мобілізація кардинально зміни...
14 марта 09:19
817
Новокаховчан, яких залишили без світла і води, окупанти закликають «запастись терпінням»
Новокаховчан, яких залишили без світла і води, окупанти закликають «запастись терпінням»
Окупанти, як вже писав NewDay.ua, нічого не можуть вдіяти з аварією на трансформаторах у Новій Каховці, тому у місті і населених пунктах, розміщених поряд, вже тривалий час немає електроенергії. А, от...
02 марта 20:35
788
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом 14 березня армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами та скинула 17 осколкових боєприпасів.Про це повідомили Сили оборони півдня України.Зазначається, що окупаційні війська хаотично обстріл...
15 марта 18:53
602
3
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
216
1
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українцівТимчасовий захист для українських біженців у Польщі готуються продовжити до 4 березня 2025 року. Проте уряд планує змінити правила перебування укра...
02 марта 03:00
296
1
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
406
1