Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Померла Єлизавета ІІ: яким було життя королеви Британії та позиція щодо України
08 сентября 21:52
2068
Померла Єлизавета ІІ: яким було життя королеви Британії та позиція щодо України

Померла Єлизавета ІІ: яким було життя королеви Британії та позиція щодо України

Королева стала монархом, який правив найдовше в історії держави.

Сьогодні на 97-му році пішла з життя Королева Великобританії та королівств Співдружності Єлизавета II. 

Про це повідомили на офіційній сторінці королівської родини у Twitter.

"Сьогодні вдень королева мирно померла в Балморалі. Король і королева-консорт залишаться в Балморалі сьогодні ввечері і повернуться до Лондона завтра", – йдеться у повідомленні.

УНІАН розповідає, яким було життя королеви, що керувала державою 70 років, і якою була її позиція щодо України. 

Головні факти з біографії Єлизавети ІІ

За свій довгий життєвий шлях Єлизавета ІІ неодноразово ставала тією, про кого говорили: "це член британської королівської родини, що зробив це вперше". 

Дочка герцогині Йоркської, Єлизавети Боуз-Лайон (майбутньої королеви-матері) та принца Альберта (герцога Йоркського), народилася 21 квітня 1926 року у Лондоні. 

Як онука короля по чоловічій лінії вона отримала титул британської принцеси — Її Королівська Високість принцеса Елізабет Йоркська. У родині ж її називали пестливим ім'ям "Лілібет".

Від початку її не бачили майбутньою королевою, оскільки на момент народження вона була лише третью в черзі на престол – після дядька Едуарда, принца Уельського та свого батька. Та зрештою Едуард VIII зрікся престолу. 

Друга світова війна увірвалася в життя майбутньої королеви, коли їй було 13 років. Попри те, що розробляли план евакуації, королівська родина тоді вирішила залишатися в країні, а сама юна Єлизавета одразу вирішила, що не може залишатися осторонь.

Із початком війни вона організовувала різноманітні розваги із дітьми персоналу Королівського дому у Віндзорі, а вже у 1940-му році чотирнадцятирічна Єлизавета вперше зробила радіозвернення під час Дитячої години BBC, в якому зверталася до евакуйованих дітей. 

В 1945 році майбутня королева вмовила батька дозволити їй зробити свій безпосередній внесок у перемогу. Так вона приєдналася до Жіночої Допоміжної Територіальної Служби. Єлизавета вивчилася на водійку та була відома як № 230873 лейтенант Елізабет Віндзор. Це стало першим випадком в історії королівської родини, коли жінка служила у військовому підрозділі.

Принесла кривава війна в життя юної Єлизавети і велике кохання. Саме тоді, на початку війни, 13-річна Єлизавета познайомилася з кадетом Дартмутського військово-морського училища, сином грецького принца Андрія Філіпом Маунтбаттеном, який служив у Королівскьому флоті. Впродовж війни вони підтримували листування. 

Померла Єлизавета ІІ: яким було життя королеви Британії та позиція щодо України / REUTERS

Цікаво, що Філіп був її чотириюрідним братом, оскільки він, як і Єлизавета, праправнук короля Данії Кристіана IX. Це однак не завадило їм побратися у 1947 році і пробути разом 74 роки – аж до його смерті у 2021 році.

Спершу резиденцією герцога та герцогині Единбурзьких став невеликий і скромний особняк Кларенс-хаус в історичному районі Лондона Вестмінстер. Тут 14 листопада 1948 року народилася і їхня перша дитина — принц Чарльза. 

Втім тривалий час родина мешкала на Мальті, де герцог Единбурзький Філіп проходив службу як офіцер Королівського флоту. З 1949 по 1951 рік пара мешкала саме там, і в 1950 році на світ з’явилася їхня друга дитина – принцеса Анна. Згодом, вже в статусі королеви Великобританії Єлизавета народила ще двох дітей – принца Ендрю, герцога Йоркського (1960) та принца Едварда, графа Ессекського (1964). 

Трагічні події в родині вплинули на подальше життя Єлизавети. Здоров'я її батька протягом 1951 року погіршилося, тож Єлизавета довелося почати виконувати деякі його офіційні обов'язки. Тоді ж Єлизавета здійснила низку закордонних візитів – Греція, Італія, Мальта, Канада, США, Австралія, Нова Зеландія… Смерть батька від раку легенів 6 лютого 1952 року застала її у Кенії. Це був перший з 1603 року випадок, коли монарх успадкував престол, перебуваючи за межами Великобританії. 

За майже півтора роки відбулася коронація 25-річної Єлизавети, яка також не минула без трагічних подій. Наприкінці березня від раку померла її бабуся – королева Мері. 

В цій події Єлизавета також відзначилась першістю – її коронацію, що відбулася 2 червня 1953 року, вважають однією з найпишніших в історії. Зокрема, це була перша коронація, що транслювалась телебаченням.

У тому ж році Єлизавета II разом з Філіпом розпочала піврічну навколосвітню подорож. Так вони стали першим британським королівським подружжям, що обпливло земну кулю. Сама ж Єлизавета запам’яталася не тільки як монарх, що найчастіше подорожував, а й як єдиний панівний монарх Австралії, Нової Зеландії та Фіджі, що побувала там. 

Роками королева залишалася однією з найпопулярніших осіб Великобританії. Цьогорічні опитування показали, що 8 з 10 її підданих ставилися до неї позитивно, а три чверті вважали, вона добре працювала як королева.

9 вересня 2015 року королева стала монархом, який в історії Великобританії правив найдовше. Попередній рекорд належав королеві Вікторії, яка правила в країні 63 роки, 226 днів, 16 годин та 23 хвилини. Станом на 8 вересня 2022 правління Єлизавети II тривало вже 70 років та 214 днів.

За час її правління завершився розпад Британської Імперії і повністю формалізувалася Співдружність націй, яка об'єднала більшість колишніх британських володінь. Тепер головною роллю голови Співдружності, якою є королева, стала необхідність підтримувати зв'язки країн Співдружності між собою та з колишньою метрополією. 

А роль монарха стала такою, як ми її знаємо сьогодні. Формально королеві належить законодавча, виконавча і судова влада в державах, які вона очолює, але фактично її роль скоріше церемоніальна. 

Обставини смерті Єлизавети II

З кінця липня 2022 року все частіше говорили про погіршення стану здоров’я 96-річної королеви, коли вона відправилася на літні канікули до Шотландії.

На початку вересня королева пропустила Braemar Gathering, популярний захід Highland Games. 

Вже 6 вересня королева прийняла Бориса Джонсона, який залишив посаду прем’єр-міністра. Це була історична аудієнція – перша, коли монарх виконувала свої ключові обов'язки не в Букінгемському палаці, а у своєму приватному шотландського будинку Балморал. 

Вже 7 вересня королева відклала засідання Таємної ради через рекомендацію лікарів. А 8 вересня Букінгемський палац оголосив, що королева перебуває під медичним наглядом у Балморалі. Королівські лікарі заявили, що вони стурбовані її здоров'ям.

Члени королівської родини, у тому числі принц Уельський, герцог Кембриджський, королівська принцеса, герцог та герцогиня Сассекські, відправилися до Балморалу. 

Позиція Єлизавети II щодо України 

Померла Єлизавета ІІ: яким було життя королеви Британії та позиція щодо України / фото REUTERS

Заведено, що королева не втручається в політику, а члени британської королівської сім'ї ніколи не роблять політичні заяви. 

Втім, це не означає, що вони не можуть підтримувати ті чи інші події. В березні, коли повномасштабна війна в Україні тільки розгорталася, Єлизавета підтримала нашу країну символічно. На фото з аудієнції з канадським прем'єр-міністром Джастіном Трюдо на столі біля Її Величності стояла ваза з композицією із синьо-жовтих квітів.

Ба більше, Її Величність того ж місяця зробила щедру пожертву комітету надзвичайних ситуацій у Британії, що допомагає українським біженцям. 

А в травні на відкриття лінії метро у Лондоні, названої на честь королеви, Єлизавета одягла жовтий костюм і капелюшок, прикрашений квітами яскраво-синього відтінку.

10 травня у зверненні королеви на церемонії відкриття парламенту Великобританії Єлизавета також згадала Україну.

ці складні часи мій уряд відіграватиме провідну роль у захисті демократії та свободи в усьому світі, включаючи продовження підтримки народу України", – йшлося у зверненні британської королеви. 

Уніан

0 комментариев
23 апреля 2024, 10:17
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Многие украинцы получают дополнительный доход с того, что сдают в аренду жилье. Но при этом, они не платят налоги государству. Поэтому теперь налоговая научилась высчитывать владельцев, которые сдают...
25 марта 05:02
2811
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1244
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1081
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1059
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
771
2
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
692
2
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1103
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
428
1