Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Пережити воєнну зиму - не купуючи зайвого і не забуваючи важливого
03 октября 18:20
1094
Пережити воєнну зиму - не купуючи зайвого і не забуваючи важливого

Пережити воєнну зиму - не купуючи зайвого і не забуваючи важливого

Поради дає голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко 

Якщо ви вже придбали додатковий обігрівач, карпатську безрукавку з овечої вовни й раптом придивляєтеся ще й до цін на зарядні станції, - не поспішайте. Ця публікація стане при нагоді, щоб оцінити ситуацію і прийняти зважене та ефективне рішення.

Чому старі склопакети «не гріють», і як подбати про вікна

У приватному секторі все це вирішується легше, каже Олег Попенко. Якщо є твердопаливний котел або піч, людина купує дрова, і все - теплом вона забезпечена. А відсутність електроенергії вирішується купівлею бензинового/дизельного генератора – питання лише в коштах. Зараз це приблизно 400 доларів, дешевші купувати, мабуть, не варто. Якщо немає генератора, а водопостачання здійснюється за допомогою насоса, можна скористатися автомобільним акумулятором – при працюючому моторі авто, звісно. І час від часу використовувати його як тимчасове джерело електроенергії для живлення насоса, щоб підняти воду зі свердловини або колодязя та поповнити запас.

Хоча відсутністю електрики в сільські місцевості, на дачах - нікого не здивуєш, нагадує фахівець. Там щороку через погодні умови виникають проблеми з електроенергією, й буває, що цілі райони на кілька днів залишаються без світла. Отже, люди вже якось пристосувалися справлятися з цими проблемами.

А ось у місті все складніше.

– У 85 відсотках нашого багатоквартирного житлового фонду взагалі ніколи не проводився капітальний ремонт, - продовжує фахівець. - Тому за можливості потрібно було подбати про утеплення будинків, поставити лічильники, щоб не сплачувати величезні суми за газ або воду – і це багато хто зробив. Зараз мало у кого залишилися старі дерев’яні вікна, але й склопакети, які встановлювали 20-25 років тому, теж вже не виконують повністю свою функцію. А добре ізольовані вікна та двері на 40 відсотків зменшують втрати тепла в квартирі, зменшують і платіжки. Замінити вікна на нові пластикові – це час, організаційні проблеми і дуже дороге задоволення. Є ще «старий спосіб» - не полінуватися заклеїти вікна хоча б малярним скочем або широкою ізоляційною стрічкою – вони більш цупкі, ніж звичайний скоч.  

– А що не так зі старими пластиковими вікнами? - запитую в Олега Попенка. - Згідно з технічною документацією, мінімальні терміни служби склопакетів становлять 20 років. Моїм, наприклад, саме 20. Але вже років сім, як мені доводиться кожного року заклеювати їх перед зимою.

Олег Попенко
Олег Попенко

– 20 років тому ніхто не переймався проблемою встановлення вікон за технологією. Просто запінювали вікно – і все, - відповідає фахівець. - А потрібно ж було все робити правильно. Спочатку -  монтажна піна, потім парогідроізоляція, потім спеціальна стречстрічка і тільки потім все закладається укосом. А у нас встановлювали склопакет на звичайну монтажну піну й, звісно, з часом вона просто вивітрювалася. Потрібно збивати укоси й робити все заново.

Тепер нагадаємо, що металопластикові вікна треба два рази на рік весною регулювати та змащувати фурнітуру спеціальним засобом – хоча можна і звичайним машинним маслом, каже Олег Попенко.

Металопластикові вікна мають лінійне теплове розширення. Коли пластик нагрівається, він розширюється, коли замерзає  - навпаки - зменшується. Тож  весною і восени, якщо самі з цим не можете впоратися, адже для цього потрібен спеціальний ключ, не полінуйтеся викликати майстра. Він відрегулює фурнітуру, і тоді стулки будуть притискатися краще, й з вікон не дутиме.

Перевірте щитові та домовтеся з сусідами щодо графіка включення обігрівачів

– А що ще можливо зробити прямо зараз мешканцям багатоквартирних будинків? – запитуємо у голови Спілки споживачів комунальних послуг.

– В першу чергу, потрібно звернутися до своєї керуючої кампанії з проханням перевірити стан щитових. Підняти технічну документацію на будинок і подивитися  дозволену потужність на одну квартиру. Щоб розібратися, які електричні прилади ви можете одночасно включити, не створюючи небезпеки.

По друге, продовжує фахівець, взагалі треба розібратися, в якому стані знаходиться щиток в кожному під’їзді і на кожному поверсі. Це важливо, тому що там можуть бути і незаконні підключення.

– Пам’ятаю, коли я працював у керуючій кампанії Дарницького району, ми виявили, що до одного з багатоповерхових будинків було підключено аж три МАФи. А люди сплачували за них. І звернулися до нас, бо у них постійно перегорали пробки. У великих містах «ліві» підключення – взагалі поширена річ.

Олег Попенко радить сусідам  по під’їзду зібратися і вирішити між собою, коли і на скільки часу вони по черзі вмикатимуть обігрівачі. Наприклад, двічі на день по дві години - цього цілком достатньо, щоб підтримувати у квартирі тепло.

– Ніхто за людей це робити не буде – хочуть вони, щоб не було пожеж, будь ласка, хай переймаються цими питаннями, - наголошує Попенко.

– Але ж є сучасні інфрачервоні керамічні та металеві обігрівачі. Вони, на відміну від енергоємних масляних, значно економніші в експлуатації, самі відключаються…

– Це так. Але більшість все ж користується старими обігрівачами, у яких підвищена витрата електроенергії, - каже Олег Попенко.

Замість зарядної станції – два павербанки та три місяці в Карпатах

Ми вирішили запитати фахівця про деякі інші прилади, які зараз користуються особливим попитом і – відповідно – злетіли у ціні. Наприклад, так звані зарядні станції. Найпростіша, яка здатна зарядити на кілька годин роботи лише ноутбук і смартфон, вартує зараз тисяч п'ятнадцять гривень. Більш потужні електричні «валізки», до яких можна підключити крім мобілки та ноута, скажімо, кавоварку або холодильник, стартують від 70 тисяч гривень і вище.

– Люди в паніці купують все, що завгодно, викладаючи останні гроші. Я не бачу сенсу в тих зарядних станціях, - каже фахівець. - Їсти завдяки ним не приготуєш і обігрівача не підключиш. А для ноутбука та мобільного краще купити парочку павербанків. Так, вони теж не дешеві, але ж не коштуватимуть 15 тисяч. Та ж історія, до речі, й з сонячними батареями. По-перше, вони коштують «як літак», по друге, під час похмурої погоди, тобто мінімум 3 місяці на рік від них взагалі жодної користі. А якщо у вас є «зайві» 70 тисяч, краще на всю зиму поїхати родиною кудись в Східницю, де вас на ці гроші й обігріють, і нагодують.

– А що думаєте стосовно біокамінів? – запитуємо спеціаліста.  – Довжиною приблизно 50 см коштує близько тисячі доларів…

– Це не більше, ніж прикраса для багатих квартир, зігрітися цим неможливо, - відповідає Попенко.

Про буржуйки у квартирі багатоповерхового будинку ми у фахівця навіть не запитували, це - речі практично несумісні. І про це ми вже писали раніше. Просто нагадаємо, що димохід від буржуйки  треба виводити вище даху будинку. Інакше смертельно небезпечний чадний газ або повернеться до вашої квартири, або потрапить до помешкань сусідам збоку чи зверху.

В соцмережах ще активно обговорюють, що зігрітися в холодній квартирі може допомогти туристична палатка.

Встановлювати дома палатку лише тому, що  стало трохи холодніше, нерозумно, вважає фахівець.  Візьміть замість однієї – дві ковдри, і цього буде достатньо.

А ось туристичний газовий пальник для квартири – нормально, - відповідає Олег Попенко на чергове запитання. Для них продаються невеличкі газові балони, за потреби завжди можна розігріти їжу, закип’ятити воду для чаю/кави.

– Але це вже на випадок глобальної катастрофи, - підкреслює пан Попенко. -  Тобто, як під час аварії взимку 2006 року в Алчевську. З системи опалення міста тоді забули злити воду і повністю порвало труби в усіх багатоквартирних будинках. Ось тоді можна говорити і про сухий спирт, і про газові пальники, і про багато чого іншого.

Загалом же, на такі випадки органи місцевого самоврядування створюють у школах, кінотеатрах, будинках культури громадські місця обігріву. Там встановлюють твердопаливні котли, бензинові генератори. Та будемо сподіватися, що до цього не дійде.

А поки фахівець радить купити теплий одяг, теплі шкарпетки й бути готовими до того, що у квартирах буде справді холодно, і спати доведеться у спортивних костюмах. Вживати теплий чай, і ні в якому разі не спиртне - це прості поради, які люди повинні зрозуміти.

Лариса ГавриловаУкрінформ

0 комментариев
19 марта 2024, 08:31
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонська міська військова адміністрація продовжує співпрацю з французькою неурядовою гуманітарною організацією Acted. Так, була проведена установча зустріч та презентація грошової програми для власн...
08 марта 14:56
4497
Росія готує масований терористичний акт проти України
Росія готує масований терористичний акт проти України
Росія готує новий терористичний акт проти України. Країна-агресор планує влаштувати масовану ракетну атаку. Названо ймовірну дату для чергового обстрілу нашої території.Про це повідомив військово-полі...
23 февраля 13:47
1122
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Ухилянтам приготуватися: стало відомо, як їх каратимуть і хто не зможе "відкосити" від призову
Депутати дійшли консенсусу.У ВР запевняють, що мобілізаційний законопроєкт можуть проголосувати вже у кінці березня. Гучні дискусії щодо норм скандального документа набирають обертів. Найбільший резон...
08 марта 04:00
777
РФ намагатиметься повністю захопити чотири області України, — розвідка Литви.
РФ намагатиметься повністю захопити чотири області України, — розвідка Литви.
Литовська розвідка оцінює, що Росія може підтримувати поточний темп війни в Україні та, ймовірно, зможе поступово наростити військовий потенціал у найближчому майбутньому. Про це повідомляє "Інститут...
08 марта 11:45
740
Екстрасенс назвав рік закінчення війни в Україні: коли стихнуть бойові дії
Екстрасенс назвав рік закінчення війни в Україні: коли стихнуть бойові дії
В 2024 році в Україні ще триватимуть бойові дії, існує загроза окупації нових територій, проте в недалекому майбутньому буде звільнено Запорізьку та частину Херсонської області. У 2025 році є шанси на...
21 февраля 03:30
706
3
Рядовим – по 3 тисячі доларів: озвучено нові зарплати військових, за які голосуватимуть депутати
Рядовим – по 3 тисячі доларів: озвучено нові зарплати військових, за які голосуватимуть депутати
Зарплати військових мають намір суттєво підвищити. Так, грошове забезпечення, яке отримуватимуть рядові військовослужбовці, може зрости до 3 тисяч доларів. Але й це не межа.Такі пункти містить альтерн...
25 февраля 03:00
979
2
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом 14 березня армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами та скинула 17 осколкових боєприпасів.Про це повідомили Сили оборони півдня України.Зазначається, що окупаційні війська хаотично обстріл...
15 марта 18:53
254
1
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
560
1