Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Пам’яті Олександра Савельєва (позивний «Цар»)
24 июля 09:50
122
Пам’яті Олександра Савельєва (позивний «Цар»)

Пам’яті Олександра Савельєва (позивний «Цар»)

Пройшов АТО, та загинув як тероборонівець у боях за Херсон на початку повномасштабного вторгнення РФ

Олександр Савельєв загинув 1 березня 2022 року біля Херсонського обласного ліцею.

"Він усвідомлював, що бій у Херсоні – смертельний, бо проти ТрО виступає озброєна важкою технікою російська армія", – каже донька Олександра Анна.

Олександр народився 22 березня 1959 року у Семипалатинську (місто в Казахстані, нині – Семей). Окрім нього, у сім´ї підростали ще три сестрички. Велика родина згодом перебралася в Україну: рік жили в Тульчині на Вінничині, а потім осіли у селищі Білозерка на Херсонщині.


Чоловік усе життя пропрацював водієм вантажівок. Виховував разом із дружиною Неонілою сина та доньку.

"Я дружила з його сестрою, так і познайомилися. У 1982 році нам зробили весілля на День закоханих", – згадує пані Неоніла.

Донька оборонця Анна каже, що для батька на першому місці завжди була справедливість.

"Був дуже доброю, неконфліктною людиною. Пожартувати міг. У Білозерці всі знали його як Саву, а позивний мав «Цар»", – каже жінка.
Розповідає, що батько часом приносив додому диких тварин, які потребували допомоги – зайця, лебедя, сову, – і виходжував їх.

Пані Неоніла ділиться, що чоловік гарно співав, і цей талант та вміння передав доньці та онуку; також любив готувати.

Анна каже, що він був найкращим батьком на світі.

"Для мене він був захистом – які б проблеми не виникали, я була впевнена, що він їх вирішить. Білозерка його знала, поважала", – додає Анна.

Як підкреслила херсонська волонтерка Оксана Погомій, у 1991 році Олександр першим привіз у Білозерку синьо-жовтий прапор.
Донька згадує, що в АТО батько хотів йти ще у 2014 році, але рідні його стримали: «А у 2015 році він сказав нам, що їде воювати, вже коли його відправляли».  

У 2015 році служив за контрактом старшим солдатом та водієм БТР у складі 11-ї бригади в/ч В2262. У 2018 році Олександр знову пішов захищати Україну в складі 28-ї бригади в/ч А0666. Був призначений на посаду механіка-водія і воював у Донецькій та Луганських областях. Двічі отримував нагороду за самовіддану службу народові України, мужність і героїзм.

Закінчивши службу, вже на пенсії, повернувся до колишньої професії – працював водієм. Продовжував спілкуватися зі своїми побратимами.
Олександр, пройшовши АТО, дуже переживав, що на війні гинуть молоді хлопці. Певно, саме тому 62-річний чоловік 24 лютого 2022 року одразу для себе вирішив, що буде захищати країну.

Про початок широкомасштабного вторгнення РФ йому повідомив телефоном один із побратимів. Уже в обід 24 лютого Олександр був у військкоматі у Білозерці.
"Їх розпустили і він приїхав додому, бо зброю спочатку видали, а потім знову забрали. Не міг з цим змиритися, почав телефонувати побратимам, друзям, казав, що треба діяти. Вони поїхали на Херсон. Мати каже йому: ти куди, в тебе нога, – він кульгав. А він відповів, мовляв, не переживай, я буду просто ремонтувати машини. Заспокоював її так", – розповідає Анна.

Вона вважає, що батько, як і інші бійці херсонської ТрО, розуміли, що це буде смертельний бій, бо вони з коктейлями Молотова, автоматами, гранатами і декількома «Мухами» виступили проти бронетехніки, проти регулярного російського війська. Анна каже: росіяни вже чекали тероборонівців. Жінка сподівається, що буде розслідування і ті, хто винен у тому, що сталося з херсонською теробороною, отримають покарання.
Через місяць після загибелі Олександра, вже в окупації, Анна наважилася поїхати у Херсон і забрати батькову автівку, залишену під парканом школи-інтернату – місцем базування ТрО. Там уже розмістилися росіяни.

«Підійшла до машини. Неподалік стояв охоронець – російський військовий, зовсім молодий, він направив на мене зброю. Я спитала, чи можу забрати машину.

Ну, забирай, – сказав.
Вона не замінована? – питаю.
Не знаю, – каже.

Але він показав мімікою, щоб швидко забирала, бо якщо вийде хтось зі старших, то буде стріляти. Машину батько не замкнув, ключі були у бардачку. Думаю, мені пощастило, припускаю тому, що у росіян відбулася ротація. Ті, хто воював, хто першими заходили – вийшли, а заїхали нові, з Криму. Тому машину не зачепив ніхто»
, – розповідає Анна.Так автівка і простояла до 30 березня, як її лишив Олександр – із повним баком дизеля, з його формою і документами: паспортом, посвідченням учасника бойових дій. Донька впевнена, що батько не закрив машину свідомо: якби він мав надію, що повернеться, то так би не зробив.

А ще пані Неоніла згадує останню телефонну розмову з чоловіком. Жінка казала, що передасть йому в Херсон речі, але Олександр відповів, що вони йому вже будуть непотрібні. А потім, коли вона жахнулася, перевів усе на жарт і сказав, що не може більше говорити, бо має йти.

Старшого солдата Олександра Савельєва посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Нині вже офіційно визнано, що чоловік загинув під час виконання військового завдання – його документи відновили.

Бійців ТрО, які загинули того дня у Херсоні, називають героями Бузкового парку, що став одним із символів відданості і сміливості у цій кривавій війні.

Укрінформ
0 комментариев
08 сентября 2024, 02:55
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Переселенцю з Генічеська відмовили у виплатах на Іванофранківщині, бо не вважають Генічеськ окупованим
Переселенцю з Генічеська відмовили у виплатах на Іванофранківщині, бо не вважають Генічеськ окупованим
Олег Горбовський, геніченець, який разом із багатодітною родиною нині проживає на Іванофранківщині, отримав відмову у поновленні виплат внутрішньо-переміщеним особам, на підставі того, що Генічеськ на...
09 августа 12:40
1216
В ТЦК сформували остаточний перелік обставин, які дають право на відстрочку від мобілізації
В ТЦК сформували остаточний перелік обставин, які дають право на відстрочку від мобілізації
Усі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути мобілізовані до ЗСУ, оскільки в Україні зараз діє воєнний стан. Водночас немало військовозобов'язаних громадян, з тих чи інших пр...
19 августа 15:47
1111
У Бериславі внаслідок атаки БпЛА загинув чоловік - розпочато провадження
У Бериславі внаслідок атаки БпЛА загинув чоловік - розпочато провадження
За процесуального керівництва Бериславської окружної прокуратури розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаї війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Про це п...
09 августа 13:31
1005
Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Українці, які ухиляються від військового обліку, тепер можуть зіткнутися з новими штрафами та адміністративними заходами. Заступниця міністра оборони України з питань цифровізації Катерина Черногоренк...
14 августа 02:01
920
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
559
2
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар Макс Гордєєв ексклюзивно для УНІАН розповів, що війна в Україні буде тривати ще певний час, незважаючи на всі зусилля щодо досягнення миру."Мої бачення та розклад карт Таро вказують на кілька...
21 августа 01:18
996
1
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
147
1
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1147
1