Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Орієнтир бібліотек – потреби громади Херсонщини
24 сентября 08:49
232
Орієнтир бібліотек – потреби громади Херсонщини

Орієнтир бібліотек – потреби громади Херсонщини

Всеукраїнський день бібліотек відзначається щороку 30 вересня. Це свято веде відлік з 1998-го, отже, цього року золотий і майже літній вересень 22-й раз віддає пошану бібліотекарям та бібліотекам – безцінним осередкам віками накопиченого людського досвіду і знань. Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара сьогодні – це точка опори, на якій будується простір культурного суспільства регіону. Це – місце зустрічей і нових знайомств, навчання і натхнення, це – простір найрізноманітніших подій, це – територія духовності. А для бібліотекарів Гончарівка – частина життя.

2020-й рік зробив істотні корективи для кожної країни, родини та людини. Всі отримали позачергову перевірку на міцність. І тільки від нас залежить, як швидко ми поборемо невидимого ворога. Гончарівка продовжує втілювати свої плани, реалізовувати чисельні проєкти та розвивати новітні починання; бібліотека трансформується під сьогоденні вимоги часу та потреби своїх користувачів. І знаєте, що цікаво? У цих нестандартних умовах на свято до Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара завітало багато і давніх, і нових друзів!

Гончарівка сердечно зустрічала почесних гостей, що напередодні Всеукраїнського дня бібліотек прийшли поздоровити працівників книгозбірні з професійним святом: заступницю голови Херсонської обласної ради Оксану Олександрівну Рукавішнікову; заступника директора Департаменту реалізації гуманітарної політики – начальника управління культури Херсонської обласної державної адміністрації Тетяну Вікторівну Крулицьку; голову Херсонського обласного профспілкового комітету працівників культури Віктора Володимировича Величка; заступника голови Дніпровської районної у місті Херсоні ради Сергія Миколайовича Ярощука; заступника голови Піклувальної ради бібліотеки, директора приватного підприємства «ЛТ» Леоніда Семеновича Гельфандбейна.

Саме сьогодні, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, – влучна та особлива нагода подякувати за клопітку працю та просвітницьку місію людям та установам нашої галузі. Заступниця голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова зазначила: «Усвідомлюючи велику роль бібліотек у розвитку культури та формуванні духовності нації, держава запровадила свято – Всеукраїнський день бібліотек. Дякуємо вам за працю, за вашу високу місію, за виховання читача. Мій батько навчив мене читати, коли мені було 5 років. Дома було багато книжок, в основному для дорослих і старшокласників. Батько захоплювався читанням і ми, діти також. Колись я в нього спитала: а ми багаті чи бідні? Він відповів: звісно багаті, подивись скільки вдома книжок! Ти у когось із друзів бачила стільки? А в квартирі стояли прості меблі, куплені з рук, залізні ліжка, а на підлозі – самоткана бабусею доріжка. Ми з молодшим братом швидко прочитали усі дитячі книжки, що в нас були і тоді батько записав нас у бібліотеку, що була неподалік від нашого дому. Так з першого класу я стала постійним читачем бібліотеки. Могла годинами сидіти там, вибирати собі чергову книжку.

Звичайно, зараз можна завантажити й купити майже будь-яку книгу, але! По-перше, усіх книг не купиш, а в бібліотеці їх можна взяти абсолютно безкоштовно. А по-друге, в бібліотеці є особлива, чарівна «книжкова» атмосфера, яка об’єднує однодумців.

Сучасна бібліотека дуже відрізняється від тієї, в яку ходила я. Адже сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, крім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. Її функції стають значно ширшими, адже там проводять виставки, конференції, брифінги та творчі вечори.

Бібліотека сьогодні – це точка опори, на якій будується простір культурного суспільства. Особливо у селах та селищах, маленьких містечках роль бібліотеки в культурному житті громади важко переоцінити.  Бібліотеки як скарбниці знань та інформації активно впливають на процеси розвитку економіки, науки, освіти, культури.»

Від всього депутатського корпусу Оксана Олександрівна побажала бібліотекарям міцного здоров’я, щастя, впевненості, що їх справа важлива і потрібна нашій країні.

Бібліотекарі та бібліотечні колективи Херсонщини отримали дипломи, грамоти, нагороди, подяки, подарунки, грошові премії.

Почесні грамоти голови Херсонської обласної ради отримали:

колектив КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» ХОР(директор – Н.І.Коротун); колектив КЗ «Білозерська районна бібліотека ім. Петра Григоренка» (директор – Л.Л.Шишкіна); колектив Херсонської ЦБС (директор – Г.В.Нежинська); Ю.О.Синчук– завідувачка Комишанської селищної бібліотеки-філії Херсонської ЦБС; Г.Л.Гринчук – завідувачка відділу обслуговування КЗ «Білозерська районна бібліотекаім. Петра Григоренка»; Г.О.Сєргєєва – директор КЗ «Олешківська центральна районна бібліотека».

Всеукраїнський день бібліотек – свято не тільки бібліотечних працівників. Його відзначають понад 13 мільйонів користувачів. А своїм сучасним розвитком книгозбірня особливо завдячує вірним друзям, які надають їй підтримку вже не один рік. Це – партнери, меценати, спонсори. І коло їх щороку збільшується. Заступник голови Піклувальної ради Гончарівки, директор приватного підприємства «ЛТ» Леонід Семенович Гельфандбейн акцентував: людині, яка у дитинстві не пізнала книгу, якою талановитою вона б не була, – в житті не бути успішної та самодостатньою. Від імені Піклувальної ради Гончарівки Леонід Семенович вручив відзнаку «Кращий меценат 2019 року» депутату Херсонської обласної ради Юрію Геннадійовичу Рожкову, комерційному директору ПП «Оригінал Авто».

Директор Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара, голова правління ГО «Херсонське обласне бібліотечне товариство», кавалер орденів княгині Ольги ІІІ та ІІ ступеня, заслужений працівник культури України Надія Іванівна Коротун зазначила:«Ми вельми вдячні за підтримку органам влади, Херсонській обласній раді, Департаменту реалізації гуманітарної політики обласної державної адміністрації, нашим меценатам і спонсорам, вірним друзям, громаді. Я пишаюся своїм колективом і нашої справою, пишаюся, що працюю в цій бібліотеці». Керівниця Гончарівки нагородила дипломами: відділ рідкісних та цінних видань (завідуюча – О.Г.Сак) у номінації «Кращий відділ бібліотеки у 2020 році» та керівницю Центру обслуговування користувачів з особливими потребами Оксану Миколаївну Шестакову у номінації «Кращий бібліотекар2020року». За активну участь у проєкті «Гончарівка в об’єктиві» нагороду отримав відділ обслуговування користувачів (завідувачка – Н.В.Нікулькіна).

Сьогодні у бібліотечній сфері залишаються лише ті, хто має справжнє покликання до цієї професії та вірить у велику культурологічну справу!!!

Щиро вітаємо всіх бібліотекарів із професійним святом – Всеукраїнським Днем бібліотек!

0 комментариев
27 апреля 2024, 03:35
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1882
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1305
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Професійний автогонщик та відомий байкер Олексій Мочанов зробив кілька зауважень щодо популярного в Мережі ролика, на якому п’ятий президент України Петро Порошенко мчить на мотоциклі «Хонда Ребел» по...
06 апреля 02:00
1054
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
На Херсонщині втричі збільшилися посівні площі
Триває активне розмінування територій на Херсонщині, як наслідок, посівні площі в регіоні збільшилися втричі у порівнянні з минулорічними показниками.Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської а...
01 апреля 18:18
943
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
851
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
759
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
562
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
194
1