Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Не зрадив присягу у 2014-му та третій рік боронить Україну: історія військового з Криму Артема Кисельова
24 июля 13:13
144
Не зрадив присягу у 2014-му та третій рік боронить Україну: історія військового з Криму Артема Кисельова

Не зрадив присягу у 2014-му та третій рік боронить Україну: історія військового з Криму Артема Кисельова

Син викраденого росіянами у Генічеську колишнього командира розвідувального корабля Військово-морських сил України "Славутич" Олексія Кисельова, якого окупаційний суд у Джанкої засудив до 8,5 років ув'язнення, військовий морського флоту України у третьому поколінні Артем Кисельов був заступником командира ракетного катера ВМСУ "Прилуки". Під час окупації Криму 2014 року він не зрадив присягу й не перейшов на бік росіян.

Після захоплення півострова він виїхав із рідного Севастополя, продовжив службу в Одесі, далі звільнився й жив у Києві. Окупанти вдруге вдерлися в його життя 24 лютого 2022 року. Відтоді вже третій рік севастополець боронить Україну від російських військових на східному та південному напрямках фронту.

Артем Кисельов з позивним "Кисіль" розповів для Суспільне Крим про службу та своє життя.


Після окупації Криму у 2014 році росіяни активно підтримують міф, що мешканці півострова самі вирішили "приєднатися до РФ". Артем Кисельов не зміг прийняти неправду. Водночас він вірить, що ще повернеться у звільнений півострів.

"Коли з тобою це трапляється, (то — ред.) за правду треба поборотися", — пояснив військовослужбовець.

За правду Кисельов бореться вже понад десять років. Допомагав йому у цій боротьбі батько Олексій, який командував розвідувальним кораблем "Славутич".

"Батько служив, він застав цей розподіл флоту. Він там спочатку топив ще за ВМСУ, підіймав прапори на кораблі, на якому він був. Ми жили в гуртожитку, а сусід через двері був. Він приходив, заарештовував якось батька. Тобто, ще тоді сім’я застала суперечки, агресію зі сторони Росії", — розповів він.
Батько Артема надихнув його стати моряком, як і не зраджувати присягу.

"Він каже: "Всі поступають на цивільних, слабо на військового?". І я сказав, що не слабо. Через певний час я ні про що не жалкую. Все було взагалі супер — купа цікавих історій, добрих хлопців, з якими досі спілкуюсь, хто не зрадив Україну", — зазначив боєць.

За проукраїнську позицію Олексій Кисельов вже два роки перебуває у російському полоні. Після викрадення у Генічеську Херсонської області окупанти катували і засудили його до 8,5 років в'язниці.

Водночас його син зрозумів сутність росіян у 2014 році. Тоді по зашифрованих радіочастотах Артем впізнав деякі голоси тих, з ким вчився на моряка. Колишні курсанти, знайомі Кисельову, погрожували на цих радіочастотах відкрити вогонь по ракетному катеру ВМСУ "Прилуки", якщо він буде виходити зі Стрілецької бухти Севастополя.Тоді він був заступником командира на катері та єдиним офіцером на судні, який не зрадив присягу. Крім Артема, вірними їй лишилися ще семеро матросів. Решта ж, разом із командиром Дмитром Сухарем, перейшли на бік окупантів. Те, що командир є зрадником, зрозуміли одразу, зазначив Кисельов. Сухар, зокрема, не дав вивести "Прилуки" зі Стрілецької бухти.

"Командир сказав, що ми не можемо вийти, що ми не вийдемо, бо заблокована бухта. Я з командиром БЧ-2 переодяглися у цивільний одяг, взяли рибацький катерок і уздовж берега пішли там міряти глибини, щоб розуміти, що ми можемо вийти. Доповіли командиру, що є маршрут по якому ми можемо вийти. Він все одно заборонив", — пригадав Кисельов.
Артему теж окупанти пропонували гроші та посаду, але він не погодився. З Криму чоловік їхав з однією зубною щіткою. Далі — служба на флоті в Одесі, "дембель" і переїзд до Києва. Там його і застало повномасштабне російське вторгнення 24 лютого 2024 року.

"Була ця промова Путіна (президента РФ Володимира Путіна — ред.) 2022-го, я йшов слухав в навушниках і все, розумію, що буде війна. В той самий день набрав колишньому командиру: "Що робить?". А він каже: "У нас нічого. Тиша". 24 лютого він каже: "Все, почалось. Звісно — великий збір, приїжджай". Коли я вже приїду? Тут вже все. Нічого не працює, нікуди не поїду. До адміністрації Києва (пішов — ред.), отримав там зброю, як тут багато хлопців (отримали зброю — ред.)", — розповів Кисельов.

Після початку широкомасштабної війни в України Артем, зокрема, брав участь у звільненні Київської області. Саме там він вперше побачив воєнні злочини росіян проти цивільних.

"Ми тоді працювали з "Омегою" по "зачистці" і я вже тоді там побачив ці російські позиції, колону цивільної техніки, звалище загиблих цивільних, яких вони повбивали. Біля заправки були в них позиції. На заправку вони приходили, милися і вони там застрелили якось цивільного. Як вони його вбили, так він і лежав пару тижнів", — зазначив військовий.

За інформацією представництва президента України в АР Крим, Кисельов офіційно оформлений у військовій структурі, яка не вимагає знаходження на фронті. Водночас разом з товаришами він їздить добровольцем в зону бойових дій для виконання завдань спільно з іншими підрозділами.


Що відомо про Олексія Кисельова

22 липня 2022 року російські силовики затримали його в окупованому Генічеську, а після цього вивезли до Криму та помістили в СІЗО.

Кисельова звинуватили в участі в "батальйоні імені Номана Челебіджихана" – частина 2 статті 208 КК Росії. Це формування у Росії вважається терористичною організацією. Російська прокуратура вимагала 10 років ув'язнення для нього. Також українця звинувачують, що він брав участь у морській блокаді Криму.

Засновник батальйону імені Номана Челебіджихана Ленур Іслямов заперечує, що Олексій Кисельов причетний до нього.

Кисельов розповідав про тортури у Генічеську. Його били й катували протягом 5 днів, вимагаючи, щоб він зізнався на камеру, ніби є керівником партизанського руху.

27 жовтня 2022 року колишній капітан ВМС оголосив голодування через відсутність медогляду протягом двох місяців, незважаючи на запити затриманого на обстеження лікарем. Це порушує щонайменше шість міжнародних договорів.

17 лютого 2023 року окупаційний суд у Джанкої засудив Кисельова до 8,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

22 серпня 2023 року окупаційний Апеляційний суд в Криму залишив в силі вирок. Захист планує оскаржити рішення в касаційній інстанції.

24 жовтня 2023-го чоловіка етапували до "Владимирського централу", де найсуворіші умови утримання серед інших в'язниць РФ. У листопаді того ж року йому дозволили отримувати від родичів лише одну посилку та одну бандероль протягом року.suspilne.media

0 комментариев
08 сентября 2024, 02:41
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
У Раді пропонують провести мобілізацію серед пенсіонерів, щоб не брати на війну 18-річних
У Раді пропонують провести мобілізацію серед пенсіонерів, щоб не брати на війну 18-річних
Мобілізація пенсіонерів була би значно ефективнішою для оборони країни, ніж призов молодих чоловіків віком 18-25 років. Йдеться про пенсіонерів, які нещодавно звільнилися з поліції. Вони були б для ЗС...
14 августа 01:02
1106
«Верещук має звільнитися». Волонтери, які вивозять людей з окупації, звинувачують українську владу в піарі та бездіяльності
«Верещук має звільнитися». Волонтери, які вивозять людей з окупації, звинувачують українську владу в піарі та бездіяльності
Розповідаючи про те, як волонтери організації HUMANITY допомагають людям з окупованого лівобережжя виїхати на підконтрольну Україні територію, Стефан Воронцов торкнувся болючої теми – взаємодії влади...
13 августа 16:24
1086
На окупованій території Херсонщини немає світла у понад 130 населених пунктах
На окупованій території Херсонщини немає світла у понад 130 населених пунктах
Станом на 11 серпня на окупованій території Херсонської області світла немає у 133 населених пунктах (157 тисяч 900 людей).Про це повідомили в окупаційній службі надзвичайних ситуацій.За їхньою інформ...
11 августа 10:57
1005
Між економікою та екологією: що тепер робити з Каховським водосховищем і чому в Дніпро повернулися осетри
Між економікою та екологією: що тепер робити з Каховським водосховищем і чому в Дніпро повернулися осетри
Нещодавно під островом Хортиця затримали браконьєра, який упіймав двох двадцятикілограмових осетрів. Які, зі свого боку, припливли нереститися на стародавні угіддя предків – природа тепер дозволяє. Як...
10 августа 19:09
917
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар Макс Гордєєв ексклюзивно для УНІАН розповів, що війна в Україні буде тривати ще певний час, незважаючи на всі зусилля щодо досягнення миру."Мої бачення та розклад карт Таро вказують на кілька...
21 августа 01:18
996
1
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
147
1
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1147
1
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники втратили свою функцію. З 1 серпня споживачам нараховуватимуть плату за комунальну послугу лише за загальним обсягом споживання. Йдеться про лічильники гарячої води, які встано...
20 августа 09:24
714
1