Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
Нас вивезли силою з Каховки та посадили за високим парканом посеред поля – історія українця, якому вдалося втекти з Росії
03 февраля 23:24
476
Нас вивезли силою з Каховки та посадили за високим парканом посеред поля – історія українця, якому вдалося втекти з Росії

Нас вивезли силою з Каховки та посадили за високим парканом посеред поля – історія українця, якому вдалося втекти з Росії

Антона та ще 190 кахівчан у листопаді з геріатричного пансіонату вивезли до Воронезької області РФ

Від початку широкомасштабного вторгнення в Україну російські окупанти скоїли майже всі військові злочини, відомі людству. Одна з категорій таких злочинів – викрадення українських громадян та депортація їх в росію. Так сталося і з підопічними геріатричного пансіонату міста Каховка на Херсонщині. Майже вісім місяців люди з інвалідністю та люди похилого віку виживали в окупації, а потім одного дня окупанти їх всіх посадили в автобуси, та силоміць вивезли до росії. Проте дива трапляються навіть на війні: Антону (прізвище не публікується з міркувань безпеки), та ще чотирьом українським хлопцям, що мають суттєві проблеми зі здоров’ям, вдалося вирватися із цупких пазурів "асвабадітєлєй", та евакуюватися в Норвегію. Подробиці цієї карколомної історії в інтерв’ю "Апострофу" розповів сам Антон.

- Антоне, розкажіть трохи про пансіонат в Каховці, в якому ви перебували. На яких людей він розрахований?
- Нашому пансіонату вже 100 років. Він призначений для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. Я виріс в дитячому будинку в Олешках, а потім у 18 років мене перевели у цей пансіонат. Він знаходиться у центрі міста і це дуже круто. В росії ж всі пансіонати для людей з інвалідністю знаходяться за межами цивілізації, щоб люди просто не бачили і не знали, що взагалі існують інваліди.

- Перші дні широкомасштабного вторгнення. Якими вони були для вас та інших мешканців пансіонату?
- Коли почалася велика війна, ми одні з перших відчули на собі окупацію, адже з Криму до Каховки дуже швидко і легко до нас пройти. 24 лютого росіяни вже увійшли до Каховки.

У Новій Каховці був якийсь військовий об’єкт і росіяни одразу по ньому вдарили. Всі прокинулися, перелякалися і одразу за телефони, щоб дізнатися що ж це було. Було дуже морально тяжко зрозуміти що відбувається. Я не міг уявити, що буде війна в XXI столітті. 25 лютого, коли йшли бої за Херсонській міст, в Каховці взагалі було жахливо: пролітали винищувачі, їздили БТР. Була навіть жахлива історія в місті, коли двоє мирних людей їхали на авто, а російські "асвабадітєлі" на БТР їх просто переїхали і люди загинули.

Ми спускались у підвал, санітарки виносили тяжких людей, які не могли самі пересуватись. Та навіть у підвалі ми відчували вібрацію від вибухів. Я зателефонував своїй маленькій донечці, казав, що її люблю і плакав… А потім зв’язку в Каховці вже не було.
Ми навіть ходили на мітинги проти окупації. Перший та другий мітинги пройшли нормально, а от на третьому мітингу вже почалася стрілянина, посеред натовпу кидали димові та світлові гранати.

- Як у пансіонаті з’явилися окупанти? Вони щось вимагали?
- Коли зайшли окупанти, ще два тижні в нашому пансіонаті залишався наш директор з української адміністрації, а потім росіяни його прибрали, та поставили свого керівника: колаборантку, яка працювала в нашому пансіонаті простою санітаркою. Я з деякими хлопцями з пансіонату просилися в цієї директорки, щоб нам дали змогу виїхати на підконтрольну Україні територію. Спочатку нам пообіцяли це зробити, ми повірили, але наступного ж дня до нас прийшли два солдати з пістолетами та в масках, закрили нас в кімнаті, та почали перевіряти наші телефони. У одного з хлопців знайшли фото, які йому пересилала подруга, показуючи що робиться у Новій Каховці. За це солдати почали крити нас матами, та сказали, що якщо ми так любимо свою Україну, то вони просто кинуть нас біля блокпосту, а якщо потрібно буде, то ще й пристрелять.

- На вашу думку, навіщо вони це робили? Ви ж не військові.
- Коли ми просилися на підконтрольну територію, то ця колаборантка директорка пішла до російських солдатів та певно сказала, що ми там здаємо якісь позиції росіян, інакше чому ж ще ми хочемо виїхати. Після погроз телефони наші таки забрали, начебто на перевірку на один-два дні. Ніхто їх звісно потім вже не повернув.

- Окупанти над вами знущалися?
- У мене був випадок, коли окупанти зайшли до мене у кімнату, всіх людей з неї вивели, приставили мені пістолет до голови, і погрожували пристрелити. Це було реально жахливо. Коли у тебе біля голови пістолет, ти не знаєш, спустить він гачок чи ні, адже всі українці вже знають на що здатні окупанти.

- Коли вас вивезли до росії? Як це все відбувалося?
- Це було 6 листопада. До нас приїхали чотири автобуси та багато карет швидкої допомоги з росії, та вивезли нас, 180 людей з пансіонату: людей похилого віку та людей з інвалідністю. Не питали нікого, хочуть люди цього чи ні. Просто посадили на автобуси та й по всьому. Один хлопець – Юрій, не хотів сідати до автобусу. Чотири працівники МНС росії взяли його за руки за ноги, та закинули в автобус. Тому ні про яку добру волю там не йшлося.

- Що було далі? Куди вас привезли?
- Нас привезли у Вороніж. Пам’ятаю, що було дуже багато телекамер. Нас знімали, щоб показати, які ж вони "асвабадітєлі" молодці що прийняли нас, "звільнили" від бандерівців. Я з потягу не виходив, поки не дочекався, щоб люди з камерами пішли геть. Не хотів у них бути на відео, та брати участь у створенні картинки. Наступного ж дня, вже після цих зйомок, росіяни нам сказали: "А ось бачите, ваш пансіонат таки бомбанули". Ну ми то розуміємо чого його "бомбанули", адже до нього заселилося 300 солдатів, щойно ми виїхали. Для цього нас і вивезли.

У Вороніжі поселили нас в пансіонаті "Грибанівський", він знаходиться в області. Його директорка також нам казала, мовляв, вони нас врятували. Та всі 8 місяців, що ми були під окупацією, ЗСУ не бомбили наш пансіонат, тому що вони знали, що ми там.
В "Грибанівському" і зараз перебувають ще близько 50 наших людей, а інші підопічні з Каховки розкидані по різних пансіонатах у Воронезькій області.

- Як з вами поводилися в росії? Яке було там життя?
- Коли ми тільки приїхали, я ніколи не забуду, як на кухні одна жінка, що роздавала їжу, сказала: "О, приїхали нацисти". Я спробував з нею поговорити, дізнатись, чому ж ми "нацисти", та вона нічого мені не відповіла. Після цієї розмови вона якось пропала з роботи десь на тиждень, а потім вона повернулася і на голові у неї була вже чорна хустка. Я поцікавився у інших співробітників, чому чорна хустка, а вони сказали, що її син загинув в Україні. Тобто вона стверджувала, що саме ми "нацисти", в той час, як її син воював у нас в країні.
Так, в пансіонаті в росії було все необхідне. Але, по-перше, як можна сидіти в росії з думкою як мене тут класно годують, а при цьому в моїй країні кожного дня вбивають чоловіків, жінок і дітей.

По-друге, "Грибанівський" знаходився просто посеред поля і поряд не було жодної цивілізації. Ми сиділи за високим забором просто закриті, виходити нікуди не можна було. Я сидів цілими днями у кімнаті, в чотирьох стінах. Кожен день проходив за одним і тим самим розкладом: прокинувся, і сидиш у кімнаті, потім сніданок і знову до кімнати, обід, вечеря і знову кімната і спати. Не було перспективи жити. "А що в твоїй Україні? Хіба краще?" - казала мені там директорка місцевого пансіонату. Я відповідав, що в Україні наш пансіонат був в центрі міста, ми могли вийти в магазин, гуляли де ми хочемо, я навіть в Київ самостійно їздив. Я там був реально вільною людиною. Від чого мене "звільнили"? Від нормального життя? Я просидів два місяці там і почав писати людям, щоб мені допомогли втекти.

- Яким чином все ж таки вдалося втекти? Допомогли волонтери?
- Подробиць сказати не можу з міркувань безпеки тих, хто мені допоміг. Просто я знайшов людей, які допомогли нам фізично виїхати: перебратися з росії до Естонії, а потім вже до Норвегії. Одному з хлопців, що виїжджав зі мною, просто не віддавали документи, щоб він не втік. Але люди, які нам допомагали, залякали керівництво, пригрозивши, шо вся росія дізнається, який в них пансіонат. Тому документи все ж таки змогли забрати.

Коли ми сіли у мікроавтобус та виїхали з-за паркану, я хоч відчув себе людиною, побачивши ту ж деревинку та пташку. Потім було багато ночівель у різних містах, і нарешті ми добралися до Естонії. Там вже волонтери посадили нас на літак і допомогли дістатися до Норвегії. В Норвегії нас зустріла поліція і зареєструвала як біженців. Зараз ми знаходимося в таборі для біженців. Більшість людей тут живуть у наметах, але нам дали місця в кімнатах.

- На російському кордоні при перетині не було проблем?
- Так на кордоні мене зупинила фсб. Інших хлопців не чіпали, просто перевірили документи, а мене забрали на допит, який тривав більше трьох годин. Вони питали куди я їду, чому мені не подобається в росії. Я сказав, що їду в Норвегію, щоб зробити операцію на руках. Тоді один з цих фсбшників питає: "А що у нас в росії не можна зробити операцію?" Я посміхнувся і відповів, що всі гроші в росії йдуть зараз зовсім на інше, тому краще я до Норвегії.

- Коли сиділи в росії в чотирьох стінах, були думки, що не зможете втекти?
- Були думки, що про нас вже всі забули. Було страшно. Та все ж я вірив, що все рано чи пізно скінчиться. Але у більшості підопічних нашого пансіонату ця віра згасає. Так, ми п’ятеро вирвалися з російської окупації, але дуже прикро, що за нашу Каховку зараз всі мовчать і в новинах про неї майже нічого немає. А там зараз робляться жахливі речі. Чесне слово, там зараз відбувається друга Буча: забирають людей у підвали, вбивають їх, знущаються, забирають автівки, майно. Окупанти не соромлячись їздять там на танках і стріляють по місту і будинках. І багато людей, що залишаються жити у Каховці, думають, що їх реально кинули.

Апостроф
0 комментариев
26 апреля 2024, 16:06
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1613
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1303
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1269
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1055
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
840
4
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
554
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
184
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
238
1