Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Народжені під час війни: в яких умовах з’являються на світ маленькі херсонці
04 августа 13:08
1933
Народжені під час війни: в яких умовах з’являються на світ маленькі херсонці

Народжені під час війни: в яких умовах з’являються на світ маленькі херсонці

За майже півроку війни з Херсонщини виїхала величезна кількість людей, із котрих значна частина — жінки з дітьми. Цілком логічно для кожної матері прагнути вберегти життя маленької доньки чи сина. А ті, хто лише в очікуванні появи малюка на світ, стають перед вибором — перенести тяжку дорогу та народжувати на підконтрольній Україні території чи залишатися тут, вдома, але терпіти складнощі практично з будь-якою сферою життя.

Журналісти «Херсон Daily» дізналися, в яких умовах зараз народжуються маленькі херсонці, які тут видають свідоцтва про народження та з якими проблемами доводиться зіштовхуватися батькам немовлят.

Зайшовши у пологовий будинок ім. А. і О. Тропіних здається, що всі жахіття війни лишаються за дверима, адже тут миттєво відволікає від смутку плач новонароджених і щирі посмішки в поєднанні з цілковитим спокоєм медичного персоналу.

Одна з акушерок розповідає, що пологи є абсолютно безкоштовними. Єдине, що можуть попросити лікарі — придбати деякі ліки, які використовувалися при пологах або ж відшкодувати їх вартість при можливості. В цьому на власному досвіді переконалося подружжя 29-річного Юрія та 27-річної Анни.

Чоловік говорить, що за пологи вони не платили ані копійки, а необхідні медпрепарати надали безкоштовно.

— Жінці зробили кесарів розтин, так з’явилася на світ наша донечка. В пологовому все було класно, лікарі розумнички. Особливо порадував той факт, що навіть ліки були українські. На четвертий день Аню з дитиною виписали, тепер звикаємо до нових ролей мами і тата, — ділиться Юрій.

Новонароджена дівчинка вже за кілька днів після появи на світ отримала свій перший документ… російською мовою. Свідоцтва про народження видають в Центральному ДРАЦСі Херсона. В графі «громадянство» — прочерк. За словами Анни, під час видачі документу пропонують записати громадянство на вибір батьків.

— Ми з чоловіком без вагань вирішили це питання. Потім поїхали забирати пакунок малюка. Раніше їх видавали прямо в пологових, а зараз нашим дівчатам ось так доводиться бігати по місту. В «Тропинці» (прим. ред. – так херсонці називають лікарню ім. Тропіних) мені сказали, що наші українські закінчились. Ми отримували в першому пологовому на вул. Гоголя. Видали їхній, російський. Не можу сказати, що він «дотягує» до якості нашого. Сестра рік тому народжувала, тому є з чим порівнювати,— розповідає новоспечена мама.

За даними Міністерства юстиції України, на час війни в нашій країні було змінено порядок надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Зокрема,  введено повну екстериторіальність. Це означає, що наразі батьки з дитиною не прив’язані до місця проживання чи народження малюка, що значно спрощує доступ людей до послуги отримання свідоцтва про народження. Тож, якщо дитина народилася в окупованій території, можна отримати і українське свідоцтво про народження. Достатньо подати заяву про встановлення факту народження дитини через Електронний суд.

При цьому необхідно мати:

  • копії документів, що підтверджують народження дитини (свідоцтво про народження або медичні довідки);
  • копії паспортів та ідентифікаційних кодів батьків;
  • копію свідоцтва про шлюб (за наявності);
  • інші докази факту народження дитини (за наявності).

Після цього батьки отримують номер судового рішення та можуть подавати заяву на отримання комплексної послуги є-Малятко на порталі «Дія». На даному кроці потрібно внести номер судового рішення та підписати заяву за допомогою електронного підпису. Фізично ж забрати свідоцтво про народження дитини можна у відділах ДРАЦС на підконтрольній Україні території.

За допомогою є-Малятко батьки новонароджених можуть з легкістю присвоїти дитині номер платника податків, оформити допомогу при народженні дитини та грошову компенсацію за пакунок малюка.

Народжені під час війни: в яких умовах з’являються на світ маленькі херсонціЮрій каже, що зараз в Херсоні при народженні дитини в так званому центрі соціального забезпечення пропонують одноразову виплату в розмірі 10 тисяч рублів. Варто зазначити, що курс в обласному центрі наразі 1:1,6. І при цьому постійно змінюється. А цінники сягають захмарних чисел… Приміром, лише велика упаковка звичайних підгузків, які до окупації коштували приблизно 500 гривен, тепер коштує 1600. Тож деяким молодим батькам, котрі готувалися зовсім до інакших сценаріїв, іноді доводиться брати «допомогу» у вигляді «подачок» від чужої держави, щоб забезпечити немовля необхідним.

Кардинально інша ситуація складається в тих жінок, які вирішують народжувати на підконтрольній Україні території. 23-річний Владислав і 22-річна Олена — сімейне подружжя з Херсона. Пара виїхала в Кропивницький після того, як вони вирішили, що малюк з’явиться на світ не в окупації.

— Нам було складно прийняти рішення, зупиняли думки щодо небезпеки в дорозі. А на іншій чаші ваг — якісна медицина. На мою думку, в Херсоні зараз її немає через те, що дуже багато кваліфікованих лікарів виїхали за межі області. Я кілька разів лежала на зберіганні, були деякі проблеми, тому боялася за перебіг останніх тижнів вагітності та пологи. Попри всі складнощі, на зв’язку з гінекологом в дорозі, ми доїхали. На першому нашому блок-пості така легкість відчула. І сьогодні вже рівно місяць, як в нашому житті з’явилась доця Маріанна, — розповідає Олена.

Владислав доповнює — радий, що виїхали з Херсона, так стресу значно менше.

— Дуже хвилювався за жінку з дитиною. Мені здається, що і без війни б хвилювався. А в Херсоні плюс без зв’язку нормального. Та і не було почуття, що ми в безпеці. Також були питання з приводу реєстрації дитини,— говорить Владислав.

Так чи інакше, життя не зупиняється і на світ продовжують з’являтися маленькі українці — найсильніше покоління народжених під звуки вибухів…

0 комментариев
19 марта 2024, 04:40
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
РФ намагатиметься повністю захопити чотири області України, — розвідка Литви.
РФ намагатиметься повністю захопити чотири області України, — розвідка Литви.
Литовська розвідка оцінює, що Росія може підтримувати поточний темп війни в Україні та, ймовірно, зможе поступово наростити військовий потенціал у найближчому майбутньому. Про це повідомляє "Інститут...
08 марта 11:45
737
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Після повернення з окупації, з вагою лише 15 кілограмів, померла 6-річна вихованка херсонського інтернату: що відомо
Анастасія була вихованкою інтернату для малюків у Херсоні. Під час захоплення військами РФ, її разом з іншими дітьми намагались ховати, але окупаційна влада незаконно вивезла дитину до Криму. Після по...
07 марта 02:45
723
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині.Про це розповідається на сторінці Центр досліджень воєнної історії ЗСУ у facebook.12 березня 2022 року біля с...
12 марта 19:13
720
За крок до захоплення Києва: Буданов розкрив унікальні деталі, хто та як зупинив окупантів
За крок до захоплення Києва: Буданов розкрив унікальні деталі, хто та як зупинив окупантів
Викрити плани російського Генштабу ГУРівцям допоміг надійний інформатор.Стало відомо, хто та як зупинив окупантів за крок до захоплення Києва 2022-го року. Якби ЗСУ не прийняли бій, то Путін зміг би р...
10 марта 03:45
681
Екстрасенс назвав рік закінчення війни в Україні: коли стихнуть бойові дії
Екстрасенс назвав рік закінчення війни в Україні: коли стихнуть бойові дії
В 2024 році в Україні ще триватимуть бойові дії, існує загроза окупації нових територій, проте в недалекому майбутньому буде звільнено Запорізьку та частину Херсонської області. У 2025 році є шанси на...
21 февраля 03:30
705
3
Жителі Краснодара намагаються через суд повернути квартиру, які вони продали “евакуйованим” херсонцям
Жителі Краснодара намагаються через суд повернути квартиру, які вони продали “евакуйованим” херсонцям
Суд у російському місті Краснодарі почав розглядати справу трьох місцевих жительок які намагаються вирішити питання про квартиру, продану за «херсонським» сертифікатом. Жінки продали помешкання херсон...
20 февраля 14:58
682
1
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
559
1
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Прикордонники затримали неординарного мешканця Одеси, який, за їхніми даними, збирався вплавь подолати дві річки, щоб потрапити до Молдови. При собі в нього була латексна маска, гідрокостюм та плащ-ма...
11 марта 04:33
233
1