Все новости Херсона

Лента новостей
События
Мери Херсонщини працюють за копійки?
02 июня 12:58
204
Мери Херсонщини працюють за копійки?

Мери Херсонщини працюють за копійки?

Голова громади - обраний для того, аби управляти нею та ефективно господарювати. Якісне керування потребує знань та багато зусиль. Мери - це топ-менеджери, які повинні мати відповідні доходи. Громадський рух ЧЕСНО порівняв зарплати очільників міст та селищ Херсонщини, аби зрозуміти, чи набагато більше вони отримують у порівнянні з мешканцями регіону.

Екс-мер Києва Леонід Черновецький для піару визначив собі зарплату в розмірі 1 гривні. Саме за його влади в столиці можна було спостерігати одні з наймасштабніших дерибанів землі. Якщо Україні потрібні мери, які ведуть боротьбу з корупцією й розвивають міста, то вони й чиновники апарату повинні мати вищі доходи, ніж зарплата прибиральниці.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації очільників райцентрів Херсонщини за 2017 рік. Найменше заробив торік мер курортного Скадовська Олександр Яковлєв ("Самопоміч"), якого нещодавно суд відсторонив від виконання обов”язків. Якщо середня зарплата становила 5842 гривень, то його дохід за місяць був лише в 2,1 рази більший.

 Найбільша заробітна плата з-поміж мерів Херсонщини у міського голови Каховки Андрія Дяченка (БПП). За минулий рік він отримав 353 514 гривень заробітної плати. Відповідно, в місяць зарплатня мера становить 29 459,5 грн, а з урахуванням усіх податків близько 16 000 грн.  

 "Я не буду розсусолювати, я не популіст. Є таке поняття, як ринок праці і багато заробітних плат чиновників прив’язані до зарплати мера... Я розумію, що велика частина населення отримує 3, 4 чи 5 тисяч гривень. Але коли йде мова про оплату праці топ-менеджменту, на сьогодні у Каховці керівник підприємства отримує в середньому від тисячі доларів плюс соцпакет і, можливо, автомобіль", – розповідає Громадському руху ЧЕСНО Андрій Дяченко.

Дяченко також додає:

"У Каховці є багато крупних підприємств. Третину промоб’єму області дає це місто. У міськраді керівники КП отримують десь 20 тис. грн в місяць. Підняв їм зарплату, щоб ми тримали спеціалістів, і вони не отримували нелегальний дохід. Мери, які отримують зарплату менше 15 тис. грн грають у популізм. Дешевий чиновник – основа корупції. На руки отримую близько 16 тис. грн, депутати не затвердили більше. Заробітна плата топ-керівника має бути в районі 1,5-2 тисячі доларів як мінімум".

Депутатський корпус справді може тримати мера в заручниках і не затверджувати платню більшу, ніж мінімально можлива, яку гарантує постанова Кабміну. Це, як правило, відбувається тоді, коли є протистояння між депутатським корпусом та головою.

Мер курортного Скадовська Олександр Яковлєв ("Самопоміч") отримав у порівнянні з Дяченком удвічі менше коштів. При цьому, треба відмітити, що бюджет Каховки становить 330 млн грн, а Скадовська – 47 млн грн.

"Зарплата має бути 30 тис. у голови, у заступника – 25, керівника відділу – 15 спеціаліста – 10. Але це при умові, що у пересічного громадянина має бути 10 тис. і мінімальна пенсія 3 тис. Тому існуючий рівень оплати вважаю справедливим", – коментує Яковлєв.  

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, обраний як самовисуванець, вважає, що депутати не повинні визначати рівень заробітної плати міських голів, адже мають значно менший об’єм роботи і менший рівень особистої відповідальності. У самого ж Коваленка, за даними декларації за 2017 рік, заробітна плата склала 237 077 грн або 19,7 тис. гривень на місяць з урахуванням податків.

"Враховуючи загальний рівень доходів населення, цієї заробітної плати більш, ніж достатньо. Якщо порахувати, скільки я витрачаю на це здоров’я, енергії, розуму, життя, то я вважаю, що зарплата достатня. Я ніколи не перевищував тих показників, які визначені мені державою. Маю на увазі, ранг, вислугу та інші. Мені заробітної плати вистачає, аби нормально жити, харчуватися, одягати", - каже Коваленко.

Дещо менша заробітна плата у міського голови курортного Генічеська Олександра Тулупова("Опозиційний блок"). У 2017 році він задекларував 192 099 грн заробітної плати.

"Хотілось би більше, це зрозуміло. На ці кошти треба утримувати сім’ю, тому дійсно не вистачає. Сьогодні офіційний оклад – 5 100 грн. Є премії, надбавки, але це все одно мало. Думаю, в такому місті як Генічеськ, офіційна заробітна плата мера має бути в районі 1 000 доларів США. Але в мене дружина займається підприємницькою діяльністю, тому загалом дохід у сім’ї більший", - розповідає Тулупов.

Міський голова Голої Пристані Олександр Бабич ("Батьківщина") у минулому році на своїй посаді заробив 177 220 грн.

"Міського голову обирають люди. Якщо порівнювати з тим, що отримують люди, – я морального права не маю казати, що мене не влаштовує моя заробітна плата. А якщо враховувати всі комунальні платежі, відрядження, якщо не брати хабарі, а я їх не беру, то це незначна заробітна плата, особливо якщо порівняти з колегами закордоном. У міських голів справді велике навантаження. Якщо б пенсія була 5 тис. грн, то нормальною можна було б вважати зарплату міського голови на рівні 20-25 тис. грн", - зазначає Бабич."

 Подібної думки додержується і міський голова Херсона Володимир Миколаєнко, обраний як самовисуванець. Мер говорить про невисокі заробітки населення загалом заробітної плати йому вистачає. Минулого року Миколаєнко заробив 287 356 грн. Миколаєнко наголошує, що на життя йому зарплати вистачає, але він не може дозволити собі все, що запланував:

"Кожна людина хоче, щоб її труд оцінювався більше. Мене не засмучує рішення Кабміну щодо підняття зарплати працівникам виконавчих органів на 20-30%. Я вважаю це правильним, зважаючи на навантаження, яке вони мають. Але це й навантаження на місцеві бюджети. Нам треба знайти до 15 млн гривень, щоб виконати ці вимоги. Це не так легко".

В умовах бюджетної децентралізації надходження до місцевих бюджетів збільшилися, інколи в рази, але ситуація, при якій розподілом мільярдних сум бюджету займаються депутати, які не отримують зарплати і чиновники, на чолі з міським головою, які отримують заробітну плату в розмірі кількасот доларів. Ця ситуація створює по-перше корупційні  ризики, а по-друге утворює брак компетентних чиновників.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Херсонської міськради. Представник "Самопомочі" Бердник просить у міськради пільги на проїзд, коли його дружина відпочиває в Парижі. Екс-"регіонал" Больбот не задекларував 5 підприємств.

Джерело: Громадський рух "ЧЕСНО"

16 комментариев
19 апреля 2024, 16:29
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Многие украинцы получают дополнительный доход с того, что сдают в аренду жилье. Но при этом, они не платят налоги государству. Поэтому теперь налоговая научилась высчитывать владельцев, которые сдают...
25 марта 05:02
2727
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1245
В українки перестав ловити Київстар: після чого прийшло неприємне SMS
В українки перестав ловити Київстар: після чого прийшло неприємне SMS
Після того, як жінка виявила, що її телефон перестав ловити мережу, вона звернулася до “Київстару”, щоб відновити його. Згодом вона почала отримувати сповіщення від різних фінансових установ про забор...
26 марта 03:45
997
РФ планує перехід через Дніпро на правий берег Херсонщини: в ISW розкрили деталі
РФ планує перехід через Дніпро на правий берег Херсонщини: в ISW розкрили деталі
Присутність Дніпровської річкової флотилії може змусити Україну направити додаткові сили в цей район, щоб стримувати угруповання ЗС РФ на Херсонщині.Міністр оборони країни-агресора Росії Сергій Шойгу...
21 марта 20:46
981
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
906
3
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
535
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
695
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
697
1