Все новости Херсона

Лента новостей
События
Махінації у каховській лікарні
01 декабря 14:15
173
Махінації у каховській лікарні

Махінації у каховській лікарні

Каховка - райцентр у Херсонській області. В центральній районній лікарні у хворих на туберкульоз вимагають купувати рентген-плівки. У інших пацієнтів - рукавиці та ліки. Це зі слів пацієнтів. Водночас, лікарня закуповувала ці товари за бюджетні кошти через ProZorro. За що ж платити? Олександр Рудоманов вирішив в цьому розібратися. Про всі результати дослідження Олександр повідомляє у статті.

До залізничної станції Каховка їду з Херсону приміським поїздом, а зі станції - автобусом за 10 гривень. Хоча, можна доїхати швидше - пряма маршрутка коштує 70 гривень і їде на годину менше. У місті мене зустрічає місцевий координатор Мережі ЛЖВ Тетяна.

Область декілька років була у списку чорних від корупції. Зараз ситуація трохи покращилася, але корупція, особливо у медицині, страшенна” — розповіла вона.

Тетяна має пройти обстеження на туберкульоз у лікарні. На її прикладі ми і перевіримо чи реально отримати цю послугу безкоштовно?

Трохи статистики. Каховська центральна лікарня з початку роботи ProZorro провела 84 закупівлі на загальну суму 8,5 млн гривень, з економією у 59,7 тисяч гривень, що становить 0,63% від загальної суми. Лікарня провела лише три успішних аукціони на суму у 705 тисяч гривень, зекономивши 33,7 тисячі гривень. “Ризикованих” допорогів, у яких до аукціону не вистачає до тисячі гривень, заклад не проводив.

Компанії, котрі виграли аукціони отримали додаткові угоди про підняття цін. Результат - лікарня отримала менше товарів, ніж планувала придбати.

У першому аукціоні на фармацептичну продукцію перемогла компанія "ХЕРСОН ФАРМА-ОПТ", з відривом у 100 гривень від конкурента. Разом з тим, через додаткові угоди про підняття цін, лікарня закупила менше ліків ніж планувала, а саме на 12 флаконів глюкози, 218 флаконів натрію хлориду, 54 флаконів розчину Рингера, 5 флаконів Трисоля, що еквівалентно 1605 гривням.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-21-002308-c

На другому аукціоні фармацептичної продукції, переможець “ФАР-МА” дав пропозицію на 1385 гривень меншу за конкурента., але внаслідок додаткових угод, лікарня знову закупила менше на 61 ампулу Морфій хлориду, 288 ампул Фентанілу, 5 ампул Трамадолу, 95 ампул Натрію Оксибутирату, 48 ампул Кетаміну, що еквівалентно

19 тисяч гривень.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-02-07-001692-c

Третій аукціон був на дизельне паливо. Фірма-переможець запропонував ціну 690 гривень менше ніж конкурент - ТОВ Діском Юкрейн, але завдяки додатковим угодам, бензину закупили менше на 1120 літрів.

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-01-24-001039-a

Також у частини допорогів завантажені договори, а у частини - ні. Цікаво, чому? 
Головний лікар вважає, що для завантаження договорів в систему потрібне відповідне рішення районної ради. Та і аукціони, за його словами, мають починатися з 250 тисяч, а не 200 як у законодавстві.

Що стосується рентгену - у 2017 році лікарня закупила 77 пачок плівки. Але Тетяна розповідає, що пацієнти купували завжди плівку самостійно у аптеці.

Махінації у каховській лікарні

Вирушаємо з Тетяною за направленням у амбулаторне фтізіатричне відділення. Після того, як його отримали - йдемо до лікарні на рентген.

Махінації у каховській лікарні

На дверях рентген-кабінету жодної інформації про наявність плівки та безкоштовність рентгену. Також у лікарні немає оголошень про гарячі лінії МОЗ та урядового контакт-центру, куди можна поскаржитись на вимагання коштів з пацієнтів.

Махінації у каховській лікарні

Пацієнтам, які тестуються на туберкульоз вперше, потрібно зробити флюрографічну картку. ЇЇ роблять в сусідньому кабінеті безкоштовно. В кабінеті флюрографії просять оплати плівку. У пацієнта є два варіанти: купити в аптеці напроти за 35 гривень, або ж через касу закладу за 50 гривень, сплативши примусовий “благодійний” внесок.

“Детям до 18 бесплатно. Раньше пациенты с тубдиспансера не платили, а теперь платят. Дешевле купить пленку в аптеке через дорогу, она там 35 гривен” — з ухмилкою розповідає молодий лікар пацієнтці.

Ми дослухалися до порад лікаря і пішли купувати дешевше — у аптеку ПП “Лювіна” код едопоу 22733306, що розташована навпроти входу в лікарню.

Дійсно, в аптеці з нас взяли всього 35 гривень, але при цьому покупцям не видають плівку на руки. “Пленка в упаковках, если продавать поштучно, то она может засветиться. Мы передаем их напрямую в больницу пачками” - розповідає аптекар. Замість чеку вам видадуть ось такий талончик, який ви віддаєте рентгенологу.

Махінації у каховській лікарні

Якщо не хочете морочитися та йти аж у аптеку, лікарня про ваші бажання потурбувалася. Поруч з флюрографічним кабінетом, розташована “каса”. Там пишете заяву на благодійний внесок та сплачуєте його. І хоча внесок на господарчі потреби, вам видають талончик, з яким ви йдете до лікаря. За таку послугу вже йде націнка у 15 гривень. Цікаво, а чи не продають за “благодійні внески” плівку, куплену за бюджетні кошти?

Махінації у каховській лікарні

Чи є такі схеми порушенням? Можливо, але чи знає про них головний лікар?

Після вдалого рентгену, я вирішив взяти коментар у керівника закладу. Можливо, він не знав про порушення так само, як головлікар у Пісочині? Самого лікаря спочатку не виявилося на місці, але коли до адміністративного корпусу під’їхав позашляховик, я зрозумів: “ось він!” і побіг до нього. Я з ним розмовляв цілих 4 хвилини. На мою пропозицію піти напряму на поверх і побачити все на власні очі він відмовився, мотивуюючи тим, що зайнятий, хоча і у відпустці.

“Какие у вас вопросы? У нас порог по городу 200 тысяч, часть договоров мы подгружем, хотя на все это ждем решение сессии”. Щодо рентген-плівки я не отримав відповіді. Заступник головного лікаря Романенко Валерій Петрович в телефонній розмові повідомив, що у випадку, якщо у пацієнта є пільги, тоді йому треба йти до завідуючого відділенням, після чого йому випишуть і рукавиці і рентген-плівку. Цікаво, а звідки це має знати звичайний пацієнт?

Вирушаючи в Каховку, я по РroZorro подивився і інші закупівлі. Мою увагу привернула закупівля 86 тисяч одноразових рукавиць, адже це майже 45 тисяч пар.

Махінації у каховській лікарні

Постачальник має передавати рукавиці протягом 5 днів після заявки лікарні. Разом з тим, пацієнтів з відділення хірургії при мені відправляли в аптеку купувати рукавиці.

“ Та Вась, сколько раз я тут був то постійно треба було купувати ці одноразові рукавиці. Без них не приймали” - розповів Олег, який сидів у черзі до хірурга.

Мы не можем обеспечить все потребности больницы, так как на обслуживание в день у нас тратится до 4 000 пар перчаток” - розповів головний лікар.

Чому тоді лікарня закупила рукавиць всього на 10 діб? Відповіді на це питання у мене немає.

PS .Цей текст хотів писати по приїзду з Каховки в Херсон, але стримався. Сів вже писати, коли емоції від відвідин Каховської ЦРЛ пройшли. Для мене дико, коли лікарі з хворих вимагають кошти, а самі жаліються на нестачу грошей.

Джерело: видання "DoZorro"

0 комментариев
25 апреля 2024, 16:15
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2430
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1086
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1074
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
956
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
727
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
540
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
165
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
205
1