Все новости Херсона

Лента новостей
События
Куди зникає асфальт на Херсонщині?
19 ноября 12:41
177
Куди зникає асфальт на Херсонщині?

Куди зникає асфальт на Херсонщині?

З дитинства запам’ятався мультфільм про Мауглі, зокрема епізод, коли вовк, промахнувшись на полюванні, піддався нападкам всіляких лісових тварин. Подібне відчув, коли у КП «ШЕУ», яке очолюю, при укладанні тонкошарового асфальту на відрізку дороги по пр. Дніпровському теж за певних обставин виникли недоліки.

Але про все по порядку, аби люди знали правду, а не слухали нісенітниці з вуст «доброчинців», які буцімто хвилюються за честь міста, хоча, насправді, якби вони дійсно боролися за честь Нової Каховки, не фейкали б на всю країну з верещанням: «Акела промахнувся!»

А тепер до суті. Згідно проведеного тендеру 29 вересня міська влада уклала договір з КП «Новокаховське ШЕУ» на виконання робіт з поточного ремонту асфальтового покриття на проспекті Дніпровському площею 12755 кв.м на загальну суму 2 млн. 297 тис. 300 грн.

Частину дороги від пристані до інтернату площею 5285 кв.м підприємство встигло відремонтувати до похолодання, забезпечивши якість в обумовлені строки, які передбачені графіком і тендером. Більшу частину — відрізок дороги від вул. Заводської (туристичний готель) до супермаркету «33 м2», а це 7470 кв.м на суму близько 1 млн. 300 тис. грн. — ШЕУ мало впорядкувати до 15 листопада (згідно тендеру). Відповідно до технічних можливостей виробництва на це необхідно 5-7 днів без форс-мажорних обставин (мова йде про погодні умови: відсутність дощу, необхідний температурний режим); далі — виробничі показники: через 2 дні поставка бітуму для виробництва асфальту, стабільна робота механізмів і асфальтового заводу, якому вже більше 25 років, плюс людський фактор (як не дивно — люди хворіють!). За таких обставин кожен день зволікань міг зірвати тендерні умови і затверджені строки. Щодо іронічних закидів про те, чи дивимося ми прогноз погоди, скажу більше: і дивимося, і молимося, проте зараз погоду вгадують один раз із двох.

Таким чином другий відрізок дороги КП ремонтувало при температурі 6-7°С, але без дощу. Проте бітум (до речі, від єдиного працюючого в Україні Кременчуцького НПЗ) при наявності парафіну повів себе за такої низької температури гірше, ніж ми сподівалися: при ущільненні катком застигав на поверхні і не створював плівку, яка повинна захищати структуру покриття від опадів і розмивання дощем. А після завершення роботи в цей самий день пішов дощ і, по ще не твердому асфальту з шаленою швидкістю почався рух автомобілів всіх марок! Тож на деяких відрізках дороги незатверділий асфальт просто почав… викришуватися.

Відповідно до умов договору ШЕУ виконує роботи з усунення недоліків на цьому відрізку і в жодному разі не відмовляється від подальшого утримання дороги. До речі, на балансі КП «Новокаховське ШЕУ» знаходяться всі дороги міста, які воно утримує і обслуговує. Тому всі нісенітниці газет «Новости деловые» і «Час» відносно змитих дощем мільйонів, вислови деяких депутатів щодо нашого підприємства не мають ніякого підґрунтя.

По-перше, кошти з бюджету на цей відрізок проспекту ми ще не отримували, працювали за власний рахунок. Акти виконаних робіт не підписували, адже вони складаються лише після завершення робіт, як це обмовлено договором. Тому висновок: ніякі мільйони дощем не змило!

І на завершення. Працюю на підприємстві майже 14 років разом з невеличким дружним колективом з 25 працівників, не рахуючи охорони, — і взимку, і влітку, і в спеку, і в морози. Робимо все, щоб наше місто стало гарніше. Починали з обсягів у 800 тис. грн., нині маємо 12,5 млн. грн. За рік виробіток на одного працюючого складає більше 400 тис. грн., справно сплачуємо всі податки і нарахування. Середня зарплата становить 6,5 тис. грн. Всі робітники мають спецодяг, спецвзуття, для них створені гарні побутові умови. На жаль, не вистачає техніки, особливо для роботи в зимовий період. Ремонтуємо щодня, за рахунок бюджетних грошей дещо закуповуємо з обладнання, щоправда б/у, бо нові механізми і машини коштують від 1,7 млн. грн. і вище. Та чому дивуватися, якщо держава і та закуповує у Німеччині беушні електрички.

І останнє. Не про корупцію, а про надмірно довгі і бюрократичні процедури узгодження і оформлення. Чому не ремонтували дорогу влітку, як раніше? Просто з 1 червня держава ввела нові правила згідно з якими, навіть виконуючи роботу за кошти місцевого бюджету, необхідно замовляти проектно-кошторисну документацію, проводити експертизу проекту і лише, отримавши дозвіл, можна починати. А якщо вартість робіт складає більше 200 тис. грн., необхідно провести тендер для залучення виконавця робіт, сплативши додатково певну суму, провести експертизу техніки і обладнання та пройти величезну кількість додаткових заморочок. В результаті більшу частину будівельного сезону розігруються тендери і оформляються документи, тож асфальт доводиться класти вже під завісу — з осені. Зрозуміло, це лише виправдання. Але факт: працювати за бюджетні кошти за таких умов невигідно і, правду кажуть, комунальному підприємству стати прибутковим нереально. Тому наша госпрозрахункова діяльність не замикається лише на бюджетних коштах. Так, за 9 місяців із 12,5 млн. грн. лише 2,8 млн. грн. — кошти Новокаховської міської ради, решта — більше 9 млн. грн. — плата за роботу всіх інших замовників.

Дасть Бог, завдяки нашій праці КП «Новокаховське ШЕУ» за результатами роботи за рік отримає певний прибуток. А недоліки ми ліквідували.

Анатолій Гуртовий, начальник КП «НК ШЕУ», депутат міської ради

Джерело: видання "НК Онлайн"

0 комментариев
19 апреля 2024, 22:24
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
Російський диктатор Володимир Путін може вдатись до застосування ядерної зброї. В даному випадку, ситуація розвиватиметься дуже непередбачувано і стрибкоподібно. Про це під час чату на Главреді заявив...
21 марта 04:16
1729
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1464
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1168
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1046
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1022
2
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
624
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
699
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
543
1