Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
25 апреля 08:30
114
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму

Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму

Що далі буде з підірваним Каховським водосховищем?

Колишнє водосховище заростає вербами, туди повертається вода, проте це не вирішує головної проблеми

Незабаром буде річниця найбільшої техногенної катастрофи на окупованій частині Херсонщини — 6 червня 2023 року росіяни відреагували на український контрнаступ підривом греблі Каховської ГЕС. Руйнування ГЕС та знищення Каховського водосховища стало справжньою трагедією для регіону в нижній течії Дніпра, адже призвело до жертв серед місцевого населення, загибель домашніх та диких тварин, зміна природних та культурних ландшафтів, пошкодження будівель та інфраструктури, погіршення якості води та санітарної ситуації в цілому.
Що зараз відбувається на місці колишнього найбільшого водосховища в Європі та які подальші перспективи, дізнався «Інформатор».

 Великий Луг

Екологи стверджують, що на місці колишнього водосховища зараз триває активне відновлення екосистем і всі вони пов'язані з водою. У березні та на початку квітня до Каховського водосховища почала прибувати вода. До теракту, вчиненого росіянами, глибина досягала тут 7-8 метрів, а зараз це 1,5-2 метри. Водою покрита значна частина раніше осушеної території. Почасти це природний процес – йде спуск води, що нагромадилася у верхів'ях Дніпра під час зими.

Але значний вплив має і людський фактор – оскільки весь каскад річки Дніпро регулюється кількома гідровузлами електростанцій, то люди, які керують цими каскадами, просто спускають воду. Якщо процес триватиме – то на місці Великого Лугу (так раніше називали місце, де пізніше збудували водосховище) почнуть утворюватися плавні. Втім, формування такої екосистеми розпочалося ще влітку минулого року.
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
На місці Каховського водосховища формується нова екосистема
Коли стався підрив дамби, місцеві верби пустили насіння, вони плавали на поверхні води, доки вона не відійшла, а далі впали на вологий ґрунт і почали рости. Верба оперізує майже все водосховище. І мокрий ґрунт став ідеальним місцем для проростання дерев.

Восени минулого року провідна наукова співробітниця Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного та співзасновниця Української природоохоронної групи Ганна Куземко зафіксувала, що майже вся територія колишнього водосховища вкрилася вербовим лісом.. Зростання верб було стрімким – за літо дерева виросли на 2 – 2,5 метри. Нині понад 50% території Каховського водосховища наразі покривають молоді вербові ліси.

За словами Куземка, вчені розглядали кілька негативних сценаріїв майбутніх наслідків після вибуху на греблі.

«СЕРЕД ПРОГНОЗІВ – МОЖЛИВІ ПИЛОВІ БУРІ, ЯКІ МОГЛИ ПЕРЕНОСИТИ У ПОВІТРІ ВАЖКІ МЕТАЛИ З ОГЛЯДУ НА РОБОТУ ПІДПРИЄМСТВ КРИВОГО РОГУ. РОЗГЛЯДАЛИ СЦЕНАРІЙ ЗАСОЛЕННЯ ҐРУНТІВ ТА ДОМІНУВАННЯ ІНВАЗІЙНИХ ВИДІВ РОСЛИН – ТАК ЗВАНИХ РОСЛИН-ШКІДНИКІВ. ОДНАК ЖОДЕН ІЗ ЦИХ СЦЕНАРІЇВ НЕ РЕАЛІЗУВАВСЯ», — КАЖЕ ВЧЕНА.

Еколог, доцент кафедри географії, кандидат біологічних наук Вадим Манюк стверджує, що таке явище є унікальним для світу. Адже ми стаємо свідками зародження нової екосистеми з нуля на досить великій території.

«МИ ЗАРАЗ БАЧИМО ФОРМУВАННЯ НОВОГО ВЕЛИКОГО ЛУГУ ФАКТИЧНО НА ДНІ – НА ГОЛОМУ МУЛІ, НА ПІСКУ ТА ВІДКЛАДАХ. ЩЕ НІХТО НЕ СПОСТЕРІГАВ ТАКОГО ЯВИЩА», — УПЕВНЕНИЙ МАНЮК.
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
Природа не терпить порожнечі

Природа не терпить порожнечі

У Херсонському державному університеті вважають, що радянські технології минулого століття створення штучного водосховища на сьогоднішній день вже застаріли. А в ЄС узагалі зобов'язалися до 2030 року звільнити від дамб 25 тисяч кілометрів річок у Європі та спустити штучні водосховища – все для збереження природи. Тому Україні слід орієнтуватись на ЄС.

«З БУДІВНИЦТВОМ ГЕС МІЖ НАСЕЛЕНИМИ ПУНКТАМИ З'ЯВИЛОСЯ 10 КІЛОМЕТРІВ ВОДИ – ЛЮДЕЙ ПОДІЛИЛИ, БУЛО ВТРАЧЕНО РОДИННІ ЗВ'ЯЗКИ. З ПОГЛЯДУ ПРИРОДИ, ВОДОСХОВИЩЕ БУЛО ОДНОМАНІТНОЮ ТА БІДНОЮ ЕКОСИСТЕМОЮ. ЦЕ МАЙЖЕ СТОЯЧА ВОДА, ЯКА СИЛЬНО ЦВІЛА. БУЛА РОСЛИННІСТЬ ПРІСНОВОДНА, АЛЕ ЛИШЕ НА ГЛИБИНІ ДО 3 МЕТРІВ. ТОМУ НА ДНІ ВОДОСХОВИЩА БУЛА ТАКА СОБІ «ПУСТЕЛЯ». ЗНИКЛИ ЦІННІ ВИДИ РИБ», — КАЖЕ ЧЛЕН ПРАВЛІННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРИРОДООХОРОННОЇ ГРУПИ, ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ БОТАНІКИ ХЕРСОНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІВАН МОЙСІЄНКО.

Вчені провели спостереження та проаналізували космічні знімки та виявили, що зараз на місці Каховського водосховища утворюються природні водоймища – русла, протоки, озера, також з'являються болота, пагорби, луки, вапняки. Природа не терпить порожнечі, тому сама формує різноманітність, яка раніше через штучність водосховища зосереджувалась лише на вузькій прибережній зоні та на мілині.
Мойсієнко пояснює, що верби, що виросли, вже виконують свою пряму функцію – виводять вуглекислий газ з атмосфери і відновлюють природний баланс.

За оцінкою експертів, Каховський канал є земляним, тому він втрачав дорогою більше води, ніж доставляв її споживачам. Після війни Україні потрібно буде організувати подачу води з Дніпра вже трубами і змінювати систему поливу та зрошення – все це реально в перспективі.
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
На дні водосховища проростають молоді верби

Без водосховища ніяк

Декан факультету біології та географії, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко пояснює, що на півдні люди майже 70 років жили з розумінням, що вони мають прісну воду. І саме до цього фактора прив'язували своє розселення та систему господарювання.

Наразі без питної та технічної води залишилися частково Дніпропетровська область – водосховище було основним джерелом водопостачання для Кривого Рогу та Марганецького району, Нікополя та Покрови, а також частково зневоднені Херсонська, Запорізька, Миколаївська області. А це сотні міст та сіл. Вже зараз на узбережжі Азовського моря Запорізької та Херсонської областей окупанти не знають, як вирішити проблему водопостачання.

Частково зараз рятують ситуацію Каховський магістральний канал, Південне та Карачунівське водосховища, частково підземні води. Крім того, на окупованих територіях зараз перебуває набагато менше людей, ніж до вторгнення, що також впливає на кількість використаної води.
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
Без водосховища не вирішити проблему з водою
«ЗНИЩЕНО УНІКАЛЬНИЙ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ РЕГІОН, ЯКИЙ ФУНКЦІОНУВАВ ЗАВДЯКИ ЗРОШЕННЮ. ЦЕ ДУЖЕ НЕГАТИВНО ВПЛИНЕ НА СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО, ОСОБЛИВО ОВОЧІВНИЦТВО, ЯКЕ ДО ВІЙНИ ІНТЕНСИВНО РОЗВИВАЛОСЯ САМЕ НА ХЕРСОНЩИНІ — А ТАМ, НА ХВИЛИНОЧКУ, ДО ВІЙНИ ВИРОЩУВАЛОСЯ У 16 РАЗІВ БІЛЬШЕ ОВОЧІВ, НІЖ У СЕРЕДНЬОМУ В УКРАЇНІ», – КАЖЕ ПИЛИПЕНКО.

Без Каховського водосховища знизився рівень води в нижній частині Дніпра, що призвело до осушення та обмелення в межах цієї території акваторії русла Дніпра, деградувала унікальна заплавна система Хортиці, знизилася швидкість течії в пониззі Дніпра, що призвело до погіршення стану води з фізики. показниками. Осушення водосховища призвело до погіршення мікрокліматичних умов та підвищення нагріву ландшафту, збільшуються площі осолонення та засолення.

Альтернативи, аніж після війни знову відбудувати водосховище, каже вчений, немає. Відповідно до цього і держава. Українські чиновники вже прийняли ухвалу, якою заборонили під час військового стану і протягом п'яти років після її скасування використовувати землі Каховського водосховища для цілей, які не пов'язані з відновленням водосховища.

Рішення передбачає заборону на передачу у власність або користування та зміну цільового призначення земельних ділянок крім передачі у користування з метою подальшого відновлення Каховського водосховища та будівництва гідротехнічних споруд. Таким чином, чиновники прагнуть створити умови для подальшого відновлення Каховського водосховища, яке тимчасово не працює внаслідок збройної агресії Росії.
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
Держава планує відновлювати Каховське море
Тому після війни держава планує відновити і дамбу та водосховище, щоб не втрачати цінних родючих земель. Однак коли це буде і в якому вигляді, за якими технологіями – поки що сказати ніхто не може.

Кримська проблема

Після окупації Криму росіянами у 2014 році Україна перекрила Північнокримський канал. Вода туди надходила саме з Каховського водосховища.

Окупаційна влада, щоб забезпечити півострів водою, почала вигадувати всілякі схеми. В основному це були підземні води та ціла мережа водоводів. Зміни клімату, заселення Криму росіянами, мілітаризація півострова викликали занепокоєння кримчан. Тоді ж Путін доручив провести розвідку та шукати прісну воду… на дні Азовського моря, що викликало здивування. Втім, уже зрозуміло, що це був тоді огидний маневр. На початку повномасштабної агресії російські війська захопили ГЕС, і тоді ж окупаційна влада відновила подачу води до анексованого Криму.

Північнокримський канал є зрошувально-обвідницьким каналом, побудованим у 1961-1971 роках для забезпечення водою маловодних та посушливих територій Херсонської та Кримської областей УРСР із забором води із спеціально збудованого у нижній течії Дніпра Каховського водосховища. Влітку 2023 року Крим остаточно втратив доступ до дніпровської води. Це стало наслідком знищення греблі Каховської ГЕС та водосховища, яке живило Північнокримський канал.

З червня дніпровська вода до Криму більше не надходить. Проте за 10 років без роботи Північнокримський канал встиг зруйнуватись, хоча частину споруд окупанти використовували для транспортування підземних вод. Зараз у росіян нічого іншого не лишається, як знову шукати підземні води. Дощі та талий сніг дещо рятували ситуацію на окупованому півострові в холодну пору, проте йде літо, яке принесе нові проблеми.
Катастрофа Каховського водосховища: вербові ліси, море чи вода для Криму
Окупанти обплутали Крим мережею водоводів
Екологи стверджують, що напувати Крим підземними водами не можна постійно. Зміна рівня підземних вод призводить до зміни функціонування природних ландшафтів. І регіон уже відчуває ці зміни – адже вже відбулася зміна рівня солей у ґрунтах, що впливає на навколишнє середовище.

До того ж, в окупованому Криму вже не йдеться про розвиток сільського господарства. Окупанти стверджують, що цю проблему можна буде вирішити вже після закінчення так званого СВО. Поки що йдеться про забезпечення питною водою населення. Проте справи погані, адже вже кілька років росіяни подають кримчанам воду щогодини.

itnet.com.ua
0 комментариев
04 мая 2024, 12:37
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
2131
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1147
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
940
Кількість штурмів збільшилася вчетверо: Гуменюк розповіла про битву FPV-дронів на Херсонщині
Кількість штурмів збільшилася вчетверо: Гуменюк розповіла про битву FPV-дронів на Херсонщині
Z-воєнкори бідкаються, що Збройні Сили України з ранку до вечора кошмарять FPV-дронами російське військо на лівобережжі Херсонщини. Також ворог зазначає, що ефективність української радіоелектронної б...
06 апреля 16:03
867
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада Херсонської області, у рамках всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!», отримала понад 1200 книжок.Їх для мешканців прифронтових та деокупованих регіонів зібрали зак...
02 мая 10:03
84
1
Британія порадила громадянам уникати областей України, які межують із Білоруссю
Британія порадила громадянам уникати областей України, які межують із Білоруссю
Великобританія радить громадянам утриматись від поїздок до України. Особливу увагу звернули на регіони, що межують з Білоруссю.Про це повідомляє  сайт  уряду Великої Британії."FCDO (Міністерство закор...
04 мая 03:03
88
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
381
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
604
1