Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
"Как опытные разведчики могли поверить, что она сепаратистка?", - версии нападения на Гандзюк
31 августа 05:15
522
"Как опытные разведчики могли поверить, что она сепаратистка?", - версии нападения на Гандзюк

"Как опытные разведчики могли поверить, что она сепаратистка?", - версии нападения на Гандзюк

«Їх було п'ятеро. Один організував замах, другий купив кислоту, інші троє поїхали здійснювати злочин. Вже на місці двоє з них караулили, третій – вилив кислоту на жертву замаху», - об этом пишет Мар’яна П’єцух в статье «Найманці чи робін гуди? Які мотиви підозрюваних в замаху на Гандзюк» на сайте "Украинская правда"

Така нова версія слідства у справі замаху на вбивство активістки та керуючої справами виконкому Херсонського міськради Катерини Гандзюк.

Усі виконавці – учасники АТО, розвідники 5-го окремого батальйону "Української добровольчої армії". Двоє з них орденоносці.

Хто замовник злочину – версій у слідства поки немає. Та й досі поліція не розслідує злочин як замовний. Адже справу за відповідною статтею не перекваліфікували.

Друзі та колеги Гандзюк побоюються, що слідство може замкнути коло підозрюваних саме на цих п’яти особах, які були виконавцями.

Адже щоб не шукати замовників, достатньо довести особистий мотив злочину – в даному випадку з ідейних та ідеологічних спонукань.

Саме про такий мотив нині говорять самі підозрювані. Мовляв, потерпіла підтримувала сепаратистів та була корупціонером.

На думку друзів Гандзюк, уже почалася інформаційна кампанія з метою переконати суспільство в недобросовісному реноме потерпілої, за яке її начебто і покарали.

Якщо слідство доведе корисливий мотив злочину з боку арештованих добровольців, тобто що їх просто найняли за гроші, то таки доведеться шукати замовників замаху.

"Українська правда" розбиралася, хто опинився серед підозрюваних і наскільки вони щирі у своїх показах щодо мотивів злочину.

Звільнення через шантаж?

До затримання нових п’яти підозрюваних у справі замаху поліція та прокуратура переконували суспільство, що головним виконавцем злочину був 41-річний раніше судимий мешканець Херсону Микола Новіков. Його затримали через три дні після замаху.

Хоча свідки стверджували, що перебували разом з підозрюваним на морському узбережжі. Як і заступник голови Нацполіції В’ячеслав Амброськін, так і Генпрокурор Юрій Луценко скептично оцінили це алібі.

Допоки не з'явилося відео з свідками, поліція навіть їх не допитувала.

Але 22 серпня, після 19 днів ув’язнення, Новікова таки відпустили, навіть не чекаючи розгляду апеляції по його арешту.

Член колегії МВС Антон Геращенко, вибачившись перед Новіковим, одразу написав депутатські запити з вимогою провести службове розслідування і покарати осіб, які незаконно утримували Новікова під вартою, включаючи і суддю.

Очевидно, Геращенко на той момент не підозрював, який сюрприз для преси готує Генпрокуратура, аби уникнути звинувачень в бік слідства в незаконному затриманні.

Речник Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив, що Новікова відпустили через його нові покази. Мовляв, він зізнався, що дійсно не був на морі, а був неподалік місця злочину.

Ці свідчення означають, що поліція затримала його законно і ніхто не буде покараний.

Сам Новіков повідомив УП , що його просто змусили змінити покази, шантажуючи іншими відкритими про нього кримінальними справами.

"Мені довелося це зробити (підписати нові покази – УП), бо я хвилювався за своїх рідних. Але насправді мене там (в Херсоні – УП) не було", – сказав він.

Водночас, як повідомила УП сестра Новікова, після спілкування з журналістами її брату подзвонили від керівництва Херсонської поліції і ультимативно заборонили надалі спілкуватися з пресою.

Закриті суди

Через історію з Новіковим друзі та колеги Гандзюк ще більше втратили довіру до слідства. Їх насторожив той факт, що 3 з 5 судових засідань з обрання запобіжного заходу новим підозрюваним відбувалися в закритому режимі.

"Це викликає тривогу виключно через приховування прокуратурою замовника", – відреагував на закритий формат судових засідань юрист та друг Гандзюк Масі Наєм.

Аргументи на користь закритого режиму з боку адвокатів подекуди виглядали доволі дивними.

"Мій підзахисний був у добровольчому батальйоні. А, як відомо, у нашій державі неоднозначне ставлення до учасників бойових дій як з одного, так і з іншого боку", – заявив в суді адвокат підозрюваного Микити Грабчука Сергій Дубейко.

Йшлося про статтю Кримінального кодексу, яка передбачає закрите засідання задля уникнення "приниження гідності особи" через "розголошення відомостей про особисте та сімейне життя чи обставини".

Микита Грабчук. Фото Івана Антипенка, газета

Сам підозрюваний Грабчук пояснив, що просто не хоче присутності журналістів. Коли ж суддя скептично поставився до такої аргументації, заявив:

"Товарищ судья, просто я буду сотрудничать со следствием, и переживаю, что это может в дальнейшем... ну плохо мне может быть со стороны подельников, понимаете. Я боюсь".

Суддя врешті задовольнив клопотання про закрите засідання "з метою забезпечення безпеки підозрюваного".

Відтак, про яких подільників говорив Грабчук, загалу дізнатися вже не вдалося – чи йшла мова про замовників, чи про співучасників, бойових побратимів, які на той момент уже були рішенням суду арештовані.

Адвокати інших підозрюваних так само апелювали до безпеки підозрюваних а також нерозголошення таємниці слідства, мотивуючи закриті засідання. Цікаво, що в усіх випадках сторона обвинувачення не заперечувала проти такого прохання захисту.

Відкриті засідання відбулися лише щодо тих осіб, які на той момент не визнавали своєї причетності до злочину – Сергія Торбіна та Василя Васяновича. Відтак, жодних публічних свідчень про замовників злочину від них і не слід було очікувати.

Зате із підозри Торбіну та Васяновичу стали відомі подробиці логістики виконання замовлення. Згодом деталі розповіли під час закритих допитів Віктор Горбунов та В’ячеслав Вишневський.

Віктор Горбунов

В’ячеслава Вишневського за співпрацю зі слідством єдиного з підозрюваних відпустили під домашній арешт

Горбунов під час допиту нібито зізнався, що саме він купував кислоту 26 липня на складі у місті Каховка, за що отримав винагороду від Торбіна 300 доларів.

Він повідомив, що здійснити замах запропонував саме Торбін, 41-річний керівник Херсонського загону "Української добровольчої армії". Його аргументи – Гандзюк начебто "корумпований чиновник з проросійськими поглядами".

В свою чергу, Вишневський розповів, що кожному з виконавців Торбін запропонував по 500 доларів.

За словами підозрюваного, він також надав своє військове авто, на якому Вишневський, Васянович і Грабчук приїхали вранці ближче до місця скоєння злочину.

Поки двоє з них стояли "на шухері", слідкуючи коли за Гандзюк приїде службове авто і вона вийде з дому, Грабчук підбіг до жертви і облив її кислотою.

До речі, журналісти помітили на обличчі Грабчука рану, схожу на хімічний опік. Таку ж – на лівій руці. Чи це сліди сірчаної кислоти, встановить експертиза.

Робін Гуди?

22-го серпня поліція повідомила, що уже четверо підозрюваних зізналися в скоєному злочині за грошову винагороду.

Тобто всі, крім Торбіна, який, якщо вірити свідченням інших підозрюваних, був організатором злочину. Відтак, є ключовою фігурою для пошуку замовників.

Сергій Торбін

Сам Торбін на суді пояснив покази Вишневського проти нього "натягнутими стосунками", які погіршилися ще на фронті.

Також Торбін запевнив, що жодних претензій до Гандзюк у нього не було. Навіть більше – відзначив, що вона допомогла як чиновник у розміщенні візуальної реклами "УДА" по місту.

Про відсутність ідеологічних мотивів злочину з боку представників "УДА" переконує і друг Гандзюк журналіст Сергій Нікітенко. В доказ він оприлюднив особисту подяку Гандзюк від УДА.

Однак, як тоді розуміти покази підозрюваного бійця "УДА" Віктора Горбунова про ідеологічний мотив злочину  проросійські погляди Гандзюк та її корупційні діяння? Такі ж аргументи навів і адвокат Грабчука – його підзахисний "вважав, що вона є сепаратистом і корупціонером".

"Це все придумали юристи замовників, щоб відвести слідство і суспільство від реальних мотивів. Бо Торбін чудово знав, що Катя завжди боролася з проросійськими агентами в Херсоні", – каже УП депутат Дніпровської райради в Херсоні, друг Гандзюк Олександр Власов.

"Ця історія, що нападники вважали Катю "сепаршей і корупціонеркою" не витримує ніякої критики. Більшість з затриманих є користувачами соцмереж. Впевнений, що вони заходили на сторінку своєї жертви перед нападом і читали про що вона пише. І як після такого досвідчені розвідники могли повірити, що вона сепаратистка?", – додає в коментарі УП журналіст Нікітенко.

Він нагадав, що Торбін і його побратими особисто були в кабінеті Гандзюк і точно не могли не бачити численні подарунки від українських військових. Як і старий диван, "який не відповідає образу корупціонера".

Його дивує, що колишніх і нинішніх розвідників, яких підозрюють у злочині, не збентежило, що "корупціонерка" навіть не має власного авто і живе в квартирі батьків в багатоквартирному будинку радянської забудови.

Крім того, за словами Нікітенка, посадові обов'язки Гандзюк жодним чином не були пов'язані з питаннями розподілу бюджету чи землі.

"Це (розробка версії про ідеологічні мотиви – УП) робиться для того, щоб не шукати реальних замовників. Є підозра, що поліція дуже хоче зробити із затриманих виконавців Робін Гудів, які покарали поганого чиновника і що насправді жодних замовників не було. Це ж саме робить і прокуратура. Вони досі не розслідують цей злочин як замовний, про що свідчить відсутність нової кваліфікації. Я б рекомендував поліції та їх посіпакам з числа "активістів" не витрачати сили на цю брудну кампанію"– каже Нікітенко.

Під "брудною кампанією" він має на увазі публікації в медіа та соцмережах на користь ідеологічних мотивів злочину. Наприклад, в мережі Інстаграм під рубрикою "реклама" розповсюдили новину, де в заголовку цитують озвучений мотив злочину.

Скриншот з Інстаграму

У цих публікаціях також згадується перепалка у facebook між Гандзюк та учасниками акції під Херсонської ОДА, які вийшли на захист обласних чиновників у відповідь на мітинг проти незаконної вирубки лісу.

Вона наголосила, що в цьому мітингу брали участь "гопники", переодягнуті у форму військових. Це обурило реальних ветеранів АТО, які теж там були. Серед них – і Сергій Торбін.

Загалом Гандзюк критикувала обидві акції, мовляв, це "бандити з обох боків сваряться за право пиз...ти ліс".

Те, що Гандзюк "постраждала" саме за свою лайливу і образливу лексику, переконує у численних дописах і лідерка "Самооборони Херсону" Інна Усачова. Вона вважає, що "це банальна битовуха через взаємну неприязнь".

Вона віддавна активно критикує Гандзюк. А після озвучення мотивів замаху, Усачова взялася переконувати, що в чиновниці дійсно "проросійські погляди". Це вона доводить тим, що Гандзюк начебто товаришує з депутатами з "Нашого краю" та "Опоблоку".

Один з таких друзів – Олександр Власов. До того, як стати депутатом райради від "Опоблоку", він був одним з регіональних керівників "Правого сектора" та брав участь у поваленні пам’ятника Леніну в Херсоні.

"Те, що К.Гандзюк – чиновник з проросійськими поглядами, не знає тільки адвокат М.Наєм, волонтер Р.Сініцін, члени Національного Корпусу та С14 (…). Таке все оточення К.Гандзюк, де добра половина безідейних, ще частина руськомірці та опоблоківці. І всі ці громадяни дружно шукають "замовника" серед політичних опонентів та тих, хто не дає їм красти з бюджету спокійно", – пише Усачова.

Паралельно вона переконує, що Гандзюк не хотіли вбити, а кваліфікацію злочину як замах на вбивство називає "політичним фарсом". Усачова також дякує поліції, що та "не дала завалити справу в політичну площину".

До речі, таку ж версію висловлює і адвокат підозрюваного Грабчука.

"Він обливав кислотою ззаду, а не спереду. Якщо в нього був би умисел на її вбивство, він почав би з голови", – сказав в суді адвокат Дубейко з метою пом’якшити кваліфікацію злочину підозрюваному.

…чи найманці?

Активні коментатори у соцмережах з числа захисників підозрюваних навіть розглядають версію, що Гандзюк використали, щоб розправитися з добровольцями.

Учасник бойових дій на Донбасі, один з керівників херсонських ветеранських організацій Ігор Швед навіть підозрює, що Торбіна замовили.

"Він  справжній воїн. Вірю, що це підстава щодо нього зверху, як це було з Новіковим. Комусь "Опер" (позивний Сергія Торбіна – УП) незручний в області. Ця справа "шита", щоб його підставити. Бо комусь він заважав", – висловлює УП свою версію Швед.

На його думку, Торбін як військовий розвідник не міг так відкрито "палитися", щоб на своїй військовій машині відправляти на злочин людей.

Важко повірити в причетність до злочину Торбіна і Яні Зінкевич, командиру медичної служби "УДА".

"Найбільший шок, це чути, що "Опер" – організатор події, в якій жінку обливають кислотою. Це просто дикунство, тупо здається нереальним. Він дуже шанобливо ставиться до жінок, до усіх", – написала Зінкевич в коментарях до допису координатора соціальної служби допомоги добровольцям "УДА" Анастасії Римар.

"Мені важко повірити, що все прочитане в ЗМІ – це про ту єдину команду на фронті та найкращих друзів у житті. Кілька місяців тому вся група вирішила завершити військову справу і повернутись до цивільного життя. У кожного з них було купа планів на майбутнє, в які точно не входило знищення місцевих активістів",  висловилася сама Римар.

У самого командира "УДА" Дмитра Яроша УП намагалася взяти коментар протягом тижня. Проте ні на дзвінки, ні на смс, ні на повідомлення у facebook він так і не відповів. Так само він ніяк не відреагував на резонансний арешт своїх бойових побратимів, двох з яких, за інформацією автора, затримали на базі "УДА".

Те, що серед підозрюваних опинилися люди, реноме яких в суспільстві відповідає образу народних героїв, важко сприйняти багатьом. Усі вони пройшли через найгарячіші позиції АТО, включаючи Донецький аеропорт.

Торбін та Васянович в 2016 році були нагороджені державним орденом за мужність ІІІ ступеня, а також волонтерською нагородою "Народний герой України".

Васянович у свої 20 років втратив на війні ногу, але це не завадило йому повернутися на фронт. Він як ветеран з протезом також брав участь в соціальному проекті "Переможці".

Лише позитивні відгуки про Торбіна та Васяновча чув і колишній доброволець, нинішній лідер партії "Правий сектор" Андрій Тарасенко.

"Я поставився з недовірою до інформації про їх затримання, бо це вже не вперше якийсь кримінал вішають на добровольців", – прокоментував УП Тарасенко.

Водночас, він категорично не заперечив їхньої непричетності до злочину.

"Якщо справді вони винні, то швидше за все – це банальне заробляння грошей. Це все від безробіття. І я б тут не розділяв добровольців та ЗСУшників. Бо є маса прикладів, як колишній бійці ЗСУ працюють на охороні (незаконних – УП) забудов тощо", – додав Тарасенко.

Схильний вірити версії про заробітчанство і ще один колишній побратим Торбіна і колишній член "ПС" Олександр Власов, він же друг Гандзюк.

Він розповів УП, що за два тижні після замаху на Гандзюк невідомі спалили авто Торбіна. На його думку, це може бути пов’язано із знищенням доказів, а саме – слідів кислоти.

Спалене 15-го серпня авто Сергія Торбіна

"Думаю, що невинного у злочині Новікова затримали, щоб затягти час для знищення доказів",  каже Власов.

Він переконує, що особисто в 2014-му приймав Торбіна в "Правий сектор", і що товаришував з ним до цього часу. За словами Власова, позивний "Опер" з’явився у Торбіна через його колишню службу в Херсонській поліції.

"Його в поліції вважали неконтрольованим і п’яницею. Його кум, до речі, досі працює в органах, одним з начальників слідчого управління в поліції області", каже Власов.

Цей епізод з біографії є важливим, зважаючи, що Гандзюк пов’язує замовників нападу на неї з правоохоронними органами.

Власов зауважує, що у Торбіна дійсно були проблеми з грішми: "Він посилено шукав, як заробити тут грошей. В результаті, пішов охороняти поля, на які наймали криміналітет для збору чужого врожаю".

Представниця "УДА" Анастасія Римар також в своєму дописі згадує, що Торбін "боровся із забудовами", тобто, ймовірно, його наймали або на охорону чи, навпаки на боротьбу з спірними будівельними об’єктами.

Друзі та колеги Гандзюк не виключають, що добровольці таки дійсно могли спокуситися на "легкий" заробіток. І чи реальні суми в 300 і 500 доларів, які назвали підозрювані, не відомо.

"Якщо казати про мотив, то це скоріш за все гроші. За їхньою версією, вони кілька місяців перед тим орендували житло у Олешках (містечко поруч з Херсоном – УП). Уявіть, п’ятеро здорових чоловіків декілька місяців сидять без роботи. Гадаю, що їх спокусив швидкий заробіток", – каже Нікітенко.

Версією, хто таки замовив добровольцям замах, друзі Гандзюк публічно не оголошують.

"Я маю свої версії, але не буду їх озвучувати, щоб не заважати спеціалістам працювати", – додав Сергій Нікітенко.

Друзі лише натякають, що, на їх думку, мотивація замовника значно ширша, ніж якась особиста помста, про яку раніше говорилося в контексті конфлікту Гандзюк з колишнім начальником управління захисту економіки обласної поліції чи окремими активістами.

"Щоб захопити владу в Херсоні, треба прибрати Катю. Вона не давала замовникам здійснити їхні плани. Вона єдина в міській раді, хто знав, як відбивати атаки. Всі решта – плетуть інтриги та загрібають гроші", – впевнений Власов».

 

1 комментарий
20 апреля 2024, 10:06
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1477
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1294
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1192
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1014
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
628
2
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
705
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
710
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
560
1