Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Как будут выплачивать пенсии военным?
03 августа 08:56
750
Как будут выплачивать пенсии военным?

Как будут выплачивать пенсии военным?

Что означает сделанное 31 июля заявление секретаря СНБО Украины Турчинова о необходимости учета в проекте госбюджета на 2018 год средств на повышение денежного обеспечения военнослужащих и приведение его структуры к стандартам НАТО.

Разговоры о необходимости радикального изменения структуры денежного довольствия (дальше ДД) военнослужащих ведутся очень давно. Начиная с 2000-х годов политика всех Президентов и Кабминов Украины сводилась к тому, чтобы повышать размеры ДД военных и правоохранителей, но при этом не повышать пенсии всем «бывшим силовикам». Так родились своеобразные надбавки (к примеру, личному составу ВМС за службу в плавсоставе, в Крыму и т.п. ересь), премии. В период после Революции достоинства с 2014 года уже при новой власти эти надбавки и премии достигли астрономических значений в 500-700%%. А звания и должностные оклады так и остались, как отметил даже сам г-н Турчинов, на «смешном уровне»: полковник  – 135 грн., “шаг” между звездами – 5 грн.

Напомню, что согласно действующему Закону о пенсионном обеспечении военнослужащих (а его радикально урезать не планируется!), размер пенсии напрямую связан с размером основного денежного содержания: окладов по званию, должности, надбавками за выслугу лет, за секретность, за особые условия службы (летные, морские, несение боевого дежурства и т.д.). А вот все “добавки” рожденные за последние 8-10 лет на пенсию не идут. Вот и получилось, что комбриг сегодня реально получает в районе 15 тысяч гривень, а комбриг на пенсии еле 3,5 тысячи. Хотя должен был бы получать при 30 годах выслуги 12 тысяч.

Еще в ходе предвыборной кампании по выборам Президента Украины в 2004 году, тогда еще кандидат на эту должность Виктор Ющенко развернул широкую агитационно-пропагандистскую кампанию, в которой призывал военных пенсионеров судится с родным Министерством обороны за недоплачиваемые им пенсии. Была издана многотысячным тиражом специальная брошюра, в которой давались «болванки» судебных исков со всеми юридическими обоснованиями. И были счастливчики, которым это удалось сделать. Но став Президентом Виктор Андреевич эту «лафу» прикрыл через решение Верховного Суда… А все последующие властьпридержащие, вне зависимости от цветов партийных флагов и фотографий лидеров, продолжали эту же политику, прикрываясь универсальным для всех времен лозунгом: «Коштів у бюджеті немає!»

Вот так и живет украинская армия и все остальные силовые структуры: пока служишь, деньги получаешь более ли менее приличные. А как только вышел на пенсию – всё, ты уже отработанный материал и на тебе пенсию по нормам 1998 года…

Если верить господину Турчинову, то до этого дня он об этой ситуации ничего не знал. А тут прозрел и озаботился денежным обеспечением офицеров и солдат армии. Честно признаюсь, в это слабо верится.

Ведь еще в январе 2016 года Президент Украины Петр Порошенко написал письмо тогдашнему премьер-министру Арсению Яценюку, в котором требовал:Как будут выплачивать пенсии военным?

Прошло больше года (!) после этого письма Президента, пока Министерство обороны, не понаслышке зная об этой проблеме, наконец-то разработало проект Постановления КМУ:

Про стан виконання бюджету українського війська на старті року, майбутню реформу грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, перспективи перерахунку пенсій військовим пенсіонерам та про інші актуальні фінансові питання розповіли представники Департаменту фінансів Міністерства оборони України.
— Чи плануються зміни в порядку та розмірах виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил та чи можуть військові пенсіонери розраховувати на перерахунок своїх пенсій?
— Департаментом фінансів МО України на виконання програми діяльності уряду ще минулого року було розроблено проект постанови щодо реформування системи грошового забезпечення військовослужбовців. Вона передбачає кардинальні зміни структури нарахувань і, зокрема, розмірів посадових окладів та окладів за військовими званнями. Зараз ця постанова перебуває на погодженні у Міністерстві фінансів. Є відповідне доручення прем’єр-міністра щодо прискорення цієї роботи.
У проекті даної постанови ми відмовилися від старих підходів до формування розміру грошового забезпечення. У його основу покладено тарифні коефіцієнти, тобто кожний розмір виплати має відповідний коефіцієнт. Це дасть можливість у разі зміни останнього автоматично переглядати розміри грошового забезпечення. Його гарантовані складові (посадовий оклад, оклад за військове звання, надбавка за вислугу років і премія) будуть становити близько 60–70 відсотків грошового забезпечення. Решта — стимулюючі виплати. До речі, зараз у нас їх більше як 40 видів! Такий принцип стосуватиметься військовослужбовців усіх категорій.
Що стосується пенсійного забезпечення, то перерахунок пенсій буде здійснюватися за відповідним рішенням Кабінету Міністрів.
У Мінсоцполітики зараз ведеться робота з розробки основних параметрів майбутньої пенсійної реформи.
– Болюче запитання від багатьох військових пенсіонерів. Скажіть, будь ласка, чи планується перерахунок пенсій військових пенсіонерів, адже грошове забезпечення військових зросло, а у військових пенсіонерів «віз і нині там»? Контрактники отримують більше, ніж старші офіцери запасу, які прослужили по 30 років. Несправедливо.
— Хочу звернути увагу, що питання перерахунку пенсій не належить до компетенції Міністерства оборони України. Зазначене питання знаходиться в компетенції Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду.
Міністерством оборони підготовлено відповідний проект постанови, якою передбачається з 2017 року упорядкувати грошове забезпечення військовослужбовців шляхом перегляду розмірів окладів за військове звання та посадових окладів. Зазначеним проектом постанови, зокрема, передбачається і поетапний перерахунок військових пенсій. Зараз цей проект постанови знаходиться на погодженні у зацікавлених міністерствах та відомствах, після чого буде винесений на розгляд уряду.
Кабінетом Міністрів України розглядається проект постанови “Про грошове забезпечення військовослужбовців та деяких інших осіб”, яка змінює структуру грошового забезпечення та у разі її прийняття замінить постанови від 07.11.2007 №1294 та від 22.09.2010 №889. Основні зміни торкнуться співвідношення гарантованої частини грошового забезпечення до її преміальної частини. На сьогодні основна частина грошового забезпечення (посадовий оклад, оклад за військове звання та надбавка за вислугу років) становить близько 15% від загального розміру грошового забезпечення, преміальна частина – 85%. Посадові оклади рядового складу становлять 500-800 грн., офіцерів – 900-1200 грн., оклади за звання – 35 -160 грн. на місяць. Із прийняттям нової постанови посадові оклади рядового складу становитимуть 2300-2700 грн., сержантського і старшинського – 2800-3400, офіцерського – 3600-6500 грн. на місяць. Також значно підвищаться оклади за військові звання (2100-5000 грн.) та надбавка за вислугу років. Залишиться надбавка за особливості проходження військової служби – від 25 до 100% від посадового окладу та премія в розмірі 10% від посадового окладу. Велику кількість премій та надбавок буде скасовано або значно зменшено їх розмір. Посадовий оклад за першим тарифним розрядом пропонується встановити у 2100 грн., розміри окладів за 2-60 тарифними розрядами передбачається вираховувати за тарифною сіткою розрядів і коефіцієнтів шляхом множення посадового окладу за І тарифним розрядом на відповідний коефіцієнт.

Слід зазначити, що загальна сума грошового забезпечення відносно діючої ситуації суттєво не зміниться. Невелике зростання грошового забезпечення відчують молодший командирський склад та офіцери нижчої та середньої ланки. Результатом стане збільшення гарантованої частини грошового забезпечення та забезпечення належного соціального захисту військовослужбовця.

Проект постанови також передбачає виплату: грошової допомоги військовослужбовцям строкової військової служби, звільненим з військової служби, в розмірі восьми, а зазначеним особам із числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, – дванадцяти посадових окладів; одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу після укладення ними першого контракту у розмірах вісім-десять мінімальних заробітних плат. Набрання чинності постанови, у разі її затвердження, передбачене з 1 квітня 2017 року»

Исходя из этого можно предположить, что либо г-н Турчинов не читает газету Министерства обороны (что вполне вероятно), либо решил приписать себе бонус «За заботу о защитниках Родины», зная, что принципиальное решение по этому вопросу принято и теперь уже можно о нём говорить…

С любой стороны все это напоминает все те же подковерные игры, которые ведет власть в своем извечном стремлении «сказать, что даем, но при этом попытаться сделать так, чтобы дать как можно меньше, но при этом приписать себе заслуг как можно больше…»

Ну, что же, письмо Президента об устранении диспропорций в денежном довольствии военнослужащих уже было (напомним, полтора года назад!). Теперь появилось на эту же тему заявление секретаря СНБО. Да, забыл, было еще не очень растиражированное СМИ обещание Премьера решить вопрос с осовремениванием пенсий военных путем принятия Верховной Радой отдельного Закона с 1 января 2018 года. Правда, пока проекта этого Закона никто не видел.

Практика последних лет показала, что, если пенсионеры МВД, организованные в различные общественные организации пор областному принципу, пытаются хоть что-то требовать у власти насчет приведения своих пенсий в соответствии с новыми окладами полицейских, то армейские ветераны, разобщенные по всей стране, требовать «своего» в пенсионном обеспечении не смогут. Так что, нам всем остается только сидеть и ждать: выполнит ли власть, как это сейчас говорят «в условиях войны», свои обещания перед своей армией и ее пенсионерами, или в очередной раз все спишет на эту самую войну.

Напоследок еще раз напомню знаменитую фразу прусского короля Фридриха Великого: «Тот народ, который не хочет кормить свою армию, будет кормить армию чужую…»

Источник: "НКонлайн".

0 комментариев
06 мая 2024, 15:33
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1753
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1637
Виплата грошової допомоги жителям Херсонщини триває. Нині розглянуто понад 300 заяв від людей, які потребують лікування
Виплата грошової допомоги жителям Херсонщини триває. Нині розглянуто понад 300 заяв від людей, які потребують лікування
Триває виплата державної допомоги жителям Херсонської області. На сьогодні оформлено 305 нових заяв від херсонців, які потребують лікування.Про це повідомляє Херсонська ОВА.Сьогодні, 2 травня 2024 рок...
02 мая 19:26
1039
Кількість штурмів збільшилася вчетверо: Гуменюк розповіла про битву FPV-дронів на Херсонщині
Кількість штурмів збільшилася вчетверо: Гуменюк розповіла про битву FPV-дронів на Херсонщині
Z-воєнкори бідкаються, що Збройні Сили України з ранку до вечора кошмарять FPV-дронами російське військо на лівобережжі Херсонщини. Також ворог зазначає, що ефективність української радіоелектронної б...
06 апреля 16:03
895
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада отримала понад 1200 книжок
Чорнобаївська громада Херсонської області, у рамках всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!», отримала понад 1200 книжок.Їх для мешканців прифронтових та деокупованих регіонів зібрали зак...
02 мая 10:03
122
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
753
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
405
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
638
1