Все новости Херсона

Лента новостей
События
Каховські депутати залізли в кишеню дітям і інвалідам?
20 апреля 17:54
539
Каховські депутати залізли в кишеню дітям і інвалідам?

Каховські депутати залізли в кишеню дітям і інвалідам?

Компенсувати нанесені своїми незаконними діями збитки громаді в 2,5 млн. гривень Каховська міськрада вирішила за рахунок дитсадків, шкіл, палацу культури і територіального центру соціального обслуговування населення. Про це повідомляє видання "Європростір"

Наші депутати нас обкрадають! – обурюється каховчанка Ірина, мати учня місцевої школи №1. – Свого часу ми з іншими батьками скидалися на заміну вікон у класі, тепер коштів вимагають значно менше. Ми й досі здаємо невеличку суму до фонду школи, на миючі засоби. А на останніх батьківських зборах нас попередили про те, що влітку доведеться зробити ремонт в класі і підремонтувати меблі. Я не проти сплачувати гроші якщо це справді потрібно. Але бісить, що депутати міськради готові виділяти бюджетні кошти на що завгодно, класти їх на депозит і забувають про елементарні потреби дітей. Невже так важко забезпечити дитсадки та школи рідким милом і серветками? Невже важко забезпечити їх тим, що справді необхідно?”

На позачерговій сесії міськради 19 квітня каховські депутати своїми діями сповна відповіли на запитання Ірини. Підставою для її скликання стала потреба перерозподілити бюджетні кошти,щоб сплатити 2 565 652 гривень за ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 20 березня 2018 року. Такою виявилася ціна за незаконні дії депутатів і чиновників міської ради минулого і нинішнього скликань, пов’язані з прийняттям і виконанням неправомірних рішень, що вилились у фіктивне доведення до банкрутства активно діючого комунального підприємства “Наш дім”. Нагадаємо, що ініціатором “великої комунальної реформи” і її активним пропагандистом був Павло Філіпчук, депутат колись Каховської міської, а нині Херсонської обласної ради від “Опозиційного блоку”.

Цікаво, що самих депутатів втрата містом величезної суми в 2,5 мільйони гривень аж ніяк не обурила. Попри їх безкінечні чвари, неодноразові зриви сесій міськради і зриви в ухваленні рішень, коли у них виникала хоча б підозра у втратах громади в кілька десятків чи сотень тисяч гривень, нинішнє нанесення Каховці кількамільйонних збитків і загроза подальшої втрати щонайменше ще 25 мільйонів гривень не викликали у них узагалі жодної реакції.

Виправляти свій недешевий ляп депутати вирішили за рахунок дітей, інвалідів і престарілих каховчан. 965 342 грн. вони зняли зі статті видатків “Надання загальної середньої освіти”, 1 092 300 гривень недоотримає на свій капітальний ремонт міський територіальний центр соціального обслуговування населення, а 508 000 грн. відібрали у міського палацу культури “Меліоратор”: ця сума мала піти на капремонт дихаючої на ладан і небезпечної для подальшого використання сцени.

Каховські депутати залізли в кишеню дітям і інвалідам?
фрагмент рішення Каховської міськради від 19 квітня 2018 року

Депутати проігнорували звернення членів громадської ради при виконкомі Каховської міськради, які благали їх не чіпати освітні кошти. Також депутати проігнорували відвертий ляп заступника міського голови Івана Орєхова, який мав знати про необхідність виділення 2,5 млн. грн. за ухвалою суду, але чомусь не передбачив цю суму в проекті рішення змін до бюджету, що виносився на березневу сесію міськради. На ній, до речі, депутати з такою ж спритністю розподілили 30 мільйонів гривень — зокрема, виділили кошти на запропонований депутатом міськради від “Батьківщини” Русланом Романенком значно розкішніший варіант реконструкції центральної міської площі вартістю 4,5 млн. грн. замість 1,5 млн. грн. Тоді ж вони виділили кошти на капремонти в житлових будинках на округах депутатів міськради від “Опоблоку” в обхід діючого в місті револьверного фонду. І профінансували спортивні та інші проекти депутатів від БПП “Солідарність” Ігора Хомінця і від “Батьківщини” Олександра Тернавського.

– Зараз ці кошти з освіти, культури і терцентру ми забираємо тимчасово. В червні ми будемо знову перерозподіляти кошти і виділимо їх їм знову, – пояснив міський голова Андрій Дяченко.

Але якщо все так просто, то депутати могли б “тимчасово забрати” 2,5 млн. грн. з інших  видатків. Вочевидь, купівля за півмільйона гривень нової машини для міського голови, фінансування спортивного клубу “Каховка” і інших проектів “себе любимих” для народних обранців значно важливіші за якісь там школи, палац культури або терцентр для обслуговування інвалідів і громадян похилого віку.

Каховські депутати залізли в кишеню дітям і інвалідам?
Результати поіменного голосування за рішення Каховської міськради від 19 квітня 2018 року

Більшість опитаних депутатів навідріз відмовились пояснювати, чому вони вирішили саме так. “А що ми могли зробити?” – розводили руками інші їх колеги. Таку дивовижну байдужість депутатського корпусу ми попросили прокоментувати Андрія Дяченка.

– Насправді їх можна зрозуміти. Бо кому вони будуть влаштовувати істерики в цій ситуації? Самим себе за свої ж рішення? – відповів міський голова.

Він зізнається, що рішення позачергової сесії від 19 квітня стали результатом компромісу. “Воювати проти всіх важко і я сам намагаюсь шукати компроміси, – стверджує він. – Одразу після сесії я підписав ухвалене рішення і виконком почав готуватися до виплати 2 565 652 гривень за ухвалою суду. Після цього рахунки виконавчого комітету мають бути розблоковані. Так, дуже неприємно викидати на вітер таку велику суму, яку ми могли витратити на щось інше. Але нехай це буде уроком для мене і уроком для депутатів. Тим більше, що це результат не лише неправомірних рішень [міськради], а й наслідок штучно занижених свого часу тарифів КП “Наш дім”, котрі й призвели до боргів за податкові відрахування. Тож тепер платники податків теж розплачуються за низькі тарифи цього підприємства. Бо це – саме те, до чого веде популізм. За все треба відповідати. До речі, зараз подібна загроза залишається по КП “Каховтеплокомуненерго”, подібні питання є й по комунальній друкарні, по КП “Житловик Свєтлово”. По останньому ми хочемо не допустити повторення історії з КП “Наш дім”. Саме тому на сесію міськради 26 квітня я виношу питання про продаж через аукціон приміщення колишнього універмагу по пр. Європейський, 3. Завдяки цьому ми плануємо закрити борги КП “Житловик Свєтлово” по прибутковому податку і ліквідувати його відповідно до чинного законодавства”.

Стягнення 2,5 млн. грн. з бюджету Каховки стало також підставою для відкриття місцевим відділом поліції кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 КК України. “Стягнення цієї суми за ухвалою господарського суду за доведення до банкрутства економічно активного підприємства призвело до збитків і істотній шкоді громаді внаслідок службової недбалості”, – прокоментував прокурор Каховської місцевої прокуратури Максим Капустін.

За вказаною статтею винній посадовій особі загрожує від 2 до 5 років позбавлення волі.

Джерело: видання "Європростір"

0 комментариев
20 апреля 2024, 01:53
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2065
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1170
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1164
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1046
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
543
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
256
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
700
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
703
1