Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Яким був 2018-ий рік для медичних комунальних закладів Херсонщини?
19 декабря 13:24
164
Яким був 2018-ий рік для медичних комунальних закладів Херсонщини?

Яким був 2018-ий рік для медичних комунальних закладів Херсонщини?

Здоров’я ніколи не може втратити своєї ціни в очах людини. Яким би не був у людинок достаток чи розкішне життя, без гарного самопочуття вона не матиме щастя. Адже міцне здоров’я краще, аніж найбільше багатство.

Так, питання поліпшення побутових умов в лікарнях, удосконалення послуг в таких закладах, створення різноманітних медичних програм – стали одним із пріоритетних напрямків роботи Херсонської обласної ради VІІ скликання під головуванням Владислава Мангера.

За 2018 рік чимало ініціатив вдалося перевести із статусу «плани та наміри» в реальність. Завдяки підтримці депутатського корпусу в обласних медичних закладах, що є комунальною власністю обласної ради, з’явилося оснащення, про яке ще кілька років тому медики могли тільки мріяти. Та і для самих людей з’явилося більше можливостей на лікування та одужання. Отже, яким з точки зору досягнень та здобутків був 2018-й рік для комунальних медичних закладів області?

Херсонський обласний онкологічний диспансер

Ні для кого не секрет, що Херсонщина – друга серед областей за кількістю онкозахворювань. Та, на жаль, практично остання серед областей щодо ранньої діагностики раку.

Починаючи з 2017 року, за ініціативи Херсонської обласної ради та завдяки фінансуванню з обласного бюджету в онкодиспансері безкоштовно здійснюються діагностичні обстеження, за направленням лікаря (як і в інших комунальних медустановах області). Мова йде про загальноклінічні та біохімічні дослідження, визначення глюкози у крові, УЗД черевної порожнини, рентгенографію грудної клітини та мамографію.

Із метою підвищення якості та доступності медичної допомоги для населення у сільській місцевості, ще з травня минулого року за ініціативи Владислава Мангера запрацювала програма «Якісна діагностика вдома». Вона дала можливість наблизити спеціалізовану медичну допомогу до мешканців віддалених від обласного центру сіл та селищ. Людям не потрібно долати сотні кілометрів до Херсона – вони могли отримати консультацію провідних фахівців Херсонського обласного онкологічного диспансеру, провести цитологічні дослідження та визначення онкомаркерів у своїх та найближчих населених пунктах. За 11 місяців 2018-го року майже 8000 осіб із 16 районів Херсонщини отримали таку допомогу. Для проведення безкоштовних досліджень у 2018-му році з обласного бюджету виділено 717 тис. 652 грн.

Уперше за останні 10 років з моменту введення в експлуатацію нового комплексу обласного онкологічного диспансеру в 2018 році завдяки активній позиції обласної ради розпочався процес оснащення закладу високовартісним прогресивним обладнанням. У грудні цього року для онкодиспанеру придбано лінійний прискорювач, вартістю 41870,00 тис. грн. Цей пристрій дозволяє проводити променеву терапію, що є одним із найефективніших сучасних методів лікування онкологічних захворювань всіх локалізацій (поряд з хірургічним та хіміотерапевтичним).

На сьогоднішній день майже 65% хворих на онкологію потребують променевої терапії. Тобто даний метод є корисним для 2/3 хворих. Так, променева терапія є надзвичайно поширеною в усьому світі. Єдина проблема – через свою дороговизну такий пристрій є в небагатьох лікарнях України та навіть не в усіх областях. У Херсонському обласному онкодиспансері прискорювач відтепер є. Завдяки такому сучасному обладнанню хворі зможуть отримувати лікування за міжнародними стандартами в комунальному закладі Херсонської обласної ради уже з 2-го кварталу 2019 року.

Обласна лікарня відновного лікування

Ще у березні 2016 року обласна рада затвердила програму «Про обласну програму медичної реабілітації та соціальної реадаптації учасників антитерористичної операції на період до 2020 року». За 11 місяців цього року на базі лікарні проліковано 118 учасників бойових дій (із них 44 особи проліковано в стаціонарних умовах).

Із 1 вересня 2018 року, відповідно до рішення обласної ради, лікарня забезпечує спортсменів Херсонської області усіма видами кваліфікованої медичної допомоги. На медичному обліку, станом на грудень, перебуває 14 813 спортсменів.

На сьогоднішній день проводиться поточний ремонт двох палат в неврологічному відділенні для створення комфортних умов у лікуванні учасників бойових дій та інших мешканців Херсонщини. Крім цього, аби лікування учасників АТО та членів їх сімей проходило в комфортних умовах, у лікарні ведеться заміна вікон для утеплення фасадів поліклінічно-діагностичного відділення та стаціонарної будівлі. За рахунок додаткового фінансування з обласного бюджету проведено ремонт каналізаційної системи на території лікарні.

Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня

Кажуть, найкращий спосіб зробити дитину хорошою – це зробити її щасливою. Але щастя ніяк неможливе без здоров’я. Одним із важливих напрямків роботи Херсонської обласної ради – є підтримка Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні. Завдяки цьому у 2018 році вдалося суттєво оновити та покращити матеріально-технічну базу.

Так, у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету, виділених на капітальні видатки, лікарня придбала портативний УЗД-апарат, який тривалий час у закладі був відсутній. А це було причиною значного зниження якості надання медичних послуг дитячому населенню, оскільки такий апарат дозволяє більш точно та ефективно діагностувати різного роду захворювання у дітей, а відтак і підібрати найоптимальнішу терапію.

Для відділення анестезіології з палатами інтенсивної терапії було придбано апарат штучної вентиляції легень, вартістю 1189,1 тис. грн. У цьому році у лікарні з’явився і гемодіалізний апарат, або як його ще називають – апарат «штучної нирки» (855,4 тис. грн). Так, як би це не прикро звучало, але нирки відмовляють і в малечі. А завдяки гемодіалізному апарату вдається врятувати дитяче життя і підтримувати організм для подальшого стратегічного вирішення проблеми. Окрім цього, для потреб відділень лікарні закуплено автоматичну біопсійну систему тамікропланшетний промивач.

Лікарської допомоги маленькі пацієнти потребують постійно. І часом на заваді медикам стають звичайні побутові труднощі – наприклад, перебої із електроенергією, без якої неможлива робота медобладнання. Так, для вирішення цього питання у 2018-му році за рахунок отримання коштів від Херсонської обласної ради на капітальні видатки по медичній субвенції у розмірі 577,8 тис. грн лікарня придбала два дизель-генератора, а також протипожежні двері.

Крім того, у цьому році обласна рада виділила цільові кошти у розмірі 1624,953 тис. грн на проведеннях безкоштовних обстежень. Це зробило доступною висококваліфіковану медичну допомогу для багатьох дітей, особливо із сільської місцевості. Так, за 11 місяців 2018 року на базі Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні проведено більше 19 259 безкоштовних рентгенологічних досліджень, 51 171 – досліджень УЗД, 501 054 – лабораторних.

Херсонська обласна клінічна лікарня

За 11 місяців 2018 року в комунальному закладі Херсонської обласної ради в стаціонарі було проліковано 21 тис. пацієнтів. Лікарі консультативної поліклініки за цей проміжок часу виконали 160 тис. відвідувань.

Дякуючи ініціативі голови обласної ради Владиславу Мангеру та підтримці депутатського корпусу лікарня отримувала фінансування, що дозволило протягом 2-ох останніх років проводити якісну безкоштовну діагностику мешканцям Херсонської області, з метою своєчасного виявлення захворювань та їх лікування. Тільки за 11 місяців 2018 року проведено наступну кількість досліджень: загальний аналіз крові – 48388; загальний аналіз сечі – 27232; цукор крові – 39018; УЗД – 36369; рентгенографії ОГК – 4502; флюорографії ОГК – 1992; ЕКГ – 7050.

У 2019 році завдяки фінансуванню обласної ради планують придбати обладнання для надання допомоги породіллям та немовлятам, що дасть можливість знизити ризики ускладнень у період пологів та після них.

Також виділено 1,5 млн грн додаткових коштів на придбання апарату УЗД експертного класу, що дасть можливість збільшити кількість досліджень, проводити їх на більш високому рівні та виконувати дослідження, які не виконувалися раніше через відсутність потрібного обладнання.

Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастрофи

Ефективна, доступна, якісна і своєчасна медична допомога населенню Херсонської області – ось те, над чим щодня працює колектив обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. На сьогодні до складу Центру входить 10 станцій, 14 підстанцій, 19 пунктів постійного базування та 3 пункти тимчасового базування бригад в м. Херсон та курортних населених пунктах – с. Залізний Порт (Голопристанський район) та с. Стрілкове (Генічеський район). Загалом працює 85 бригад, їх кількість збільшилася на 10 з моменту створення Центру.

У 2018 році у комунальному закладі з’явилося 14 сучасних дефібриляторів, придбаних за рахунок коштів обласного бюджету, а також 2 електрокардіографи з функцією телеметрії за рахунок субвенції з місцевих бюджетів.

Надання екстреної медичної допомоги неможливе без нормально функціонуючого автопарку. Так, у 2018 році парк санітарних автомобілів оновився на 5 одиниць, два із них (типу А2 CitroenJumper) були придбані за рахунок обласного бюджету. Отримані спеціалізовані автомобілі – екологічно і технологічно безпечні, надійні та якісні, оснащені новітнім сучасним медичним обладнанням і відповідають національним стандартам України та технічному регламенту Директиви Ради ЄС.

У рамках реалізації пілотного проекту з 1-го жовтня 2018 року комунальний заклад «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Херсонської обласної ради в тестовому режимі підключено до електронної медичної інформаційної системи оперативно-диспетчерський служб екстреної медичної допомоги (ОДС ЕМД) – «Централь 103».

0 комментариев
24 апреля 2024, 15:37
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1258
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1234
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
1043
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1034
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
711
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
184
1
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
695
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
149
1