Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Як обрати якісну рибу?
08 июня 07:39
289
Як обрати якісну рибу?

Як обрати якісну рибу?

Незважаючи на широкий вибір, представлений на наших прилавках, купити якісну, свіжу рибу - велика проблема. Щоб впоратися з нею і не принести з магазину в сім'ю неякісний рибний продукт, ми повинні знати на які хитрощі йдуть продавці та постачальники риби, щоб збути нам небезпечний для нашого здоров'я товар.

Де купувати?

- Слід пам'ятати, що в маленьких магазинчиках через невеликий оборот товару продукти можуть залежуватися і тому шукати якісну рибну продукцію в них не варто. Так само уникайте вуличних стихійних ринків, на них риба невідомого походження, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Віддайте перевагу супермаркету або спеціальним рибним магазинах з великою прохідністю, де рибу швидко розкуповують, і вона не встигає зіпсуватися. І де вона проходить хоч якийсь контроль, а так само має супровідні документи. Втім, і тут треба тримати вухо гостро, так як супермаркет - це безвідходне виробництво.

Асоціація рибалок України б'є на сполох, щоб провести перевірку якості товарів, що продаються в супермаркеті державним контролюючим органам необхідно за два тижні повідомити керівництво торгової мережі про плановану перевірку. Мало того, потрібно вказати крім числа і часу коли пройде перевірка, а й мету, тобто, який товар перевіряючі органи будуть перевіряти і на що ...

- Ясна річ, що такі перевірки перетворюються на фарс. Що можна виявити, якщо інспектор повинен чітко в запиті вказати коли, у скільки і що він буде перевіряти. Недобросовісним продавцям такими нормами значно полегшили "роботу", - говорить глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Здавалося б ринки і базари, ось де «розсадник» торгівлі неякісним товаром ... Але виявляється, що пальму першості в поширенні неякісного, простроченого, а то й відверто «лівого» товару сьогодні тримають великі торгові мережі, на увазі складності їх перевірки. Базари відкриті для перевірок інспекторів в будь-який час «дня і ночі». І тому все рідше можна виявити на них товар без документів. Інша справа супермаркети ... Весь нелегал переїхав в них.

Кілька порад

Звичайно, якщо ви не женіться за «заморськими» делікатесами, то найкраще купувати живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів. В основному це рідні нашому слуху: карась, короп, товстолобик, білий амур. Але є і щука, форель, стерлядь. Зазвичай вони штучно вирощені на місцевих фермерських рибних господарствах.

- Не треба проходити повз нашої вітчизняної риби, яка вирощена в ставкових господарствах або виловлена в наших річках і морях. Вона смачна і корисна, - каже Олександр Чистяков - Хоча з вибором її теж потрібно бути уважним, так як можливо вона виловлена незаконно браконьєрами і не пройшла належний ветеринарний контроль якості. Тому перед покупкою бажано попросити документи і дізнатися про її походження і чи безпечна вона. На відміну від стихійних ринків, у великих супермаркетах риба на прилавку повинна мати всі документи. Справа в тому, що дуже багато риби заражено гельмінтами, особливо це стосується річкової риби.

Пам'ятайте! Навколишнє середовище річкових риб давно вже бажає кращого. У річки потрапляють промислові і побутові стоки. А, як відомо в нездоровому середовищу важко вирости здоровому організму. Вчені стверджують, що річкова риба схильна до багатьох хвороб, в тому числі заражена і паразитами. Тому річкову рибу краще самому не солити, оскільки сіль не вб'є можливих паразитів. Умертвити невидимі оку личинки може тільки тривале замороження (при температурі -20 градусів протягом 6-8 діб). Річкову або озерну рибу необхідно готувати, дотримуючись ретельну термообробку. Тому виловлюй живу рибку зі ставка або акваріума в супермаркеті і смаж, вари, запікай або готуй її на пару. А ось робити суші, роли, тартар и інші страви з сирої риби смертельно небезпечно. Лікарі, які стикалися з епісторхозом (так по-науковому називається поразки риби гельмінтами) і знають сумну статистику в даній області, давно обходять стороною суші-бари.

Риба не може бути першого або другого сорту. Рибний продукт повинен бути тільки свіжий! Класифікація риби на нашому прилавку виглядає так: риба жива; риба охолоджена; риба свіжоморожена; заморожена риба і продукт зроблений з риби (копчення, консерви).

- Асортимент охолодженої риби набагато ширший, ніж свіжою. Охолоджена риба несе значно більше користі для здоров'я людини, ніж заморожена. Термін зберігання охолодженої риби в холодильнику магазину при температурі 0-2 ° С обмежений, як правило, 3-5 днями (та й то лише при дотриманні всіх необхідних для цього умов); в домашніх умовах її краще приготувати протягом 24 годин після покупки - кажуть експерти Асоціації рибалок України - При виборі слід звернути увагу на те, що її блискуча луска повинна щільно прилягати до тіла, м'ясо повинно бути пружним і при натисканні на нього пальцем, ямка повинна відразу розпрямлятися, у риби повинні бути світло-червоні зябра і яскраві, блискучі очі з чорними зіницями і прозорою рогівкою. Але, якщо очі у рибини потьмяніли і впали, від тушки виходить навіть найменший душок, а зябра стали майже чорними, луска відстає, такий продукт краще не купувати. Якщо ж продукт нарізаний на шматки або продається у вигляді філе, треба дивитися на якість м'яса - воно повинно мати здоровий і соковитий зовнішній вигляд, не варто брати обвітрені і потемнілі по краях шматочки.

- При виборі охолодженої риби потрібно розбиратися в її видах, інакше можна отримати фальсифікат. Не всі види риб можуть за технічними можливостями потрапити до нас на прилавок в охолодженому вигляді. В основному охолодженими продають штучно вирощений продукт: норвезького лосося, форель, дораду, сибаса - і це нормально. Їх везуть до нас в такому вигляді - продовжують експерти Асоціації - Якщо ж на прилавку з'являється охолоджена промислова риба (далекосхідний лосось, горбуша, тріска, зубатка, палтус, навага та ін.), Велика ймовірність того, що напередодні її просто розморозили. Справа в тому, що на сучасних риболовецьких траулерах улов піддають глибокому заморожуванню прямо на кораблях і в такому вигляді везуть в вагонах з холодильниками. Але охолоджена риба дорожче мороженої. І тому в гонитві за прибутком продавці йдуть на хитрість, размораживая рибу. Але при цьому в м'ясі риби починаються незворотні процеси. Тому промислову рибу безпечніше і дешевше купити замороженої.

Копчені смаколики

На прилавках наших магазинів великий відсоток продукції «кустарного» виробництва. Особливо це стосується солоної або копченої риби.

Переробкою риби займаються тисячі дрібних приватників, і далеко не завжди виробництво відбувається з дотриманням норм санітарної безпеки. Тому краще всього купувати солону рибу цілою: це ознака того, що використовувався свіжий примірник. Бажано, щоб рибка лежала в упаковці виробника і була зроблена по ГОСТу. Останнє має гарантувати, що замість ніжного «слабо соленого» оселедця або сьомги тобі не дістанеться пересолений продукт, напханий хімікатами.

Для рекламної привабливості, щоб зробити більш «яскравим і апетитним» м'ясо форелі і лосося підфарбовують ще в садкових господарствах під час росту, додаючи в корм риби барвники. Вторинне «фарбування» вони проходять в процесі засолювання або копчення, тому перед покупкою варто звернути увагу на колір м'яса. Якщо воно яскраве, значить, його точно відкоригували, і вдома такий продукт залишить червоний слід на білій серветці. Звичайно, ви заперечите, сьогодні застосовуються дуже широко харчові барвники, фактично у всіх кондитерських виробах і так далі. Але, погодьтеся краще натурального може бути тільки натуральне!

Не соромтеся перед покупкою копчену рибу понюхати. Якщо аромат копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою рідкого диму. У правильно приготовленого свіжого продукту повинен бути присутнім легкий аромат копчення і приємний запах деревного диму. На жаль, рідкий дим не заборонений законом, і іноді його використовують навіть в поєднанні з натуральним копчення. 

Наприклад, спочатку рибу тримають над дровами, щоб надати їй трохи справжнього аромату, і потім «доготовляють» за допомогою препаратів.

Розумію, що всі ГОСТи, шкідливі добавки і емульгатори в голові не втримаєш, як і всі ознаки якості рибного продукту. Все ж хочеться застерегти Вас від вивертів, на які йдуть ділки в гонитві за миттєвим прибутком, наражаючи на небезпеку здоров'я наших сімей. І поки чиновники не будуть сумлінно виконувати свої обов'язки по контролю за якістю продуктів харчування, до цих пір ми можемо розраховувати тільки на себе і свій досвід по вибору якісного товару, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - ЗАПАМ'ЯТАЄТЕ !!!! Риба буває тільки свіжої! Все інше це рибний продукт сумнівної якості. Риба повинна бути тільки вищої якості. Рибний продукт дуже корисний для людського організму, але за умови, якщо він свіжий. Неякісний рибний продукт може бути смертельно небезпечний. Бережіть себе і свої сім'ї.

Асоціація рибалок України.

0 комментариев
26 апреля 2024, 11:38
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1546
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
Зниклі безвісти, купа знищеної техніки в Кринках: ситуація на лівобережжі Херсонщини
На лівобережжі Херсонщини в Кринках цивільних людей немає, останній житель виїхав два місяці назад. У селі багато знищеної техніки та військових армії РФ.Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олек...
27 марта 17:32
1268
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1132
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Монах з гори Афон побачив дату закінчення війни: коли настане перемога
Перемога України настане вже цього року, в найближчі місяці. Агресор буде змушений сісти за стіл переговорів.Таке пророцтво зробив монах з гори Афон, який попросив залишити його ім’я невідомим для люд...
16 апреля 02:46
1054
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
837
4
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
756
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
180
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
233
1