Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Як херсонцям дешево дістатися Європи?
14 июня 15:45
199
Як херсонцям дешево дістатися Європи?

Як херсонцям дешево дістатися Європи?

Безвізовий режим з країнами ЄС набув чинності 11 червня 2017 року. Попри те, що ця подія стала наслідком виконання Україною цілої низки реформ та доказом небайдужості цивілізованого світу до українців, різноманітні “експерти” не втомлюються спекулювати на цій темі у негативному світлі. Про це повідомляє видання "НК онлайн".

Основна тема – неспроможність українців відвідати країни Європи через брак коштів. Адже, на думку “експертів” для безвізової подорожі українцям доведеться заплатити не один десяток тисяч гривень.

Отож найдешевші ціни на літаки та поїзди, що прямують в ЄС, наразі доступні з Києва та Львова. Тому видається, що наразі мешканцям Херсонщини спочатку потрібно дістатися цих міст. Найдешевший спосіб – потягом. Ціни на плацкартні квитки до Львова починаються з 150 гривень, купе – від 270 гривень. До Києва можна дістатись за 115 гривень в плацкарті, від 270 в купе. Між Херсоном та Києвом курсує також потяг Інтерсіті. Ціни на квитки починаються з 283 гривень. Детальніше шукайте на сайті Укрзалізниці.

Один з найпопулярніших міжнародних залізничних рейсів з’єднує Київ та польське місто Перемишль. Потяг Інтерсіті прямує через Львів. Він полюбився пасажирам ще до безвізу, адже є цілком комфортним і швидкісним. В дорозі між Києвом та Перемишлем пасажир проведе близько семи з половиною годин, а от зі Львова до Перемишля потяг йде менше двох годин. Перевірка документів та митне оформлення відбувається просто в потязі під час руху, тобто на кордоні він не затримується. Тішать пасажирів і ціни на квитки. Місце у 1-му класі для тих, хто їде з Києва, коштуватиме 574 гривень, у 2-му класі – 406 грн. Зі Львова до Перемишля у вагонах 1-го класу можна проїхати за 235 грн, 2-го класу – 172 грн. Ми вказуємо приблизні ціни – вони можуть незначним чином змінюватися залежно від курсу.

Як херсонцям дешево дістатися Європи?

Власне, вже в Перемишлі мандрівник може й розпочати своє знайомство з Європою. Адже тут можна прогулятися середньовічними вуличками чи навіть підземеллям старого міста, відвідати костели, музеї, торгові центри, завітати до Перемишльського замку, що височіє над річкою Сян, познайомитися з усміхненими й приязними місцевими людьми, скуштувати ароматний гуляш, купити дешевих та якісних європейських продуктів тощо.

Звичайно, можна в Перемишлі й не затримуватися, а попрямувати потягом або автобусом до Кракова, Вроцлава, Познаня тощо. Вартість проїзду стартує від 10 євро.

Незабаром має почати курсувати друга пара поїздів Hyundai Rotem за сполученням Київ-Перемишль, чий маршрут пролягатиме через Вінницю, Хмельницький та Тернопіль. А це означає, що мешканцям Херсонщини не потрібно буде доїжджати аж до Львова. Якщо це зручно пасажиру, він матиме змогу сісти в швидкісний Інтерсіті вже у Вінниці.

Приємною новиною стало те, що Укрзалізниця запускає також інші потяги, що сполучать Україну та ЄС. Відтак найближчим часом можна буде легко дістатися з Києва до Кракова та Відня, зі Львова до Варни (через Івано-Франківськ та Чернівці), а з Ковеля до Холму.

Що стосується авіаквитків, то їх ціни можуть вас сильно здивувати. Наприклад, компанія WizzAir пропонує квитки зі Львова до Вроцлава від 263 гривень в одну сторону. Так, дату потрібно буде ретельно підбирати, а речі запакувати у ручну поклажу розміром 42x32x25 см, але це дозволить вам потрапити у справжню середньовічну казку, в центр Європи, від якого фактично на відстані витягнутої руки знаходяться Прага і Берлін.

Якщо ж вас цікавить Північна Європа, то варто звернути увагу на рейси зі Львова до Каунаса та Вільнюса від української авіакомпанії МАУ. Допоки ми збирали матеріал для цього огляду, знаходили на це сполучення  квитки і за 1200 гривень, і за 750 і навіть за 350 в одну сторону. Цей тариф також діє для тих, хто бере з собою тільки ручну поклажу, проте в МАУ дозволено брати з собою більшу сумку – розміром 55x40x20 см.

З осені зі Львова та Києва розпочне польоти компанія RyanAir. Це всесвітньо відомий лоукостер, що славиться своїми святковими розпродажами авіаквитків. Так, якщо стандартні ціни на квитки цієї авіакомпанії починаються від 25 євро, то під час розпродажів ціни опускаються до 10 євро в одну сторону.

Як херсонцям дешево дістатися Європи?

RyanAir з’єднає Україну з найвіддаленішими куточками Європи: Ейндховен (Нідерланди), Стокгольм (аеропорт Скавста, Швеція), Берлін (Німеччина), Вроцлав (Польща), Меммінген (Німеччина), Будапешт (Угорщина), Краків (Польща). RyanAir також літатиме до Великої Британії – в Лондон та Манчестер, хоча наразі безвізовий режим з цією країною не діє.

Окрім того, із запровадженням безвізового режиму Україна стала цікава й іншим авіакомпаніям-лоукостерам, які розглядають не лише Київ та Львів як базові аеропорти. Сподіваймося, в найближчому майбутньому за низькими цінами можна буде вилетіти до ЄС з ближчих до Херсонщини аеропортів.

Варто зауважити, що в межах Європи переїзди та перельоти можна також знайти за помірні кошти. Зазвичай, квиток на літак в одну сторону між двома країнами коштує 15-25 євро, але можна знайти квитки навіть за 5-10 євро.

Стосовно проживання, тут варіантів, як і цін, ще більше. Скажімо, ліжко в хостелі у Перемишлі вам обійдеться у 210 гривень за одну ніч. Номер на двох можна знайти за ціною від 560 гривень. Номер на двох осіб у SPA готелі, в ціну якого включений сніданок, вечеря, відвідання басейну та парних, коштуватиме приблизно 1380 гривень за одну добу. У Вільнюсі ліжко у хостелі коштуватиме від 170 гривень, а цілу кімнату на двох можна буде винайняти за 580 гривень або вище залежно від кількості та якості надаваних послуг. Відшукати необхідне житло можна тут або на іншому подібному сервісі.

Ви також можете зупинитись у друзів або рідних. Окрім того, в світі дедалі популярнішим стає рух каучсерферів – людей, котрі готові на декілька днів задарма поділитися декількома квадратними метрами з мандрівниками, стати гідом та розповісти секрети свого міста – де можна дешево поїсти чи де не варто купувати сувеніри. Цей рух побудований на довірі та взаємності, тобто, якщо ви приїхали і поселились на декілька днів у людини, то й вона може розраховувати на те, що ви зможете прийняти колись її в себе. На відповідному сайті можна знайти відгуки про особу гостя або того, хто приймає у себе гостей, а також поспілкуватися з певною людиною.

Чим більше та дорожче місто, тим більше каучсерферів пропонують свою допомогу мандрівникам. Але варто пам’ятати, що каучсерфінг – це перш за все спілкування. Ви маєте бути цікавою людиною, мати певні захоплення, хоббі. Хоча б базові знання іноземної мови також вітаються.

Якщо ви зупиняєтесь у знайомих чи у каучсерферів, відповідно питання оплати житла відпадає як таке.

Звичайно, окрім самого проживання є ще питання харчування. Скласти свій бюджет можна, простудіювавши сайти закладів харчування у тому місті, куди ви збираєтесь, за допомогою Інтернету. Знайдіть на сайті меню та прорахуйте, що б ви могли з’їсти, аби не дуже нашкодити своєму гаманцю. Насправді, в Європі є лише декілька міст, де їжа дійсно є дорогою. Проте в більшості країн завжди можна комбінувати походи в ресторани або кав’ярні з вуличною їжею та закупками в супермаркетах, аби не витрачати зайвих коштів і разом з тим ні в чому собі не відмовляти. Також варто пам’ятати, що в Польщі, Чехії, подекуди в Угорщині та Німеччині страви в ресторанах – досить об’ємні. Зазвичай, можна вдвох наїстись однією стравою, або попросити, щоб вам запакували частину страви з собою.

Отож наразі, для херсонця найдешевша подорож до польського Перемишля, враховуючи перебування в цьому місті впродовж трьох днів і двох ночей коштуватиме не більше 1600 гривень. В цю вартість ми врахували ціну плацкарта до Львова (у два боки), 2-й клас Інтерсіті до Перемишля (у два боки), дві ночі в хостелі й понад 500 гривень на харчування (хоча можна обійтися й скромнішою сумою).

Інша справа в тому, що для перетину польського кордону для подорожі до 3-х днів при собі потрібно мати 300 злотих (близько 72 євро) на одну людину. Проте це лише фінансова вимога Польщі й ці кошти просто необхідно мати при собі, вам не потрібно їх комусь передавати або обов’язково витрачати. У кожної європейської країни є своїй фінансові вимоги для перетину кордону. Їх ми розглянемо окремо.

Як херсонцям дешево дістатися Європи?

Також не зайвим буде оформити страховку, адже про неї можуть спитати при перетині кордону, та й для мандрівника так буде надійніше. Найдешевший страховий поліс з мінімальною необхідною сумою покриття для перетину кордону (30 тисяч євро) коштує близько 100 гривень. З цією страховкою можна подорожувати впродовж року, але не більше 90 днів сумарно.

Хочете більше? Не проблема! Вже за два місяця запустяться дешеві рейси з України в будь-який куточок  Європи. Або вже зараз дістаньтесь Кракова, а звідти – будь-яким лоукостом хоч в Італію, хоч  Іспанію, хоч на Мальту!

Кажуть, той, хто хоче, шукає можливості, хто не хоче – шукає причину. Шукайте можливості для подорожей!

0 комментариев
25 апреля 2024, 05:24
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Розстріл поліції: підозрювані, які хотіли втекти з України, назвали причину нападу
Підозрювані у нападі на поліцейських на Вінниччині планували втекти з України і після затримання назвали правоохоронцям причину скоєного.Про це розповіла представник Нацполіції Олена Бережна, повідомл...
22 апреля 04:02
1764
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1356
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1100
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1059
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
805
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
190
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
782
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
528
1