Все новости Херсона

Лента новостей
События
Як Херсонщина декларує доходи
17 марта 10:44
346
Як Херсонщина декларує доходи

Як Херсонщина декларує доходи

У прес-клубі «Новий день» відбулася інтернет-конференція за участі начальника Головного управління ДФС у Херсонській області Ігоря Клима на тему: «Херсонщина: в декларуванні — ставка на орендодавців».

1 січня поточного року стартувала кампанія декларування громадянами свого майнового стану і доходів за минулий рік, яка триватиме до 2 травня. Подати декларацію зобов’язані ті платники податків, які отримували доходи від надання в оренду земельної ділянки, паю, житлової нерухомості — квартир, будинків, кімнат на курортному узбережжі, дачних будинків, а також рухомого майна. Тож поставити запитання можна було за телефоном он-лайн і переглянути конференцію у режимі теперішнього часу в мережі інтернет. Чимало жителів області також скористалися наданою можливістю поставити запитання очільнику фіскальної служби Херсонщини через електронну пошту.

Полку мільйонерів прибуло

Декларації про свої доходи станом на середину березня вже подали близько 3,6 тисячі жителів області, з яких 3,2 тисячі — виробники сільськогосподарської продукції. Загалом задекларовано 13,6 млн. грн. одержаних доходів. 80 осіб, які здавали в оренду земельні паї та від продажу нерухомості, задекларували 3 млн. грн.

У порівнянні з минулим роком кількість мільйонерів на Херсонщині з 9 осіб зросла до 16. Сума їх доходів перевищила 143 700 000 грн.

Ігор Клим звернув увагу й на те, що, декларуючи доходи, особа може розраховувати на отримання податкових знижок. Приміром у оплаті за здобуття освіти, при добровільному пенсійному страхуванні, іпотеці тощо.

Кожен громадянин повинен чітко розуміти власну відповідальність за отримання доходів без сплати податків і наслідки. Це стосується доходів від оренди рухомого і нерухомого майна, і від оренди землі, і від репетиторства, і доходів моряків та ін. Дедалі більше запитань щодо роз’яснення умов сплати податків і відповідальності за порушення податкового законодавства ставлять мешканці області, котрі звертаються на гарячу лінію відомства і особисто в центри обслуговування платників податків. Приміром, часто запитують, чи потрібно подавати декларацію за отримані доходи за основним місцем роботи; які податки потрібно сплатити при отриманні спадку або при здаванні паю в оренду юридичній особі. Адже кожен вид доходу має свої особливості декларування. Скажімо, під час перевірок податківцями часто питання виникають до реалізаторів риби без реєстрації (5 справ передано в суди), а також до торговців живими квітами, нелегальних таксистів.

Після роз’яснень настають санкції

— Наше завдання — вести широку роз’яснювальну роботу серед населення, в трудових колективах, а вже потім перевіряти і вживати заходів, адже відповідальність за неподання декларацій та приховування доходів доволі жорстка, — підкреслив Ігор Клим.

Є чіткі правила, і ті, хто здає нерухомість в оренду в курортній зоні, мають усвідомлювати, що приховування доходів або декларування завідомо до смішного низьких доходів, теж можна легко відстежити. Викриваються також маніпулювання тих, хто позакривав приватні підприємства, однак підприємницьку діяльність не згорнув. Створені ОТГ в області нині демонструють жваву зацікавленість органів місцевого самоврядування в легалізації прихованого бізнесу та зайнятості населення як потенційних джерел наповнення місцевих бюджетів. Водночас сільський голова сам має бути прикладом для наслідування в своїй громаді, підкреслив Ігор Клим.

— Приміром, якщо сільський голова, маючи пай у кілька гектарів, декларує 100 гривень доходу від здачі його в оренду (є й такі), то чого можна вимагати від односельців, — зазначив заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в області Олексій Юсов.

Тож після роз’яснень з боку податківців обов’язково настають перевірки та санкції. Принаймні у цьому мають нагоду пересвідчитися ті, хто веде свій бізнес у курортній зоні. Вже зараз напрацьовується електронна карта, на яку занесені всі суб’єкти, які надають або потенційно надають різні види послуг в населених пунктах приморської зони. Проведення рейдів дозволяє виявити приховане підприємництво та вивести його з тіні, тобто легалізувати.

 

Хто за кого платить податки та звітує

Окрім запитань, які прозвучали від представників ЗМІ та гостей прес-клубу «Новий день» під час проведення інтернет-конференції, до фіскальної служби області громадяни зверталися з запитаннями на електронну пошту.

— Доброго дня! Я маю кілька квартир, які надаю громадянам в оренду. Податок з таких доходів сплачую щоквартально. Чи потрібно мені звітувати?

— Відповідно до п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 Податкового кодексу України (ПКУ) від 02.12.2010 № 2755-VІ, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку-орендодавець. При цьому орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду — протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються в річній податковій декларації. Тобто податкову декларацію про майновий стан і доходи потрібно подавати 1 раз за результатами звітного року до 1 травня.

— Скажіть, будь-ласка, до якої податкової інспекції необхідно подавати декларацію про майновий стан і доходи та сплачувати ПДФО, якщо я дохід отримую в одному місці, а зареєстрована (прописана) в іншому?

— Згідно з п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків-фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Це місце проживання, за яким особа береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. Тобто декларація до контролюючого органу подається за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

— У минулому році отримала спадщину від дідуся, який був громадянином іншої країни. Чи потрібно декларувати цей дохід та сплачувати податок?

— Відповідно до п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 Податкового кодексу України вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, оподатковується за ставкою, визначеною п.167.1 ст.167 ПКУ. Тобто такі доходи відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%. Податкову декларацію про майновий стан і доходи потрібно подати за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. № 556, до 1 травня.

— Працюю вчителем, іноді підробляю репетиторством. Невже ці доходи теж потрібно декларувати?

— Так, громадяни, які надавали репетиторські послуги та не були зареєстровані як підприємці, зобов’язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до контролюючого органу за місцем податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи. Такі доходи відповідно до п. 167.1 ст. 167 ПКУ оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором 1,5%.

— Я надаю земельну ділянку (пай) в оренду сільгосппідприємству, яке, відповідно до умов договору, раз на рік сплачує орендну плату. Чи потрібно мені подавати декларацію про доходи та сплачувати податки?

— ПКУ зобов’язує включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу громадянина дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Податковим агентом платника податку-орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної частки (паю) є орендар (п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 ПКУ). Податок на доходи фізичних осіб визначається, виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше, ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством. Доходи від надання в оренду земельної частки (паю) оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування (виплати) за ставкою 18%. Також дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду є об’єктом оподаткування військовим збором. Ставка збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір з суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5% (п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ). Законодавство не зобов’язує громадян окремо звітувати про отримання таких доходів та сплачувати податки. Всі утримання і відрахування здійснює орендар під час нарахування (виплати) такого доходу.

— Скажіть, будь-ласка, чи маю я декларувати доходи від продажу квартири, якщо ПДФО сплатив під час нотаріального посвідчення цієї угоди?

— Ні, окремо звітувати за цією операцією не потрібно, оскільки відповідно до п. 179.2 ст. 179 розділу ПКУ від 02.12.2010 р. № 2755-VІ обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок.

Олена НЕЧИПУРЕНКО.

Джерело: видання "Новий День"

0 комментариев
24 апреля 2024, 01:24
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1732
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1562
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки тисячами переходять кордон, щоб залишити країну, - NYT
Українські чоловіки ризикують життям, перепливаючи річку Тису, щоб не ризикувати життям на сході у війні проти Росії. Про це пише американське видання New York Times.Як пише газета, влада Румунії проі...
16 апреля 02:48
1529
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1086
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
701
2
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
755
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
462
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
133
1