Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
24 марта 14:34
1109
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки

Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки

Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадську позицію, патріотизм та допомогу Збройним Силам України, що наближає Перемогу над ворогом».

“Іванка завжди була творчою та ініціативною. Має свою думку і відстоює її, вміє долати життєві перепони. Добре вчиться, любить малювати, багато читає. До війни відвідувала танцювальний гурток та брала активну участь у діяльності сільської бібліотеки”, – розповідає мама дівчинки Світлана Хильченко.
Після початку повномасштабного вторгнення родина більше місяця проживала в Олександрівці у підвалі. Щоб менше плакати та сумувати, Іванка з мамою та бабусею співали українських пісень та грали в УНО. Дівчинка згадує, як вони щовечора прощалися один із одним, тому що не знали, чи зможуть побачитися зранку. На жаль, ситуація в Олександрівці з кожним днем погіршувалася, тож родині довелося евакуюватися до Білозерки.
Найважче для Іванки в окупації було змиритися з присутністю ворога. З тим, що російські військові могли прийти у будь який момент з обшуком та порпатись в особистих речах.  Щоб заспокоїтись, дівчинка гралася зі своїм песиком Миросиком та слухала українські пісні, але тихенько і нечасто, бо деякі сусіди були колаборантами… А ще, незважаючи на небезпеку, створювала патріотичні малюнки, а потім ховала їх у надійному місці.
На початку 2023 року родина повернулася в Олександрівку. Неймовірну радість відчуття свободи Іванка виплеснула у творчості, розмалювавши хату в патріотичних мотивах. Спочатку кольоровою крейдою, пізніше – фарбою. Дівчинка написала на стіні звернення до рашистів та колаборантів, зобразила Україну в образі дівчини у вишиванці, вінку, намалювала соняшникове поле, голуба миру над жовто-блакитним серцем. І все це присвятила рідній Олександрівці.

Так у селі з’явився артоб’єкт, що притягував погляди всіх, хто опинявся поруч. Перші невеличкі  інтерв’ю з Іванкою зробили благодійники, які допомогли родині відновити дах їхнього будинку. Потім були волонтери, військові, поляки – всі, хто приїжджав у село, фотографувалися з Іванкою біля особливої хати.

Зовсім неочікуваним для родини став візит речниці Сил оборони півдня Наталії Гуменюк.

“Спочатку я навіть не зрозуміла, хто це, бо не так багато про неї знала. А коли до мене дійшло, я подумала: Боже, хто до мене приїхав! Я була шокована такою подією, відчувала одночасно радість і розгубленість”, – зізнається Іванка.
Відтоді, щоразу, як Наталія Гуменюк приїздить на Херсонщину по роботі, обов’язково провідує юну патріотку Іванну Хильченко.

Одного разу волонтери дізналися від дівчинки про те, що у селі на даний момент зовсім немає книжок, бібліотека згоріла дотла. А також про те, що Іванка звернулася до односельців з ініціативою збирати макулатуру аби на виручені кошти придбати літературу для сільської книгозбірні.
Ініціатива дівчинки надихнула волонтерів на допомогу бібліотеці, яка залишилася без приміщення.

“Історія відновлення роботи сільської бібліотеки розпочалася з того, що наша Іванка, наша така творча читачка, знайшла волонтерів, спонсорів серед гостей, які приїздили дивитися на її артоб’єкт. Так, у селі з’явилася нова бібліотека – модульний будиночок”, –  радісно та вдячно розповідає бібліотекарка Світлана Пекалюк.
Ініціаторка проекту навіть не думала, що буде такий шикарний результат. Коли відкривали бібліотеку, Іванка грала роль Хранительки книг. Пізніше проводила заходи для молодших дітей, організувавши клуб «Волошка». Але наразі вони не збираються через часті обстріли та холод у приміщенні…

Ось як згадує Іванка визначну подію у її житті:

“Якось після уроків мені написала колега Наталії Гуменюк, що вона хоче до мене заїхати і в неї є подарунок. Приїхали. Жінка у військовій формі тримала в руках щось схоже на картину і довго говорила. Від несподіванки я не могла зосередитися на її словах. І тільки коли картину показали, це виявилася грамота від Валерія Залужного. Я не знала, що казати, у мене був ступор. Боже, як таке може бути?!”, – згадує школярка.

Олександрівці пишаються юною землячкою-патріоткою, якій небайдуже майбутнє рідного села та України.

Нині творча та патріотична діяльність Іванки продовжується. Дівчинка розмальовує гільзи та робить підставки для телефонів на аукціон. Вона пише та ілюструє казку про захисників Херсонщини, в образах південних овочів: кавуна, помідора, гарбуза та ін..

Про неї навіть знімали фільм, щоб показати всьому світові, як українські діти переживають окупацію та долучаються до наближення нашої перемоги. З нетерпінням чекаємо на фільм.

До речі, в Іванки є певні плани на майбутнє, якими вона поділилася з Наталією Гуменюк та отримала її підтримку.

Сьогодні дівчинці дуже не вистачає живого спілкування з однолітками. Вона мріє про шкільне навчання, таке, як було до війни, про перемогу України і щоб дядько повернувся з полону.

Нехай обов’язково здійснюються мрії цієї неймовірної україночки!

Ангеліна Вєтрова, bilozerka.info
2 комментария
27 апреля 2024, 09:23
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1627
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1194
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1141
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
1107
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
857
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
763
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
565
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
277
1