Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Інсультний центр Херсона рятує життя
12 февраля 08:21
242
Інсультний центр Херсона рятує життя

Інсультний центр Херсона рятує життя

Інсульт, гостре порушення мозкового кровообігу, «мозковий удар» – друга за частотою причина інвалідності та смерті людей. Щороку у світі стається понад 15 млн інсультів. При цьому 6 млн з тих, хто поборов хворобу, помирають протягом року, а 5 млн осіб залишаються інвалідами. В Україні щорічно реєструється більше 100 тисяч інсультів, з них у місті Херсоні й області – від однієї до трьох тисяч.

Завдяки досягненням медицини боротьба з інсультами стає дієвішою. Все більше тих, хто пройшов реабілітацію після інсульту, повертаються до нормального життя.

Для херсонців з 2006 року відкрито міський інсультний центр на базі Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є.Є. Карабелеша, де спеціалісти застосовують досвід та методи провідних зарубіжних клінік для лікування гострого та підгострого періодів інсульту. Кожного року тут обслуговується більше тисячі хворих як із Херсона, так і з усієї області.

Варто зазначити, що Херсонський міський інсультний центр є лідером у боротьбі з цією хворобою в Україні. Тут використовується найрадикальніший спосіб лікування ішемічного інсульту – тромболізіс – внутрішньовенне або внутрішньоартеріальне введення препаратів, що розчиняють тромб у перші години після появи симптомів хвороби.

Головний лікар Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є.Є. Карабелеша Алла Малицька ознайомила з історією створення відділення:

«Це був пілотний проект з надання допомоги хворим на гостре порушення мозкового кровообігу. Завдячуючи керівнику Євгену Євгеновичу Карабелешу, ця ініціатива була розвинута. Ми працювали зі швидкою допомогою (на той час вона так називалася), з лікарями амбулаторного профілю та первинки. І нам це вдалося. Від початку створення наш центр входить до першої трійки підрозділів такого плану в Україні».

Інсультний центр Херсона рятує життя

Завідувач міського інсультного центру Сергій Заєць розповів про комплексне лікування, яке здійснюється у відділенні:

«Гострі стани лікуються в інсультному центрі. Якщо можливо, ми проводимо реабілітацію у відділенні неврології. Після цього переводимо хворих до амбулаторного лікування. Через деякий час вони можуть повторно госпіталізуватися для проходження реабілітації. Також ми співпрацюємо з обласною лікарнею відновного лікування, куди направляємо хворих для подальшої реабілітації».

Інсультний центр Херсона рятує життя

Для більш ефективного лікування інсульту центр співпрацює з відділенням неврології. Протягом двотижневого курсу неврологи, фізичні реабілітологи, кінезіотерапевти, логопеди, психологи та інші спеціалісти допомагають пацієнтам відновити втрачені функції: вчать знову рухати кінцівками, ходити, обслуговувати себе, говорити – повертають віру в себе та любов до життя. 

«Ми намагаємося змінити ставлення кожного пацієнта до його хвороби. Адже це не покарання, а шанс для того, щоб стати сильнішим духом, мудрішим. Я відчуваю безмежну радість, коли бачу, як одужують наші пацієнти, як їхнє життя змінюється на краще. І це для мене є доказом того, що я дійсно на своєму місці», – розповіла Вікторія Ілляшенко, лікар-невропатолог неврологічного відділення.

Інсультний центр Херсона рятує життя

Когось хвороба спіткає вперше, а хтось бореться з нею повторно... Але кожен з пацієнтів безмежно вдячний персоналу інсультного центру за врятоване життя та можливість завершити розпочаті на землі справи.

Пацієнти відділення поділилися враженнями від умов лікування, своїми історіями та планами.

Віктор Макарович Сурін у свої 80 років не вперше лікується в міському інсультному центрі. Він розповів:

«Кожного разу спеціалісти буквально витягають мене з того світу. Завдяки увазі завідувача, лікарів я можу самостійно рухатися і виконувати невелику фізичну роботу.

Відчувається, що персонал центру віддає багато сил, енергії та навіть частину свого здоров’я для того, щоб врятувати людей, які тут перебувають. Дякую лікарям за людяність та професіоналізм».

Зараз життєрадісний Віктор Макарович активно цікавиться новинами з місцевих газет та залюбки цитує з пам’яті анекдоти своїм гостям.

Інсультний центр Херсона рятує життя

Надія Макарова доглядає свого чоловіка, який перебуває на лікуванні після повторного інсульту. Жінка сповнена надії, адже її коханий одужує.

«Нам вже краще завдяки професійному лікуванню та чуйному ставленню лікарів і завідуючого. Щиро дякую медичним сестрам та санітаркам за тяжку працю, особливо з лежачими хворими. Адже потрібно докласти великих зусиль, щоб перевернути, помити, одягти…

В інсультному центрі ми вже вдруге. Вперше, ще на початку роботи центру, нас взагалі рятували. Тільки в реанімації ми лежали 2 тижні, потім три місяці в самому центрі, але чоловіка виходили. Тому і зараз я також думаю, що все буде добре. Ми вже йдемо на поправку: самостійно підіймаємося, сидимо та їмо», – поділилася Надія.

Інсультний центр Херсона рятує життя

Ще зовсім недавно інсульт вважали хворобою людей похилого віку, але все частіше він трапляється у чоловіків та жінок працездатного віку. Так сталося і з 45-річним Олександром з Олешківського району. Досі він вів активний і здоровий спосіб життя: вчив своїх синів боксу, не палив, захоплювався полюванням. Після раптового нападу інсульту в чоловіка відняло ліву сторону тіла, сталося порушення мовлення. Зараз Олександр проходить реабілітацію у неврологічному відділенні та вже самостійно пересувається.

«Так вийшло, що зі мною трапилася хвороба в такі молоді роки. У цьому колективі отримав якісну медичну допомогу. Завдяки лікарям я почав сам ходити, але поки що використовую палицю. Надія на одужання, звичайно, була, але вона здавалася такою далекою. Працівникам відділення вдалося наблизити мене до нормального життя.

Реабілітолог займалася зі мною індивідуально, коли я був зовсім лежачим та не міг рухатися. Продовжили заняття вже в неврологічному відділенні. Почали з простих вправ, а згодом – на тренажерах.

Після повернення додому я планую повторно пройти реабілітацію та максимально відновити втрачене здоров’я. Адже мені ще треба тренувати молодшого сина, щоб він також досяг успіхів у спорті», - повідомив чоловік.

Інсультний центр Херсона рятує життя

Інсультний центр Херсона рятує життя

Слід запам’ятати! У разі інсульту дуже важливо, щоб хворий був доставлений до центру за 60 хвилин. Медики мають всього три години, аби встановити діагноз та надати пацієнтові допомогу.

Але краще, щоб ця хвороба вас не спіткала. Будьте здорові!

0 комментариев
29 марта 2024, 17:33
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонська міська військова адміністрація продовжує співпрацю з французькою неурядовою гуманітарною організацією Acted. Так, була проведена установча зустріч та презентація грошової програми для власн...
08 марта 14:56
4742
В Україні почали вручати повістки “хитрими“ способами та блокувати картки
В Україні почали вручати повістки “хитрими“ способами та блокувати картки
ТЦК мають виконувати мобілізаційний план, тому можуть вручити повістку військовозобов'язаним чоловікам у будь-якому місці. З'явилися нестандартні методи оповіщення українців про необхідність стати на...
04 марта 09:46
1235
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
Російський диктатор Володимир Путін може вдатись до застосування ядерної зброї. В даному випадку, ситуація розвиватиметься дуже непередбачувано і стрибкоподібно. Про це під час чату на Главреді заявив...
21 марта 04:16
1229
В Україні змусять вийти на роботу пенсіонерів і домогосподарок
В Україні змусять вийти на роботу пенсіонерів і домогосподарок
В Україні близько 20% дорослого населення ніде офіційно не працює. При цьому роботодавці не можуть знайти фахівців навіть за високу зарплату. Війна, міграція населення та мобілізація кардинально зміни...
14 марта 09:19
833
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
237
1
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
932
1
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українцівТимчасовий захист для українських біженців у Польщі готуються продовжити до 4 березня 2025 року. Проте уряд планує змінити правила перебування укра...
02 марта 03:00
317
1
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
425
1