Все новости Херсона

Лента новостей
События
Ідея щодо розвитку Херсона
18 января 08:09
168
Ідея щодо розвитку Херсона

Ідея щодо розвитку Херсона

Обмеження використання МАФів. Малі архітектурні форми, або, як їх ще називають, МАФи – це біда сучасної України. Якщо в 90-х всі торгували з одноденних палаток, то зараз для цього використовують металеві або дерев’яні кіоски, зовнішній вигляд яких далеко не вписується у архітектурні ансамблі навколишніх вулиць. Для того, аби місто знову не перетворювалось у Шанхай, варто обмежити використання МАФів – для початку хоча б встановити для них крутий дизайн і дозволені місця. Як вирішити проблему з МАФами?

МАФи, малі архітектурні форми, для більшості міст нині є однією з найбільш актуальних та болючих тем у взаємовідносинах між місцевими підприємцями та міською владою. Не винятком, є і м. Херсон. За багато років проблема з МАФами обросла цілим клубком міських конфліктів та проблем. Той клубок містить у собі серед іншого різну послідовність точно визначених дій, що однозначно призводять до вирішення поставленого завдання з отримання дозволів на розташування малих архітектурних форм.

Місцева влада багатьох міст намагалася (і намагається) боротися з торговими кіосками та павільйонами різними методами, у тому числі і радикальними, а саме: виконавчі органи міських рад та правоохоронні органи розганяють їх за незаконну торгівлю, а самі кіоски зносять бульдозерами, знімають з місць встановлення за допомогою кранів у відповідності до прийнятих на місцевих рівнях рішень або за рішенням суду. Підприємці ж, а також деякі групи населення територіальної громади, які їх підтримують усіляко намагаються відстоювати право на здійснення підприємницької діяльності поза законом і заявляють про незаконне втручання та перешкоджання з боку місцевої влади. При цьому, використовуючи різноманітні механізми маніпуляції свідомістю та загальною думкою територіальних громад та наявною колізією вимог чинного законодавства і діючих нормативно-правових актів.

Фото Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона.

В окремих місцях місцевій владі вдалося приборкати непокірний малий бізнес, але в більшості міст, у тому числі і м. Херсоні, конфлікт перейшов у стадію перманентного конфлікту. У багатьох жителів міст складається враження, що проблема є не вирішуваною, але насправді місцева влада має усі можливості та повноваження для спокійного та безконфліктного врегулювання цієї проблеми. І однією з причин, що заважає їй це зробити, є обізнаність територіальної громади та чітке трактування норм законодавства, а також неналежний рівень урегульованості цієї проблеми місцевими нормативно-правовими актами. МАФ чи торговий кіоск?

До 2011 р. проблема з МАФами виникала через відсутність на законодавчому рівні визначення поняття «мала архітектурна форма», а на рівні підзаконних актів наведені визначення призводили до їх подвійного трактування та пов’язаних із цим подальших непорозумінь. Після ухвалення у 2001 р. Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та внесених наступного року змін до закону «Про благоустрій населених пунктів» все стало однозначним та зрозумілим. На сьогодні законодавство чітко визначає, що МАФ – це не торговий кіоск, а елемент об’єкту благоустрою (вулиці, парку тощо), такий само як і альтанка, вулична ваза чи місток у парку. Згідно зі статтею 22 закону «Про благоустрій населених пунктів», елементами (частинами) об’єктів благоустрою є:

-покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок відповідно до діючих норм і стандартів;

- зелені насадження уздовж вулиць і доріг, в парках, скверах, на алеях, бульварах тощо;

- будівлі та споруди системи збирання і вивезення відходів;

-засоби та обладнання зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами;

-технічні засоби регулювання дорожнього руху;

-будівлі та споруди системи інженерного захисту території;

-комплекси та об`єкти монументального мистецтва, декоративні фонтани і басейни, штучні паркові водоспади;

-обладнання (елементи) дитячих, спортивних та інших майданчиків;

-малі архітектурні форми;

-інші елементи благоустрою, визначені нормативно-правовими актами. І далі наведено законодавче визначення: Мала архітектурна форма - це елемент декоративного чи іншого оснащення об’єкта благоустрою.

До малих архітектурних форм належать:

-альтанки, павільйони, навіси;

-паркові арки (аркади) і колони (колонади);

-вуличні вази, вазони і амфори;

-декоративна та ігрова скульптура;

-вуличні меблі (лавки, лави, столи);

-сходи, балюстради;паркові містки;

-огорожі, ворота, ґрати; інформаційні стенди, дошки, вивіски;

-інші елементи благоустрою, визначені законодавством.

Отже, МАФ – це не торговий кіоск, а лише один із декоративних елементів парку, скверу, площі чи вулиці. Встановленням декоративних елементів на об’єктах благоустрою займається балансоутримувач такого об’єкту (як правило, це міське комунальне підприємство) за рішенням власника об’єкта благоустрою, тобто міської ради, з дотриманням вимог законодавства, державних стандартів, норм і правил. Зрозуміло, що міська рада не має ухвалювати рішення щодо розміщення кожної лавки, декоративної вази чи навісу у скверику.

Закон передбачає чітку процедуру: - орган місцевого самоврядування за поданням підприємства-балансоутримувача щорічно затверджує заходи з утримання та ремонту об`єкта благоустрою комунальної власності на наступний рік та передбачає бюджетні кошти на виконання цих заходів.

Самовільно встановлювати об`єкти зовнішньої реклами, торговельних лотків, павільйонів, кіосків тощо на об`єктах благоустрою забороняється. Крім того, обов’язком підприємства-балансоутримувача об’єктів благоустрою, є проведення згідно з планами, які затверджено органами місцевого самоврядування, інвентаризацію та паспортизацію закріплених за ними об`єктів благоустрою (їх частин) та утримувати ці об’єкти і прилеглу до них територію в належному стані. А як же торгові кіоски? Насправді, вони зовсім не є МАФами. Для них у законодавстві застосовується інше визначення – тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності. Це визначення наведено у статті 28 закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»: тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності – одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Фото Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона.

Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення. Цим законом чітко відділено поняття «тимчасових споруд» та МАФів; розміщення малих архітектурних форм здійснюється відповідно до Закону України "Про благоустрій населених пунктів", а розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності здійснюється у порядку, який встановлено Наказом Мінрегіону № 244 від 21.10.2011 р. «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності». Відповідно до цього Порядку, тимчасові споруди поділяються на:

- пересувні – це споруди, які не мають закритого приміщення для тимчасового перебування людей, у яких може бути розміщене торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток, ємність, торговельний автомат, інші пристрої для сезонної роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності;

- стаціонарні - які мають закрите приміщення для тимчасового перебування людей і по зовнішньому контуру площу до 30 кв.м.;

-типові - це види тимчасових споруд, виконані за проектами повторного використання.

Фото Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона.

Холодильне та інше обладнання, що розміщується поряд з торговим кіоском, не потребує отримання будь-якого дозволу. При цьому, це обладнання має розміщуватися поряд з кіоском, а загальна площа, яку воно займає, не може перевищувати 25% площі тимчасової споруди. Для встановлення тимчасової споруди, не залежно від того, стаціонарна вона чи пересувна, підприємець повинен отримати Паспорт прив’язки тимчасової споруди. Для отримання Паспорту прив’язки підприємець виготовляє та подає до виконавчих органів:

- схему розміщення тимчасової споруди;

- ескізи фасадів тимчасової споруди у кольорі (для стаціонарних споруд);

- схему благоустрою прилеглої території;

- технічні умови щодо інженерного забезпечення (за необхідності), отримані у балансоутримувача відповідних інженерних мереж.

До того ж, Паспорт прив`язки видається на безоплатній основі органом з питань містобудування та архітектури міської ради у випадку, якщо місце розташування тимчасової споруди відповідає комплексній схемі розміщення таких споруд (у разі її наявності), будівельним нормам, а строк дії Паспорта визначається відповідно до генерального плану, плану зонування та детального плану територій і з урахуванням строків реалізації їх положень (плану зонування та детального плану територій). Паспорт прив`язки підлягає реєстрації у відповідному журналі органом, який його видав, з подальшим внесенням інформації про тимчасову споруду до містобудівного кадастру.

Фото Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона.

Як упорядкувати розміщення МАФів та тимчасових підприємницьких споруд? Законодавець передбачив, що органи місцевого самоврядування не мають діяти несистемно або хаотично в питанні розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності. Встановлення МАФів, як і інших елементів благоустрою, має здійснюватися комплексно:

- шляхом проведення на визначеній території населеного пункту (мікрорайон, квартал, парк, бульвар, вулиця, провулок, узвіз тощо) комплексу робіт із улаштування (відновлення) покриття доріг і тротуарів, обладнання пристроями для безпеки руху, озеленення, забезпечення зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами, встановлення малих архітектурних форм, здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення інженерно-технічного і санітарного стану території, покращення її естетичного вигляду.

Проектування, будівництво та реконструкція об`єктів комплексного благоустрою здійснюються на основі генплану, комплексних транспортних схем та схем організації дорожнього руху, детальних планів територій, планів червоних ліній з урахуванням природно-кліматичних умов і містобудівних особливостей населеного пункту, експлуатаційних, протипожежних, екологічних та санітарних норм і правил, умов безпеки руху транспорту та пішоходів, етапності будівництва, реконструкції і капітального ремонту.

Фото Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона.

Підприємства, що є балансоутримувачами об’єктів благоустрою, мають утримувати їх та прилеглу територію в належному стані, виконувати роботи з ремонту цих об`єктів відповідно до затвердженого органом місцевого самоврядування плану. Прийняття в експлуатацію об`єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту будівель чи споруд має здійснюватися лише після проведення комплексного благоустрою відповідної території. Якщо на території об’єкта благоустрою встановлюється тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення, то забезпечення належного утримання прилеглої до тимчасової покладається на власника споруди, або власник тимчасової споруди може брати пайову участь в утриманні цього об`єкта благоустрою на умовах договору, укладеного із підприємством-балансоутримувачем.

Розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення має здійснюватися на основі іншого документа – Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд, що розробляється фахівцями на замовлення міської ради. Комплексна схема розміщення тимчасових споруд в межах вулиці (скверу, бульвару, провулку, узвозу, проїзду, площі, майдану тощо), мікрорайону (кварталу), населеного пункту – це текстові та графічні матеріали, якими визначаються місця розташування ТС, розроблені з урахуванням вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, а також чинних містобудівних обмежень, вимог щодо охорони довкілля та раціонального використання територій, охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського устрою. Схема може бути виготовлена як за кошти місцевого бюджету, так і за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Виготовлення такої схеми зробить процес встановлення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності повністю прозорим та зрозумілим як для представників місцевого бізнесу, так і для жителів міста.

Фото Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона.

Отже, чітке трактування норм законодавства та застосування визначених термінів «мала архітектурна форма» та «тимчасова споруда» до елементів декору та споруд для здійснення підприємницької діяльності відповідно, комплексний підхід до благоустрою територій, розробка Комплексної схеми тимчасових споруд та належна реєстрація усіх Паспортів прив’язки – є надійним запобіжником від виникнення непорозумінь та конфліктів навколо встановлення кіосків, павільйонів, ларьків тощо у межах міста. Разом з тим, усі перелічені вище заходи, які мають застосовуватися на місцевому рівні по впорядкуванню розміщення малих архітектурних форм і тимчасових споруд, не вирішують одномоментно задавнену проблему вже встановлених МАФів.

Згідно із затвердженим Мінрегіоном Порядком розміщення тимчасових споруд, вся документація щодо встановлення таких споруд, видана до набрання чинності цим Порядком, дійсна до закінчення її терміну дії. Так що містам доведеться певний час терпіти незручності від торговельних та інших кіосків, павільйонів, ларьків, що попередньо виникли до законодавчого врегулювання цих відносин або прийняття в подальшому непулярних (кординальних) самостійних рішень на місцевому рівні. Саме тому важливо хоча б зараз розпочати поетапно упорядкувати ці відносини між міською владою, жителями міста та бізнесом, щоб усі ці проблеми не впливали на розвиток міста в подальшому.

Інспекція з контролю за благоустроєм та санітарним станом м. Херсона
0 комментариев
18 апреля 2024, 09:44
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
1905
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1393
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1125
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очільник "поліції" окупованої Голої Пристані отримав 15 років
Очікують розгляду суду справи 15 перебіжчиків, ще 5 зрадникам повідомлено про підозри.Про це повідомило 29 березня Державне бюро розслідувань.Зокрема за матеріалами ДБР засуджено засуджено очільника п...
29 марта 19:40
929
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
980
2
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
597
2
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
439
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
659
1