Все новости Херсона

Лента новостей
События
Храмові війни на Херсонщині
20 августа 07:20
442
Храмові війни на Херсонщині

Храмові війни на Херсонщині

Херсонщина. Тут, на півдні, проходить межа між цивілізованим світом і темрявою «русского міра». Чим далі на південь, чим ближче до Криму, тим відчутніший вплив довгої руки московії, з її величезною машиною пропаганди.

І тим менше люди схожі на людей, а більше на підданих російського престолу. І саме тому найважливішою є робота з душами громадян, бо віра, церква – нерозривно пов’язані з культурою, традицією, етнічною самоідентифікацією.

Та, на жаль, тут, на перехресті світів, із 28 православних парафій – лише 3 належать до Київського патріархату, і проводить службу лише один священик на Генічеський, Новотроїцький, Іванівський райони. Та й у того васали московського патріарха Кирила (Гундяєва), за підтримки місцевої влади й мовчазної згоди поліції, шляхом адміністративного тиску та погроз, – намагаються відібрати храм і землю, на якій він стоїть…

«Ще як були ми козаками…»

Храмові війни на Херсонщині

В отамана Усть-Азовського окремого козачого полку Сергія Галича та його побратимів виникла ідея побудувати в селі Стрілкове Генічеського району церкву. Річ у тім, що в Генічеську вже давно козацька вольниця облюбувала собі місцину: тут і прикордонники – потенційні козарлюги, й через Азовське море – тоді ще ідейні брати козаки-кубанці.

Та й населення справжнє, козацьке – рибалки-браконьєри. Запорожці – ті взагалі майже місцеві, особливо влітку. Сів на електричку – шасть – і ти вже в Азові. Як же тут без духовного наставництва? Взялися братчики до справи.

 З 2013 року розпочалися будівельні роботи, на храм скидалися всім світом, хто скільки міг. Долучився до справи й тоді ще один із козаків Юрій Пуделко, директор і співвласник ТОВ «Експортно-імпортної компанії «ЮГ-ІНВЕСТ». На те, що основні власники компанії – у москві, на той час ніхто не зважав, та й церква мала входити до складу московського патріархату.

 Весна 2014 року, псевдореферендум та анексія Криму змінили все. Загроза вторгнення російських військ активізувала місцеве козацтво. Воїни будували захисні спорудження, щоб у разі необхідності зашкодити пересуванню ворожої військової техніки, виконували роль розвідників, доставляючи українським морпіхам та прикордонникам інформацію з іншого боку «фронту», малювали мапи місцевості замість застарілих радянських.

 Тоді ж було схвалене рішення – «Геть московських попів!», громада буде входити до Херсонської єпархії УПЦ КП. Так виникла парафія «Всіх святих на Україні прославлених» та її храм-пам’ятник загиблим героям України. У 2016 році, після рукопокладення (висвячення, – ред.), настоятелем храму призначено отамана Усть-Азовського окремого козачого полку Сергія Галича. Він став отцем Сергієм. Поряд із церквою парафіяни облаштували Парк козацької слави. Бо ці місця пам’ятають і славні походи запорожців, і гайдамаків УНР, і вольницю Махна.

Шахраї від московії

Тим часом у ТОВ «ЮГ-ІНВЕСТ» сталися зміни. У москві помер основний власник, якому належало 75 % фірми, – В. Кулєшов. Спадок ніхто не прийняв, але з тіні впливати на роботу компанії стала дружина померлого Людмила. Юрій Пуделко залишився директором. Як херсонець, він позиціонував себе активним прихильником козацької громади. У 2016 році він ініціює створення за межами села Стрілкове, біля храму, – дачного кооперативу «Прозоре джерело».

Ідею підтримує Генічеська РДА. Пан Пуделко зібрав із 36 людей по 1200 доларів США для оформлення відповідної документації та пообіцяв, що в жовтні 2016 року голова Геніческої РДА О. Воробйов видасть розпорядження про розробку проектів землі. Гроші брали чесно й прозоро, виписували видатково-касові ордери, з печаткою кооперативу та підписом його голови Ю. Пуделка. Минув час, і раптом голова кооперативу, а за сумісництвом – директор московського «ЮГ-ІНВЕСТ» – зникає: ані грошей, ані землі.

Обдурені вкладники написали до СБУ, ті зібрали фактаж і передали все для проведення слідства до обласного управління поліції. А далі тиша… Ні допитів потерпілих, ані пред’явлення підозри… Безкарність породжує вседозволеність. Протягом 2016 року, за твердженням отця Сергія Галича, з природоохоронної території, на якій розташований храм-пам’ятник загиблим героям України, керівник московської компанії вивіз 45 тис. тонн піску та ракушняка (приблизно 900 вагонів).

Священник стверджує, що пісок продавався по ціні 10 доларів за тонну, а для ТОВ «Експортно-імпортної компанія «ЮГ-ІНВЕСТ» – по 7,5 доларів за тонну. Кормова ракушка – по 30 доларів. Отож мова йде про мільйони доларів незаконного прибутку. Звернення настоятеля храму до голови Геніческої РДА О. Воробйова про незаконний видобуток піску в природоохоронній зоні так і залишилось без відповіді. Не бачить порушень ані місцева прокуратура, ані поліція.

«Коза ностра» під прикриттям патріархату

У березні 2017 року отець Сергій від імені парафії «Всіх святих на Україні прославлених» звертається до голови Стрілківської сільської ради О. Понамарьова із заявою про відведення церковній громаді земельної ділянки, на якій розташований храм, для проведення релігійної діяльності. У відповідь – тиша.

«Голова сільради заяву громади просто проігнорував, не надав нам відповіді ні про відмову, ні про задоволення, замість цього – з травня членам моєї парафії та особисто мені від імені пана Пуделка та його московських господарів почали погрожувати фізичною розправою. Також лунали погрози спалити храм, якщо ми не перейдемо до московського патріархату», – розповідає отець Сергій Галич.

За його словами, прихожан залякували і по телефону, й особисто. Так, отець Сергій стверджує, що на початку травня пан Пуделко по телефону погрожував одному з найактивніших прихожан Анатолію Марченку та вимагав від того сприяти переходу громади до МП. Марченко не зрозумів настанов московських «босів», і в кінці травня невідомі особи на 2 джипах оточили його та його товариша Євгена Мокрушина. З автівок вийшло п’ятеро молодчиків «характерної зовнішності», які почали погрожувати: якщо громада не повернеться в лоно «істинної церкви», то від храму й всіх споруд не залишиться каменя на камені. Буде випалено все вщент.

Храмові війни на Херсонщині

Потерпілі та настоятель написали заяви до поліції. Результати невідомі досі. «8 липня головний спеціаліст управління туризму Херсонської облдержадміністрації пані Катерина Дерев’янко у супроводі п’яти осіб спортивної зовнішності почала погрожувати мені численними перевірками та закриттям храму. За її словами, на мене будуть тиснути до того часу, доки церква не відійде до московського патріархату. Я заявив, що зараз викличу поліцію, після чого компанія швидко зникла. Щоправда, зірвали мені розклад богослужінь, а з храму зникла ікона…» – згадує отець-настоятель.

«Волохата лапа» москви?

Водночас Ю. Пуделко не витрачав часу даремно, й 15 червня 2017 року також подав до Стрілківського сільського голови заяву про залишення в користуванні «ЮГ-ІНВЕСТ» 5,1 га землі біля парку Козацької слави, з метою її подальшого благоустрою й озеленення. Він також просить прийняти капличку, яка розташована на цій земельній ділянці, у комунальну власність. Через тиждень, 22 червня, сесія Стрілківської сільської ради ухвалює рішення про відведення в користування московській компанії ТОВ «Експортно-імпортна компанія «ЮГ-ІНВЕСТ» 5,1 га землі з метою її благоустрою. Так само сесія погодилась із пропозицією прийняти храм у комунальну власність, з цією метою навіть створена спеціальна комісія…

На цій же сесії Стрілківської сільради ухвалюється рішення про відмову у відведенні землі парафії «Всіх святих на Україні прославлених» Української православної церкви Київського патріархату (і це більш ніж через 3 місяці після звернення отця Сергія). Обґрунтування – відсутність вільних земельних ділянок.

Логіку депутатів зрозуміти важко. Чому саме «ЮГ-ІНВЕСТ», а не парафія «Всіх святих»? Останні подали заяву раніше… Та й взагалі: порядок і процедура відведення ділянок чітко прописана в законах. Після надходження заяви вона повинна бути розглянута на депутатській земельній комісії. Комісія має вивчити, чи існує фірма, яка претендує на землю, яку діяльність вона веде, чи буде від цього користь територіальній громаді.

До ТОВ «Експортно-імпортна компанія «ЮГ-ІНВЕСТ» багато питань. Наприклад, згідно з реєстром, її юридична адреса – Генічеський район, село Стрілкове, вулиця Дачна, будинок 1-А. Ми прибули за цією адресою і не побачили там не тільки офісу, а й взагалі якогось житлового будинку. Тільки стіна та степ… Отож яку діяльність, окрім незаконного видобутку піску й ракушняка, веде в селі «ЮГ-ІНВЕСТ», не маючи тут ані офісу, ані штату? Та чи сплачує компанія податки? І чому обидві заявки на землю не проходили через земельну комісію?

Позиції сільської ради пояснив її голова пан Олександр Пономарьов: «Раніше ці землі розташовувались за межами села, і ними розпоряджалась РДА. Тепер це частина населеного пункту. Товариство «ЮГ-ІНВЕСТ» ще в 2013 році отримало 5,1 га від Генічеської РДА для проведення благоустрою, про що свідчить наданий нам план благоустрою. За законом, ми зобов’язані надавати ці землі в користування на тих самих умовах, що і раніше».

Тільки який благоустрій за ці чотири роки провела компанія московитів? Згідно з планом, мало бути забезпечене озеленення, посаджені листяні та хвойні дерева, зроблені ґрунтовні доріжки, облаштована пляжна зона. Замість цього московські васали викопали кар’єр, продали пісок, зруйнували екологію… Та ще й намагаються подарувати сільраді храм, який їм не належить. І все це за активного сприяння місцевої влади та абсолютної сліпоти «правоохоронців». Цікаво: це недбальство чи державна зрада?

Храмові війни на Херсонщині

Храмові війни на Херсонщині

Храмові війни на Херсонщині

Джерело: "Новий візит".

0 комментариев
19 апреля 2024, 05:37
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Путін може завершити війну після того, як захопить найважливіший обласний центр України, - ЗМІ
Російські "політичні еліти" не чекають на "непередбачувані, глобальні та кардинальні" зміни в країні під час нового президентського терміну Володимира Путіна.Як пише незалежне російське видання "Медуз...
27 марта 04:15
1578
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Скільки триватиме війна: Світовий банк озвучив прогноз
Економічні перспективи України залежать від термінів та кількості надходжень зовнішньої допомоги, а також від передбачуваної тривалості російського вторгнення.Про це повідомляє прогноз Світового банку...
14 апреля 04:32
1092
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Нардеп Гончаренко жахнувся від ситуації на армійському навчальному полігоні
Народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив скриншот свого листування із військовим, який проходить базову загальновійськову підготовку на одному з навчальних полігонів у зоні відповідальності ОК «...
02 апреля 08:02
1022
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1002
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
1002
2
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
881
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
669
1
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
677
1