Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Херсонський адвокат довів, що підозрювана діяла в стані необхідної оборони
15 мая 11:55
156
Херсонський адвокат довів, що підозрювана діяла в стані необхідної оборони

Херсонський адвокат довів, що підозрювана діяла в стані необхідної оборони

До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області надійшло повідомлення про затримання громадянки З. за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). Для здійснення захисту Регіональним центром було призначено адвоката Анатолія Бітюру.

Зустрівшись з клієнткою, захисник дізнався, що між нею та її співмешканцем виникла сварка, у  ході якої той почав її душити. Вона схопила кухонний ніж і нанесла йому один удар в живіт, після чого втекла з будинку і почала кликати людей на допомогу.

З самого початку досудового розслідування адвокат наполягав на тому, що громадянка З. діяла в стані необхідної оборони і заподіяла тілесні ушкодження потерпілому, аби врятувати своє життя. Однак ні слідчі, ні прокурор не погоджувались з такою позицією. Більше того, щодо підозрюваної було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Довести її невинуватість можна було лише в суді.

Під час судового розгляду громадянка З., узгодивши правову позицію з адвокатом, відмовилась давати показання. У свою чергу потерпілий пояснив, що між ними відбувся конфлікт, під час якого він дійсно душив обвинувачену протягом 10-20 секунд, у результаті чого вона нанесла йому удар кухонним ножом у живіт. Далі вона, злякавшись, втекла і стала кликати людей на допомогу.

Показання потерпілого частково підтвердили свідки, які пояснили, що прибули на місце події вже після того, як все сталося, тобто не були очевидцями самої події.

Стороною обвинувачення також були надані інші докази: протоколи оглядів місця події, слідчого експерименту, отримання біологічних зразків, висновки судово-медичних, судово-психіатричної, молекулярно генетичної експертиз, речові докази – два кухонних ножі, сарафан, піднігтьові зрізи та змиви рук.

Завдяки професійній роботі адвоката ряд цих доказів судом не було враховано. У першу чергу, це стосувалось піднігтьових зрізів та змивів рук, оскільки у матеріалах справи були відсутні процесуальні документи, які б підтверджували їхнє вилучення. Відповідно визнано недопустимим висновок молекулярно-генетичної експертизи, під час якої досліджувались вказані об’єкти.

Однак основну увагу адвокат звернув на те, що громадянка З. діяла в стані необхідної оборони. Небезпека для її життя під час дій потерпілого дійсно існувала. Він є значно сильнішим і більш фізично розвиненим, ніж обвинувачена. Іншого способу захистити своє життя, крім як заподіяти йому удар ножом, громадянка З. не мала. Більше того, вона сама отримала тілесні ушкодження, що підтверджується висновком судово-медичної експертизи.

Суд погодився з доводами адвоката. Обвинувачена, якій загрожувало покарання до 8 років позбавлення волі, була виправдана і звільнена з-під варти.

Прокурором було подано апеляційну скаргу, однак Апеляційний суд Херсонської області вирок суду першої інстанції залишив без змін.

Довідка. Система безоплатної правової допомоги побудована так, що в усіх областях України в цілодобовому режимі працюють центри з надання безплатної вторинної правової допомоги. Службові особи, які уповноважені здійснювати затримання, зобов'язані негайно інформувати центри БВПД про кожен випадок затримання. Протягом двох годин центр забезпечує прибуття адвоката до затриманого. Головне в цьому процесі – оперативність, аби виключити маніпулювання чи зловживання правоохоронцями під час затримання.

У новому Кримінальному процесуальному кодексі України законодавцем закріплено норму, яка гарантує кожній затриманій особі захисника за рахунок держави, незалежно від її соціального статусу та наявності у особи адвоката. Також законом передбачено, що відмова від призначеного за рахунок держави адвоката може бути прийнята тільки після конфіденційного побачення захисника із затриманим та тільки в його присутності.

Регіональний центр з надання БВПД у Херсонські області повідомляє: кожен хто потребує правової допомоги, може зателефонувати на єдиний номер гарячої лінії. Дзвінок поступає на кол-центр, а потім його переадресують на номер центру відповідного регіону.

Отже, якщо порушені ваші права або ви потребуєте захисту, терміново телефонуйте на єдиний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103

(безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів).

0 комментариев
21 сентября 2024, 20:09
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
На утримання доріг в одному з районів Херсонщини планують витратити понад 192 мільйони
На утримання доріг в одному з районів Херсонщини планують витратити понад 192 мільйони
Державна установа "Місцеві дороги Херсонщини" у серпні оголосила три тендери щодо експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Бериславському районі. Заг...
01 сентября 19:17
1204
Сирський зробив заяву про мобілізацію та звернувся до чоловіків, які втекли за кордон
Сирський зробив заяву про мобілізацію та звернувся до чоловіків, які втекли за кордон
Олександр Сирський виступив із важливою заявою щодо мобілізації. Головнокомандувач ЗСУ закликав чоловіків, які втекли за кордон, зробити свій вибір та долучитися до оборони нашої держави.Генерал-полко...
01 сентября 00:46
1200
Тепер трудовий стаж отримати буде важче: українцям ускладнили вихід на пенсію
Тепер трудовий стаж отримати буде важче: українцям ускладнили вихід на пенсію
Українці влаштуються на офіційну роботу, бо хочуть отримати трудовий стаж. При цьому в Україні є мінімальний трудомісткий стаж, з яким можна виходити на пенсію.Звичайно, не всі працюють офіційно завжд...
24 августа 09:47
905
Коли починає діяти гербіцид?
Дія гербіциду залежить від кількох ключових факторів, включаючи його хімічний склад, механізм дії, спосіб нанесення, а також від зовнішніх умов, за яких він застосовується. Тип гербіциду визначає, які...
27 августа 22:41
891
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні запустили проєкт з підготовки жінок-водійок автобусів з гарантованим працевлаштуванням – у такий спосіб влада хоче розширити професійний потенціал жінок у галузі пасажирських перевезень. Нав...
06 сентября 16:15
527
3
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
Пересилання продуктів харчування поштою в Україні тепер здійснюється за оновленими нормами. Зокрема, тепер заборонені до відправки продукти визначають не за загальним терміном придатності, а за конкре...
12 сентября 22:00
567
3
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівникиУкраїнці очікують на зростання своїх заробітних плат. Працівники незадоволені рівнем свого доходу. Вони назвали серед...
04 сентября 01:47
685
2
Как распечатать стикерпак: от идеи до готовых наклеек
Вы когда-нибудь мечтали увидеть свои digital-стикеры в реальной жизни? Или хотели создать уникальный набор наклеек для своего бренда? Пришло время воплотить эти идеи в жизнь! Давайте разберемся, как р...
18 сентября 22:28
300
1