Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
"Гра у рускіх така була - бити нас. Собак у селі усіх постріляли..."
20 марта 15:04
328
"Гра у рускіх така була - бити нас. Собак у селі усіх постріляли..."

"Гра у рускіх така була - бити нас. Собак у селі усіх постріляли..."

Батько і син з Олександрівки на Херсонщині жили під мінами сім місяців, бо не змогли покинути своїх голубів

Під час спілкування з людьми, які пережили окупацію, часом складається враження, що працюєш психотерапевтом. Тільки варто почати розмову, як це було жити під мінами, що чинив  російський ворог, як люди починають виливати свій біль. І стає зрозуміло, що пережите залишиться з ними на все життя.
Село Олександрівка Станіславської ОТГ Херсонського району перебувало на лінії зіткнення сім місяців. Окупанти ховалися в ньому, і вели звідти вогонь по українських позиціях. Часом самі стріляли по селу… У результаті село зруйновано вщент. Не залишилося жодного вцілілого приміщення.

До повномасштабного вторгнення село налічувало 2,4 тисячі мешканців. Під час бойових дій у селі залишалося всього 15 осіб. Це престарілі, лежачі і двоє наших героїв. Але феноменом є те, що хоча село і зруйноване, уже рік тут немає ні світла, ні газу, і, грубо кажучи, голову ніде притулити, і село продовжують обстрілювати з лівого берега, але люди повертаються жити у свої зруйновані домівки.

На даний час уже повернулося майже триста осіб. Тому староста села Наталя Камецька через нас просила передати всім, кому тільки можна, що Олександрівка потребує допомоги з відновлення, особливо будівельних матеріалів, щоб якомога швидше відбудувати село.
Герої цього тексту – прості люди з села Олександрівка, батько і син – Руденки Олександр та Сергій.

Розповідь веде здебільшого син. Батько уважно слухає, киває і тільки інколи щось додає з прикрістю.

– Ото прийде сяде окупант-днровець і я тут сидю. Питає мене: страшно тобі? А він у таком обмундированії, з автоматом, бронежилеті, у шльомі, з магазінами, лимонками, ножом... А я йому: Та чого страшно? Не страшно...

Били. Просто так. Каже, бандерівці, гади."На калєні, сука", – кричить. А потім: ну, как вам?

Сігарєти об руки тушили. Просто так. Хто хотів, той приходив. Їх жило тут 500 чоловік. А нас у селі лишилося всього 15. У них ротація була кожні 20 днів. Гра у них була – бити нас. Мені ключицю переламали.

– От зуби вибили, – показує на беззубого рота. – Але то єрунда. Главне, що ми живі. Пока. Пока ще живі.

– Ми сім місяців у погребі спали. Сім місяців. У мене кашель тепер не проходить і ноги крутить. Але треба було обирать – щоб шальна пуля чи міна не вбила... он дивіться, до нас 12 мін прилетіло. Одну єлі-єлі розкопав. На два метри влетіла... Єлі розібрав її. Але мені пофіг. Я вже не боюся.
Одна в кришу попала. Фосфорні прилітали... А оце хвіст од ракети, 86-го года...

– Але це єрунда. Йдемо, покажу, як нам у кухню попало. Але то таке, главне, що ми пока живі.

– Стою у дворі, кормлю голубів і чую свист. Тоді як увалить, усе пробило і холодильник. Але це єрунда. Вона впала, але не розірвалася. Тоді я беру пшикаю, щоб відкисло, викрутив капсулу, положив на пінопласт, примотав і оддав саперам. Це була 120 міна. 

– А йдемо покажу, як у сарай попало. Закриваю ото голубів увечері, як чую свист і як увалило сюди, а потім через 20 минут почало все горіти. Через хвилин 30 прилітає ще одна у свинарник...

– А ми вдвойом з батьою. І чим тушить?

– І документів у нас не було. Приїхали рускі, забрали паспорти, і кажуть: будемо вас виселять, на Судак какой-то, на Крим. Я сказав, нікуди ми не поїдемо. Гади.

– Усіх собак у селі вбили з пістолєта. Бо вони їм мішали. І ми їм мішали. 

– Вітю Прохорова вбили. Гади, будьте ви прокляті, – додає старший з чоловіків.

– А чому ви не виїхали?, - цікавимося.

– А голубів хто буде кормить? Ми через голубів і не поїхали нікуди!
Голубів батько з сином тримають для душі. 72 птахи було вбило міною.

– Коли вони стріляли по Олександрівці, по школі, то, ізвеняюсь, не можна було в туалет вийти. Ви бачите, усе посічено.

– Рускі били. Мені осколками на виліт ногу пробило, – додає батько.

– Але ж їхні в селі і стояли, то як вони по селу стріляли? – запитуємо зі здивуванням. 

– Ну і що? Ви що не бачите, що вони людей за мусор щитають, навіть своїх?! Били. І по своїх били. Вони он скільки часу вооружалися. А ми не вооружалися. Їхні люди в ніщеті живуть, а вони воєнні заводи строїли.

– Та вони самі це тут розказували. Наловили їх, обищали одне, а оказалось друге. Такі молоденькі тут були, по 19 год. Дві машини тут стояло. Одна – на Херсон, а друга – якщо не хочеш, то в тюрму.

– Разні були. Були й нормальні. Як между нами. І хліба дасть, і крупи принесе. А було таке – прийде і каже: Я прийшов тебе убивать. Знаєш? Знаю, кажу.  - "Будеш рискаться, застрелю! Увижу с мобілой чи стволом, застрелю". Дураку понятно, що застрелиш. Там один взгляд чого вартий.

- Коли вони лягали спать, натягували розтяжки, щоб уночі ніхто не приходив їх убити.

– Скільки вони наших людей повбивали! Просто так. Він там випив чи накурився, то що там йому вбивать?!

– А були і уголовніки. Один прийшов голий, босий, тіко в трусах. Паролі знав. Тіко через два дні вияснили, хто він. Їхній був.

– Один витяг був пластіну з бронєжилєта, як почав бити мене по голові. Літом було. 

– А той, що в мене стріляв?! - каже тато.

– Булат, сука така!, – додає син. (Мабуть, мав на увазі, бурят. – авт.).

– Я ніколи не думав, що вони можуть прийти в Олександрівку і ще й сидіть тут сім місяців. Дармоєди. Поховалися за хати і сиділи. Руки попередавлювали, що тепер і руки крутить.

– Типу наручники робили?, – уточнюємо.

– Так. Скрутили руки і в погріб. Просто так.

– Діму (сусіда. – авт.) застрелили. Та що хотіли, те й робили. Гади.

– Вивезли звідси все: стіралки, машини, турбіни, дрелі, сварки, доски, залізо, зерно... Та все. Скільки живності в селі було, коров, свиней... Нема нічого! Пустота.

– Я ото інколи думаю, щоб це було, якби люди не евакуїровалися? Їх би всіх перестріляли. У них така нєнависть була. Я вообще не розумію, як можна жить з такою нєнавистю?!

– Один казав: Я дома затіяв ремонт, а дєнєг нєт. Ну, я і прийшов сюда вас убівать, - розповідає тато. 

– Уголовнікам то краще взагалі було не попадаться. Правда, папа? Їм все всьо равно було.

– Жрачку інколи привозили. То папа візьме і тим старшим жінкам отнесе, бо вони самі нікуди не ходили. І паралізовані тут лежали...

– У нас тут танк стояв коло двору. Гвозді вилазили, коли він стріляв. Кажу їм: та йдіть у поле стріляти. Ні, вони з села вели вогонь. Як ото нап'ються і гатять.

– Один прийшов у погріб, вийняв чеку і держить. Кажу, не чуди, що ти чудиш, не буде ні тебе, ні мене. Вставив назад чеку.
Окупанти як потім втікали звідси, то залишили по собі цілі склади боєприпасів. І це викликає великий подив, адже вивозитb награбоване людське майно то було чим і як, а ось зброю, яка куди дорожча за пральні машинки, залишали.

– Патронів мільйон... Кличе мене одна жінка. Каже, йди подивися, що там, бо там весь час хтось зі зброєю охраняв. Пішов, дивлюся, чи нема розтяжок... Глянув, а там цілий арсенал!..

– Усе б нічого. Але те, що били... Просто так. Я їм казав: Бог вам судья!

– Вони крали один в одного... Один койот з Горловки загнав тут щось на подвір'я і каже: ето всьо мойо. Після войни приїду, заберу.

– Прийде, візьме мене за горло і тримає... не знаю, що той путін собі думає. Прийти, усе розбити і що далі? І конца цьому немає. Моє мнєніє таке, якби там жизнь процвітала, то ніхто б не йшов воювати.

– Зараз усього вам вистачає?, – запитуємо.

– Так. Нехай Господь помагає тим людям, які нам помагають. Дрова нам дали. Плиту привезли. Проблема – вода, бо в скважину снаряд попав. Але ми їдемо і привозимо. Електрики немає. Але зроблять! І газ зроблять. Люди все зроблять. Главне, щоб вони не стріляли. Бо 8 марта як ударив. Гад.
Батько з сином уже живуть у будинку. Вірніше в тому, що від нього лишилося.

Облаштували одну кімнату, де й ночують. 

– Усе подєлаєм, – з оптимізмом каже син, – главне, щоб ми були живі, здорові, щоб вони не вернулися. 

Чоловіки знають, що за село не можна виходити. 

- Двоє поїхали по дрова і підірвалися на смерть. А один хлопчик вийшов тільки за село, ступив і йому відірвало ногу.


– Приїхали були американці до нас у село. Я їм кажу, ходіть покажу вам, за скільки тисяч кілометрів росіяни привезли ракети, щоб нас убивать. 

Собака Кузя прибився до двору . Йому осколком вибило око. Але тепер у нього є дім.

Оксана Климончук, Євген Максюта, Укрінформ
Фото Євгена Максюти
0 комментариев
02 мая 2024, 22:11
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1733
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1395
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Байкер прокоментував відео з Порошенко на мотоциклі: що не так з роликом
Професійний автогонщик та відомий байкер Олексій Мочанов зробив кілька зауважень щодо популярного в Мережі ролика, на якому п’ятий президент України Петро Порошенко мчить на мотоциклі «Хонда Ребел» по...
06 апреля 02:00
1170
З Генічеська можна виїхати у Крим, Донецьк, Москву і... на волю
З Генічеська можна виїхати у Крим, Донецьк, Москву і... на волю
З тимчасово окупованого Генічеська можна добратись хоч у столицю держави-агресора. Були б гроші! А з цим «гладко», на жаль, лише у колаборантів. «З Генічеська діють щоденні міжрегіональні маршрути до...
19 апреля 20:02
888
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
1018
2
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
575
1
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
699
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
363
1