Все новости Херсона

Лента новостей
Здоровье
Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю
02 января 09:36
559
Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Рішення Херсонської облради про ліквідацію дитячого санаторію в Нововоронцовському районі стало цілковитою несподіванкою для його співробітників.

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

З невеселим настроєм змушені були зустрічати новий рік 72 працівника Новоолександрівського обласного дитячого гастроентерологічного санаторію. Прямо перед святами їх попередили про звільнення: востаннє вони вийдуть на роботу 26 лютого, після чого їх заклад ліквідують. 

 Через два місяці – на вихід

Під ліквідацію або реорганізацію загалом по області на початку року підпаде близько десятка подібних закладів. Такі рішення 20 грудня 2019 року прийняла Херсонська обласна рада. Крім Новоолександрівського ліквідують дитячий кардіоревматологічний санаторій «Дружба» у Новій Каховці та дитячий психоневрологічний санаторій «Надія» в Новій Маячці. Функції всіх трьох закладів передадуть Новокаховському дитячому протитуберкульозному санаторію «Джерельце», який потім, у свою чергу, приєднають до Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні. 

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Колективу санаторію зачитують рішення облради про ліквідацію закладу

Скоротять також обласну туберкульозну лікарню в Новій Збур’ївці, Новотроїцьку протитуберкульозну лікарню та обласну дитячу туберкульозну лікарню, які приєднають до комунального некомерційного підприємства «Фтизіопульмонологічний медичний центр». Обласний наркологічний диспансер приєднають до «Херсонського обласного закладу з надання психіатричної допомоги», а обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом – до обласної інфекційної лікарні ім. Г. І. Горбачевського.

— Отримавши рішення облради я одразу ж звернулась до Пенсійного фонду, центру зайнятості та інших установ, оскільки мова йде про масове звільнення людей. Звісно, всіх наших працівників цікавить, що з ними буде далі. Адже процес ліквідації буде дуже швидкий: він має завершитись за 2 місяці. Невідомо й що стане з самим комплексом. Питання його охорони, продажу або розміщення тут інших закладів прийматиме власник – облрада, — пояснила директорка новоолександрівського санаторію Ілона Задніпряна.

«Закриття санаторію – біда для села»

Новина про ліквідацію санаторію вкрай збентежила сільського голову Олександра Левечка: 

 

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Олександр Левечко

— У нашій громаді цей заклад є одним із найбільших платників податків до районного бюджету. З його ліквідацією велика кількість людей втратить роботу. Не зрозуміло й що стане з комплексом санаторію. Якщо його закриють, потім відновити роботу буде дуже складно. Це біда для села! На останніх виборах Новоолександрівка майже повністю підтримала Володимира Зеленського і «Слугу народу». Люди сподівалися на краще, натомість їх може очікувати велике розчарування.

Закриття санаторію позначиться й на роботі розташованого поруч дитячого оздоровчого районного табору ім. Івана Бережного – впевнений депутат Нововоронцовської райради Василь Береговий. «Водопостачання, електроенергія – все подається з обласного санаторію. Тож у районного табору можуть виникнути серйозні проблеми», — вважає він.

За словами Василя Берегового, розташований санаторій у райському місці. Не випадково саме тут наприкінці ХІХ століття створив парк і побудував свій палац онук засновника біосферного заповідника «Асканія-Нова» Олександр Фальц-Фейн. 

У селі подейкують, що причиною закриття санаторію є його недостатня наповнюваність. Проте Ілона Задніпряна це заперечує. 

— Так, повну наповнюваність ми маємо тільки влітку. В інший час вона на рівні 60%. Представники облради і облдержадміністрації вже приїжджали до нас з перевірками і дійшли висновку, що ми не рентабельні. Але головне, що подібні нашому заклади взагалі не передбачені в бюджеті Національної служби здоров’я України з 1 квітня 2020 року. Утримувати ж нас за рахунок обласного бюджету не можуть, — коментує вона.

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Інтер’єр дитячого санаторію

У 2019 році в санаторії оздоровили 853 дитини. Утримання закладу обійшлось платникам податків у 7,8 млн. грн. Тобто, кожна путівка обходиться бюджету зараз майже в 9,1 тис. гривень. 

«Обласна рада «поклала» на всіх нас»

Для ознайомлення працівників з рішенням облради про ліквідацію санаторію, а також обговорення подальшої долі комплексу 26 грудня провели збори колективу. Взяти у них участь запросили представників райради. Її голова Михайло Бідний намагався заспокоїти людей. Але це у нього вийшло погано.

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Михайло Бідний

— Я мав розмову з головою облради Владиславом Мангером і головою ОДА Юрієм Гусєвим. Всі налаштовані прийти до консенсусу. Але нам треба разом вирішити, що тут буде після ліквідації санаторію. Так сталося, що в реформі охорони здоров’я не врахували санаторні заклади. Та це не означає, що ви кинуті напризволяще. Є ідея створити тут хоспіс або так званий дім престарілих. І є чітка домовленість, що 9 січня сюди приїдуть представники ОДА та облради, щоб вирішувати як саме ваш заклад перепрофілювати, — повідомив Михайло Бідний.

На офіційному сайті облради прийняті рішення пояснили тим, що з 1 квітня не всі медичні установи області зможуть повноцінно функціонувати в нових умовах: «Якщо заклади так званої групи ризику не отримуватимуть значного дофінансування з обласного бюджету, вони зможуть стати банкрутами».

Після Бідного слово взяли працівники санаторію. У своїх емоційних виступах вони звинуватили керівництво облради, що воно до останнього мовчало про свої наміри закрити заклад. Шоковані почутим і усвідомивши, що зовсім скоро поповнять лави безробітних, люди не підбирали слів. Михайло Бідний спробував зупинити виступаючих, однак це їх обурило ще більше.

— Ми не коти в мішку, щоб нас викидали, куди захотіли. Що ви нам тут розказуєте? Не вирішиться же питання про хоспіс до кінця лютого. Та й нас тут уже не буде. Нікому в Нововоронцовці ніколи не було ніякого діла до нашого санаторію. Бо вважали: раз ми «сидимо» на обласному бюджеті, значить, це не питання району. Але обласна рада також «поклала» на всіх нас, — обурилась головна бухгалтерка санаторію Світлана Карасевич. 

— Нам дорікають, що ми є утриманцями платників податків. А пан Мангер не є утриманцем? – додав завгосп закладу Леонід Прилипко. 

— За 37 років існування санаторію тут були оздоровлені майже 37 тисяч дітей. Так, ми не завжди заповнені повністю. Але ми беремо стільки дітей, скільки нам привозять. І абсолютно в кожному заїзді ми стикаємось з тим, що частиною наших путівок торгують педіатри. Приміром, якщо дається на одну поліклініку 5 путівок, то дві з них продають, а решту повертають, пояснюючи, що «більше ніхто не хоче до нас їхати». Причому, торгівлею путівками займаються навіть лікарі в нашому ж районі. Тепер ми шкодуємо, що ніколи не фіксували документально кожен подібний випадок, — заявила вихователька Алла Байдак.

— Я не доганяю, про що тут йде мова? – обурився після цих слів голова райради Михайло Бідний. 

— Не зважайте, це просто людські емоції, — відповіла директорка санаторію Ілона Задніпряна. Але це ще більше обурило присутніх.

Дитячі санаторії закривають, персонал – виставляють на вулицю

Ілона Задніпряна

Перебиваючи один одного працівники санаторію почали розповідати про видачу путівок за хабарі за 500-1000 грн. «Ми спізнились з цією розмовою років на десять. Питання давно треба було порушувати і звертатись в служби, які б могли перевірити торгівлю путівками», — зауважив Леонід Прилипко.

— Може, санаторій вирішили закрити через те, що тут дуже гарне місце для продажу в приватні руки? – висловили припущення присутні на зустрічі депутати райради.

— Не заводьте пружину! Ви не уявляєте, яких неймовірних зусиль довелось докласти, щоб організувати приїзд обласного керівництва 9 січня. А ви зараз своєю поведінкою хочете це зруйнувати? Навіщо? Може, варто було б й замовчати про те, що тут було в попередні 30 років. Вам зараз потрібно зберегти колектив, перепрофілювати заклад, а не розсваритись між собою, — порадив Михайло Бідний.

Проте заспокоїти людей йому так і не вдалось. Як і директорці санаторію. 

— Ми повинні бути готовими до того, що у випадку створення на базі нашого комплексу хоспісу всі нинішні працівники закладу не будуть працевлаштовані, — розвіяла ілюзії районних посадовців Ілона Задніпряна. — Адже для хоспісу достатньо лише з три десятки осіб. А якщо тут відкриють дім престарілих, то й того менше.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.

"Новый день"

дети
здоровье
общество
0 комментариев
02 мая 2024, 00:58
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
"Україна готова": Зеленський прокоментував імовірність переговорів із Путіним
Президент Володимир Зеленський прокоментував імовірність переговорів із диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання агресії РФ.Як підкреслив він в інтерв'ю PBS, Україна готова до переговорів, але...
17 апреля 03:32
2574
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1701
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Справжньої війни ще не бачили: мольфар дав шокуючий прогноз на літо
Відомий мольфар Макс Гордєєв поділився двома прогнозами на літо. За його словами лише до кінця осені Україна отримає ще одну систему ППО Patriot, а наприкінці літа західні партнери нам передадуть якус...
19 апреля 14:32
1324
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
В Херсоне руководитель ТЦК организовал преступную группу по переправке уклонистов за границу
Руководитель территориального центра комплектования и социальной поддержки в Херсоне вместе с подчиненным и местным жителем организовал коррупционную схему заработка на военнообязанных мужчинах.Об это...
15 апреля 18:03
1086
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Херсонская городская больница заказала строительство операционного блока «под землей» свыше 27 миллионов гривен
Коммунальное предприятие “Херсонская городская клиническая больница” провело тендер на реконструкцию хранилища с устройством в нем медицинско-операционного блока. Строительные работы обойдутся бюджету...
11 апреля 22:21
978
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
671
1
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини
 Бійці ЦСО «А» СБУ гарно працюють по ворожій логістиці на лівому березі Херсонщини.Про це повідомляється у телеграм на каналі Сил оборони півдня України. 
21 апреля 22:29
336
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
520
1