Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Чому захистити Херсон від дронів на 100% неможливо
29 сентября 17:56
51
Чому захистити Херсон від дронів на 100% неможливо

Чому захистити Херсон від дронів на 100% неможливо

Від атак російських дронів Херсон і область потерпають не перший місяць. Достатньо подивитися заголовки новин. Офіційна статистика, яку «Вгору» отримала від Херсонської ОВА, свідчить: лише за поточний місяць, з 1 по 26 вересня, російські війська 2170 разів атакували Херсонщину з дронів. За цей період після атак БПЛА загинули 6 людей, ще 110, серед них 1 дитина, – поранені.


Мешканці Херсонщини, які залишаються жити у своїх містах і селах, хочуть бути в безпеці, питають очільників міста й області, що ті роблять для захисту людей. Озвучив це волонтер Олег Дегусаров, звернувшись до Мрочка та Прокудіна із запитанням, як вони планують боротися з дронами. У відповідь обласна влада організувала зустріч з військовими, на яку запросила і журналістів «Вгору».


«Звичайно, я відповідальний за область, але за роботу РЕБу, РЕРу, дронів, контрбатарейної боротьби і всіх інших речей, які відбуваються в області, я не відповідальний», – заявив перед початком зустрічі голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, пояснюючи запрошення фахівців.

І нагадав: з початку року коштом громад Херсонщини передали військовим більше 200 РЕБів.


Тож докладніше про деталі боротьби з російськими дронами і чому неможливо придумати універсальний стовідсотковий захист від них розповіли представники Сил оборони Херсона на чолі з військовим з умовним позивним Moonlight.


Акцентуємо головну тезу військових: захистити Херсон і всі фронтові міста на 100% неможливо:


«Ми живемо у війні. Це страшно, ми всі втомилися бути під обстрілами. Населення має розуміти, що завтра чарівним чином не настане краще, як би ми цього не хотіли. Це війна, на виснаження, і ситуація буде тільки ускладнюватися, допоки одна зі сторін або не зможе або відмовиться продовжувати».

Три загрози — три різні рішення

Військовий виділяє три типи дронів, для захисту від них потрібні різні спеціалізовані рішення —  «Мавіки», FPV-дрони і «великі крила», які можуть летіти доволі довго і далеко. Moonlight наголошує: універсального засобу, який би працював проти всіх трьох видів дронів, не існує.


«Мавіки» використовуються і для розвідки, і для скидів вибухівки. Десь 85-90% вибухів у Херсоні спричинюють «Мавіки». Дальність їх польоту залежить від багатьох причин, зокрема від погоди, від антен, від потужності пульта та його відстані. Військові фіксують, що «Мавік»-розвідник може залітати на 12-15 км углиб нашої території.


«А якщо він летить зі скидом, дальність зменшується, — пояснює Moonlight. — Загалом вона складає близько 6-7 км. Якщо подивитеся і нанесете на карту всі місця, де було ураження, воно все в зоні досяжності від краю Олешок до 7 кілометрів».

Дрони FPV (First Person View) — ударні, їх легко можна перелаштовувати по частотах. Але вони легко збиваються і легко виявляються. Українські засоби стараються працювати на частотах управління в широкому діапазоні, і хоча питання збиття йде на хвилини, військові оцінюють, що тут вони працюють достатньо успішно.


«Великі крила» займаються дорозвідкою та коригуванням. Проти них працюють дрони-перехоплювачі (це було чутно в місті останнім часом), і теж доволі успішно, стверджують військові, адже за місяць збили стільки, скільки до цього за весь час війни. Але не варто розслаблятися: наш успіхи змушують росіян вживати контр-заходи, на них українці придумують свої, і так коло замикається.


Гра у «доганялки»

Розповідаючи про використання дронів на війні (спочатку військові застосовували їх для розвідки — ідея робити з дронів носій для вибухівки з’явилась пізніше), Moonlight згадує історію розвитку авіації (там також не одразу стали чіпляти бомби до літальних апаратів).


Кожне вдосконалення дрону в якості зброї вимагало шукати нові засоби протидії. Спочатку дрони знищували фізично — це робить протиповітряна оборона (ППО). Але оскільки дронами керують дистанційно, за допомогою радіохвиль, з’явились і засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ). Нові зміни вимагають нових рішень — аналіз, розробка, втілення, а це займає час.


«Отже, уявляємо: ми доросли до того, що закрили проблему, ворог втратив свою ефективність. Що далі? — ставить питання військовий. — Вони придумують свої контр-заходи. Умовно, вони виходять на нижчій частоті. Нам потрібно придумати свої контр-заходи. Ми говоримо виробникам: хлопці, дайте нам модулі із антенами, які будуть вирішувати такі питання. Вони: no problem, дайте нам такий-то час. І протягом цього часу вони нас знову кошмарять. І так постійно: ми їх доганяємо, доганяємо, доганяємо».

На жаль, фізика і техніка процесу не дозволяють винайти пристрій, який працює на одних частотах, і коли противник змінив робочу частоту, перелаштувати наш РЕБ на неї. Закрити всі діапазони одразу — монструозний і дуже дорогий проект, не кажучи вже про узгодження радіохвиль різних діапазонів в одному пристрої.


Виробники ж не можуть одночасно забезпечити актуальними засобами захисту усіх, хто цього потребує. Доводиться чекати, часом довго, часом  вдається отримати раніше. Але нехай не здається, що зусилля і гроші витрачені марно, наголошує військовий: якщо ми не пройдемо цей етап, то не перейдемо на інший рівень.


Що робити цивільним херсонцям, які відчувають себе ціллю для терористів?

Єдина порада, яку дають військові — виїхати. Принаймні, перебувати подалі від небезпечних зон, проявляти обережність і не наражати себе і своїх дітей на небезпеку. Особливо це стосується дронів-камікадзе, зона враження яких 7 км.


«Коли я бачу діток на березі Дніпра, я задаюся питанням: батьки, куди ви дивитеся? — дивується Moonlight. — На мою думку, це неправильно, коли твоє продовження бігає там, де може пролетіти скид. І говорити про  втрати серед цивільного населення, яке ми не можемо захистити, — це як ніби привезти людей десь на передову, до Вовчанська або до Горіхового, і сказати: а чого ви не можете їх захистити? Просто в силу географічного положення Херсона так склалося. І ми стараємося як можемо, шукаємо рішення. Але насправді зараз не все так просто».

І це так. Проблеми має не тільки Херсон. Про це каже військовий експерт Ігор Романенко. Харків, міста, розташовані по лінії фронту, такі як Куп’янськ, Покровськ, у набагато гіршому становищі, їх ще обстрілює артилерія, а де ближче 8 км до ворога — ще й міномети працюють. Військові, які захищають Херсон, також наголошують, що багато міст вздовж лінії фронту не убезпечені і так само страждають від дронів.


У відповідь на закиди про відсутність інформування про дронові атаки, обласна влада запевняє в неефективності таких заходів. По-перше, стверджують, що херсонці на повітряну тривогу вже перестали реагувати, по-друге, «тривога» з приводу появи дронів буде з’являтися чи не щосекундно, Люди теж до неї звикнуть, і це буде неефективно.


До речі, говорячи про небезпеку від дронів, військовий експерт Ігор Романенко зазначив:


«Перспектива така, що дрони, особливо в таких містах, які відносно близько до лінії зіткнення, можуть застосовувати фактично цілодобово».

Тож якщо людина не може виїхати, військові і представники влади рекомендують хоча б менше з'являється на вулиці, частіше перебувати в укритті чи вдома.


Лариса Жарких, Олександр Андрющенко
Вгору
Фото: Поліція Херсонської області, 24 вересня 2024
0 комментариев
29 сентября 2024, 21:28
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Сирський зробив заяву про мобілізацію та звернувся до чоловіків, які втекли за кордон
Сирський зробив заяву про мобілізацію та звернувся до чоловіків, які втекли за кордон
Олександр Сирський виступив із важливою заявою щодо мобілізації. Головнокомандувач ЗСУ закликав чоловіків, які втекли за кордон, зробити свій вибір та долучитися до оборони нашої держави.Генерал-полко...
01 сентября 00:46
1470
РНБО запровадила санкції щодо окупаційного ексголови Голої Пристані на Херсонщині та його заступниці
РНБО запровадила санкції щодо окупаційного ексголови Голої Пристані на Херсонщині та його заступниці
Рада національної безпеки і оборони України запровадили санкції щодо окупаційного ексголови Голої Пристані на Херсонщині Геннадія Недялкова та його заступниці Юлії Черемісіної.Про це йдеться в указі п...
03 сентября 20:56
979
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівники
Українці незадоволені зарплатами: названо середній дохід, який вимагають працівникиУкраїнці очікують на зростання своїх заробітних плат. Працівники незадоволені рівнем свого доходу. Вони назвали серед...
04 сентября 01:47
951
Росіяни викрали з Херсонського художнього музею понад 12 тисяч картин
Росіяни викрали з Херсонського художнього музею понад 12 тисяч картин
Окупанти назвали приблизну кількість картин, що були викрадені з Херсонського художнього музею восени 2022 року. За повідомленням колаборанта Артема Лагойського, так званого “міністра культури” лівобе...
03 сентября 13:02
940
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні жінок навчатимуть добре оплачуваної професії: як записатись
В Україні запустили проєкт з підготовки жінок-водійок автобусів з гарантованим працевлаштуванням – у такий спосіб влада хоче розширити професійний потенціал жінок у галузі пасажирських перевезень. Нав...
06 сентября 16:15
834
4
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
891
3
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
В Україні змінили список предметів, які заборонено пересилати поштою: нові правила
Пересилання продуктів харчування поштою в Україні тепер здійснюється за оновленими нормами. Зокрема, тепер заборонені до відправки продукти визначають не за загальним терміном придатності, а за конкре...
12 сентября 22:00
791
3
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
В Києві у вересні різко подорожчала оренда квартир: названо нові ціни
У Києві стрімко подорожчала оренда квартир у вересні. Це пов'язано насамперед із сезонним стрибком попиту на житло у столиці.За даними порталу M2bomber, середня вартість орендованої квартири у Києві у...
24 сентября 01:47
273
1