Все новости Херсона

Лента новостей
Криминал
Боротьба із злочинами проти основ національної безпеки України – результати роботи органів прокуратури Херсонщини у І півріччі 2024 року
19 июля 15:54
142
Боротьба із злочинами проти основ національної безпеки України – результати роботи органів прокуратури Херсонщини у І півріччі 2024 року

Боротьба із злочинами проти основ національної безпеки України – результати роботи органів прокуратури Херсонщини у І півріччі 2024 року

Прокурори продовжують документувати кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України, викритті насамперед зрадників, колаборантів, притягнення їх до відповідальності.

Упродовж І півріччя поточного року на території області обліковано 317 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, вчинених на території Херсонської області:

- 216 колабораційна діяльність (ст. 111-1 КК України);
- 46 пособництво державі-агресору (111-2 КК України);
- 41 державна зрада (ст. 111 КК України);
- 7 посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ст. 110 КК України);
- 6 несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану (ст. 114-2 КК України);
- 1 фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (110-2 КК України).

Повідомлено про підозру 231 особі за вчинення кримінальних правопорушень зазначеної категорії, 256 обвинувальних актів направлено до суду, 58 осіб засуджено.

Серед ворожих поплічників виявляються державні службовці, депутати рад різних категорій та рівнів, колишні правоохоронці, пересічні громадяни, тощо.

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно депутата сільської ради за фактом державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачений у червні 2022 року обійняв посаду так званого «заступника голови» у незаконному органі влади – «ВЦА Бехтерської сільської територіальної громади».

Чоловік агітував місцеве населення підтримувати дії рф на окупованій території, зокрема у веденні нею збройної агресії проти України та легітимізації анексії територій. Також обвинувачений підбирав і працевлаштовував співробітників, займався інвентаризацією та вилученням майна Бехтерської сільради для використання у роботі незаконного органу влади.

Також у суді слухається справа стосовно голови Генічеського районного суду за фактом державної зради та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Обвинувачена у липні 2022 пішла на співпрацю із ворогом. Використовуючи службове становище, через месенджер передала російському куратору анкетні дані співробітників суду, який очолювала. А також дані стосовно представників поліції, ТЦК СП – громадян України, які проживали на окупованій території та мали проукраїнську позицію.

Згодом зайняла посаду так званої «судді» у самопроголошеному «Геническом районном суде Херсонской области». На цій посаді сприяла функціонуванню псевдооргану, розглядала судові справи за законодавством рф, а також виконувала інші функції, що були доручені їй представниками незаконної влади.

За результатом досудового розслідування до суду направлено обвинувальний акт стосовно колишнього українського адвоката за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст.111-1 КК України).

У листопаді 2022 він працевлаштувався до окупаційного уряду області, де обійняв посаду «исполняющего обязаности директора организационно-правового та административно-хозяйственного департамента министерства информационной политики Херсонской области».
На займаній посаді організовував та контролював роботу «департамента», займався добором працівників, укладенням договорів на поставку товарів, виконання робіт та надання послуг для потреб «міністерства».

Правоохоронці ведуть боротьбу з ворожими агентами, які наводять російський вогонь.

Як наслідок, спрямовано до суду обвинувальні акти у 9 кримінальних провадженнях щодо протидії корегувальникам вогню армії рф:
-    4 держзрада (ч. 2 ст. 111 КК України);
-    5 – несанкціоноване поширення інформації про розташування ЗСУ(ст. 114-2 КК України).

Статус обвинуваченого за держзраду отримав місцевий таксист.

Чоловік працюючи в одному із таксопарків Херсона, збирав дані про місця базування, переміщення українських захисників та облаштування фортифікаційних споруд. За допомогою Googl-maps він позначав координати. Таксист фільмував та фотографував об’єкти, пересуваючись містом.

Зібрану інформацію передавав «знайомому» на непідконтрольну територію України через один із месенджерів.

Після проведення комплексу слідчих дій прокурори спільно зі слідчими СБУ в Херсонській області встановили та затримали інформатора.
Наразі він утримується під вартою, де очікуватиме на вирок суду.

Притягаються до відповідальності колишні працівники системи виконання кримінальних покарань регіону, які перейшли на бік ворога.
Прокурорами здійснюється процесуальне керівництво у 43 кримінальних провадженнях за фактами переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, в умовах воєнного стану, а також добровільного зайняття колишніми працівниками установ виконання покарань, розташованих на території Херсонської області, посад, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади.

Упродовж першого півріччя 2024 року до суду направлено 10 обвинувальних актів цієї категорії.

Викрито та заочно повідомлено про підозру чотирьом пенітенціаріям у колабораційній діяльності, двом з ним також у державній зраді (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані - колишні працівники органів Державної пенітенціарної служби України, які у 2022 році працевлаштувалися безпосередньо у незаконно створене «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области» та його структурні підрозділи: «Голопристанскую исправительную колонию №7», «Северную исправительную колонию (№ 90)».

Обійнявши адміністративні посади у незаконних правоохоронних органах сприяли становленню та функціонуванню цієї гілки окупаційної влади.

Сфокусовано роботу на виявлені осіб, які стали вести інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресоркою.

Завершено розслідування та до суду скеровано обвинувальний акт стосовно журналіста окупаційного медіа «Таврія». У ролі ведучого телепрограми незаконно створеної представниками окупаційної влади «ГУР «ТРК «Таврия» бере участь у створенні та розповсюдженні російської пропаганди.

Йому інкриміновано публічні заклики з метою зміни меж території, державного кордону України, колабораційну діяльність, виготовлення та поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України та тимчасової окупації територій, з використанням медіа (ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Викриття винних у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки відбувається у тісній взаємодії органів прокуратури та іншими правоохоронними органами. Усі зловмисники будуть викриті й понесуть сувору відповідальність перед законом.
0 комментариев
08 сентября 2024, 02:22
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Українці активно купують квартири за кордоном: названо країни з найнижчими цінами на житло
Частка біженців, котрі планують залишитися на ПМП за кордоном, зростає. Українці активно стають власниками житла за кордоном. Стало відомо, в яких країнах наші співвітчизники купують квартири частіше...
15 августа 01:17
1147
В ТЦК сформували остаточний перелік обставин, які дають право на відстрочку від мобілізації
В ТЦК сформували остаточний перелік обставин, які дають право на відстрочку від мобілізації
Усі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути мобілізовані до ЗСУ, оскільки в Україні зараз діє воєнний стан. Водночас немало військовозобов'язаних громадян, з тих чи інших пр...
19 августа 15:47
1111
Сонце вставатиме о третій ранку?: які сюрпризи принесе українцям “зимовий” час
Сонце вставатиме о третій ранку?: які сюрпризи принесе українцям “зимовий” час
В Україні скасували літній час. Верховна рада 16 липня проголосувала "ЗА" таке рішення. Утім є нюанс. У соціальних мережах через новацію спалахнув скандал!Тож за яким саме часом житиме Україна вже нас...
13 августа 02:00
1019
Між економікою та екологією: що тепер робити з Каховським водосховищем і чому в Дніпро повернулися осетри
Між економікою та екологією: що тепер робити з Каховським водосховищем і чому в Дніпро повернулися осетри
Нещодавно під островом Хортиця затримали браконьєра, який упіймав двох двадцятикілограмових осетрів. Які, зі свого боку, припливли нереститися на стародавні угіддя предків – природа тепер дозволяє. Як...
10 августа 19:09
917
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Що відбувається з цінами на хліб в Україні
Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. А це, мовляв, означатиме перебої з хлібом. Серед причин називають подорожчання сировини, електр...
22 августа 13:03
559
2
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар озвучив прогноз, скільки часу триватиме війна в Україні
Мольфар Макс Гордєєв ексклюзивно для УНІАН розповів, що війна в Україні буде тривати ще певний час, незважаючи на всі зусилля щодо досягнення миру."Мої бачення та розклад карт Таро вказують на кілька...
21 августа 01:18
996
1
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Ворог атакував дронами Широку Балку на Херсонщині, є поранені
Російські війська атакували село Широка Балка Станіславської громади на Херсонщині, внаслідок ударів ворожих дронів поранені двоє людей.Як передає Укрінформ, про це повідомляє Херсонська ОВА у Телегра...
04 сентября 16:09
147
1
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники більше не діють: вартість популярної послуги рахуватимуть за єдиним тарифом
Багатотарифні лічильники втратили свою функцію. З 1 серпня споживачам нараховуватимуть плату за комунальну послугу лише за загальним обсягом споживання. Йдеться про лічильники гарячої води, які встано...
20 августа 09:24
714
1