Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
"Багато що зрозумів". Марсак уперше в карʼєрі обіграв Шмуратка на чемпіонаті України: як завершили сезон фігуристи
12 апреля 09:40
143
"Багато що зрозумів". Марсак уперше в карʼєрі обіграв Шмуратка на чемпіонаті України: як завершили сезон фігуристи

"Багато що зрозумів". Марсак уперше в карʼєрі обіграв Шмуратка на чемпіонаті України: як завершили сезон фігуристи

Результати протистояння українських одиночників та ексклюзивні коментарі Суспільне Спорт з чемпіонату України.

На чемпіонаті України з фігурного катання, що завершився в Богуславі, розіграли медалі серед чоловіків. Головна боротьба розвʼязалася між лідерами команди: 22-річним Іваном Шмуратком і 19-річним Кирилом Марсаком, які вперше за понад два роки змагалися між собою на національному рівні.

Шмуратко цього сезону представляв Україну на чемпіонатах світу і Європи, де посів 33-тє й 14-те місця відповідно, а також у серії Гран-прі, де став восьмим на етапі в Еспоо. Іван чотири рази поспіль ставав чемпіоном України впродовж минулого олімпійського циклу (сезони 2018/19 — 2021/22). Національну першість 2023 року фігурист пропустив через травму — тоді титул уперше завоював Кирило Марсак.

Головними стартами Марсака цього сезону стали юніорські чемпіонат світу (23-тє місце) й етап Гран-прі у Стамбулі (14) та три челенджери (топрезультат на цьому рівні — 11-та позиція в Астані). Також Кирило виграв дві медалі на міжнародних турнірах у Ризі ("золото") й Таллінні ("бронза").

"Тиск зіграв злий жарт, тому катаюся для себе": як виступили одиночники

Іван Шмуратко став лідером після короткої програми попри те, що мав обмаль часу на підготовку. За його словами, після чемпіонату світу в Монреалі, що відбувся в березні, він лише раз виходив на лід до того, як дібрався на змагання до Богуслава. Марсак, який приїхав з Фінляндії, де тренується з початку повномасштабної війни, після першого прокату був другим.

"Останні три тижні я катав ідеальні короткі програми на тренуваннях, без жодних помилок, але сьогодні щось не вдалося, — поділився після виступу Кирило в коментарі Суспільне Спорт. — У нас ще є довільна програма. Намагатимуся відкатати [так], щоб завершити сезон на гарній ноті. Конкуренція з Іваном? Краще про це не думати. Я сильно тиснув на себе в цьому сезоні, і це зіграло злий жарт зі мною. Тому зараз я катаюся для себе. Якщо я буду кращим, ніж Іван, то добре. Якщо він краще — це чесно, це спорт".

Завершити сезон "на гарній ноті" Кирилові таки вдалося. За підсумком двох прокатів фігурист піднявся на чільне місце, захистивши титул чемпіона. Уперше в карʼєрі він зробив це, обігравши Шмуратка, який врешті здобув "срібло": його сьому медаль на рівні дорослих чемпіонатів України. Дебютну нагороду ЧУ — "бронзу" — виборов Вадим Новіков, який цього сезону представляв збірну на юнацьких Олімпійських іграх і посів там 14-ту позицію.

Останні десять чемпіонів України з фігурного катання серед чоловіків

  • 2014/15: Ярослав Паніот
  • 2015/16: Іван Павлов (Шмуратко — 4-те місце в дебюті)
  • 2016/17: Іван Павлов (Шмуратко — "бронза")
  • 2017/18: Ярослав Паніот (Шмуратко — "бронза")
  • 2018/19: Іван Шмуратко (Марсак — 8-ме місце в дебюті)
  • 2019/20: Іван Шмуратко (Марсак — 6)
  • 2020/21: Іван Шмуратко (Марсак — 5)
  • 2021/22: Іван Шмуратко (Марсак — "бронза")
  • 2022/23: Кирило Марсак (Шмуратко не брав участі)
  • 2023/24: Кирило Марсак (Шмуратко — "срібло")


"Заради цього можна було проводити 17 років у спорті": як фігуристи оцінили сезон

Що Марсак, що Шмуратко зазначили, що наприкінці сезону відчувають утому й виснаження. Іван до останнього не був упевнений щодо участі в чемпіонаті України та ухвалив рішення менш ніж за день до змагань, о девʼятій вечора.

"Я тут зараз просто для себе, у своєму ритмі, — ділився фігурист з Суспільне Спорт. — [Хотів] отримати максимальне задоволення від себе, для себе, для людей. Не нервуватися. Не люблю зараз нервуватися, але все одно іноді находить хвиля стресу, скутості й тяжкої голови. Останній тиждень я відчував себе, не сказати, що добре. Максимально викладався на сезон емоційно й фізично, в тому числі на чемпіонат світу".

Уже вдруге з початку повномасштабного вторгнення Росії дорослі чемпіонати України з фігурного катання організовують у квітні: вже після головних стартів. Раніше такі турніри проходили в грудні й були визначальними для відбору на чемпіонати світу і Європи.

"Це дуже пізно, — погодився Кирило. — Дуже втомився". Та попри це він узяв участь у чемпіонаті. Каже, хотілося побувати вдома й уперше за рік побачити батьків.

Марсак назвав цей сезон важким, але водночас пізнавальним і успішним: хоч і не за результатами, а за набутими знаннями. Тому впевнений: "Наступний буде набагато кращим".

"Багато чому навчився. Багато що зрозумів. Я ставив неправильні цілі. Гнався за результатом, коли треба було просто кататися, насолоджуватися. У цій гонитві я забув, чому люблю цей спорт. Тут я можу показати себе, кататися для глядачів, для себе, для суддів. Але я робив це тільки з думкою про бали. Це зруйнувало майже все в цьому сезоні. Але зараз я повертаю собі відчуття того, що мені це подобається, тому певен, що все буде добре".

За цей сезон в арсеналі Марсака зʼявилося два стрибки в чотири оберти: сальхов і лутц. Утім, українець працює майже над усіма квадами. "[Четверний] аксель ще навіть не намагався пробувати, але подивимося: хто знає", — додав Кирило.

Іван Шмуратко не виконував четверні стрибки на змаганнях з 2022 року: з того часу, як отримав травму ноги.

"Звичайно, четверні, обертання й доріжка четвертого рівня, чисте виконання крюків-викрюків — це все добре, ми над цим працюємо, — запевняє Іван. — Проте треба вміти відштовхуватися від мінімуму, вміти знаходитися в різних станах, знаходити з них виходи, слухати себе. Треба вчитися займатися спортом і жити життя разом з тим, що каже тіло".

За словами Шмуратка, результат на чемпіонаті світу, що став для нього першим за два роки, не мав на нього негативного впливу.

Спортсмен пояснив це сукупністю різних факторів: "Я обʼєктивно не зробив свою програму з технічної точки зору. Багато чим не дуже був задоволений загалом. Тому це не такий сюрприз. З кожним роком відчувається зростання рівня учасників. Також тренувальні умови не були "ого-го-го".

Були й індивідуальні штуки з ментальним станом. Не буду заглиблюватися, але не відчував себе на 100%. Були й проблеми з ковзаном: щось могло боліти. До чемпіонату світу тренувався по одній годині пʼять-шість днів на тиждень".

"Це був суперсезон насправді. Особливо після того, як я пропустив половину [минулого]. Спочатку в мене була неприємна штука з ногою. Я міг ходити нормально, але в ковзані це був просто жах. Я отримав травму, і в мене був супертяжкий стан ментальний. Треба було відновитися для себе як людини, а потім уже як спортсмена. У лютому-березні минулого року я не знав, чи кататимуся в цьому сезоні. На початку сезону ставив перед собою мінімальні цілі: виходити, показувати свої програми. Я дуже пишаюся тим, що ми зробили з Михайлом Лейбою щодо нашої програми-перформансу під Мирослава Скорика. Тільки заради цього виступу можна було проводити всі 17 років у фігурному катанні".

Далі на фігуристів чекає відпочинок, а згодом — підготовка до передолімпійського сезону, під час якого розіграють більшість ліцензій на Ігри-2026. Глобальних змін топодиночники збірної наразі не планують: Марсак продовжить тренування у Фінляндії, де на нього чекають літні збори, а Шмуратко — в Україні.

suspilne.media
0 комментариев
27 июля 2024, 05:54
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику
Синоптики шокували прогнозом погоди на липень: вся Україна – в зоні ризику
Перший місяць літа – червень – майже позаду, на зміну йому поспішає липень, який називають "маківкою літа", це не від слова "мак", а від поняття "верхівка голови".За інформацією синоптиків, липень – н...
30 июня 08:15
1573
З російського полону повернули херсонку, яку незаконно судили в Білорусі
З російського полону повернули херсонку, яку незаконно судили в Білорусі
Серед звільнених з російського полону — мешканка Херсона Катерина Брюханова. Про це повідомляє видання Район Херсон із посиланням на Президента України Володимира Зеленського.Катерина Брюханова родом...
29 июня 14:30
1233
Зеленський закликав Трампа розкрити плани швидкого припинення війни та готовий зустрітися
Зеленський закликав Трампа розкрити плани швидкого припинення війни та готовий зустрітися
Президент України Володимир Зеленський заявив, що Дональд Трамп має виступити зі своїм планом щодо швидкого припинення війни з Росією, попередивши, що будь-яка пропозиція не повинна порушувати суверен...
04 июля 02:33
1006
Все женщины хотят иметь белый спортивный костюм
Для девушек и женщин, которые ведут очень активный образ жизни, важно, насколько стильно они выглядят, поэтому спортивный костюм для них белого цвета станет отличным выбором. Также немало важно, чтобы...
03 июля 15:49
926
ISW: Путін прагне "остаточного" завершення війни, щоб знищити Україну
ISW: Путін прагне "остаточного" завершення війни, щоб знищити Україну
Російський диктатор використав зустріч з Віктором Орбаном, щоб виступити проти припинення вогню шляхом переговорів.Заяви та вимоги російського диктатора Володимира Путіна про закінчення війни свідчать...
07 июля 03:45
922
1
Графік кінця людства: що передбачила Ванга наступного року
Графік кінця людства: що передбачила Ванга наступного року
Одним з останніх моторошних передбачень сліпої болгарської ясновидиці Баби Ванги є її твердження про те, що кінець світу почнеться 2025 року, передає New York Post.Нагадується, що цілителька-містик по...
21 июля 01:32
680
1
Окупанти завдали три удари дронами по храму у Зміївці. Храм повністю вигорів
Окупанти завдали три удари дронами по храму у Зміївці. Храм повністю вигорів
Так нині вигадає Православна Свято-Архангело-Михайлівська церква у Зміївці Бериславського району.Фото у facebook опублікував керівник Херсонської ОВІА Олександр Прокудін."Сьогодні вдень росіяни завдал...
01 июля 22:56
797
1
Ізраїльтянам із українським паспортом радять не відвідувати Україну
Ізраїльтянам із українським паспортом радять не відвідувати Україну
Посольство Ізраїлю рекомендувало чоловікам із подвійним громадянством (Ізраїлю та України) відмовитися від поїздок до України.Повідомлення у себе в Telegram  опублікував  посол Міхаєль Бродський."Реко...
02 июля 02:33
763
1