Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
"Аскона-Південь": "Нам немає чого приховувати!"
29 октября 08:44
421
 "Аскона-Південь": "Нам немає чого приховувати!"

"Аскона-Південь": "Нам немає чого приховувати!"

Скарги на забруднення повітря та високі шуми від заводу будівельних матеріалів, що випускає свою продукцію під торговою маркою - "Ансерглоб", - розташованого в с. Довжик, що в притул приступає до міста Житомир, а практично є його окраїною - це головні причини невдоволення активістів громади. Підприємство, що функціонує тут відносно недавно, - лише шостий рік, - є предметом постійних дискусій "борців за справедливість".

Як пише "Сільське життя", декілька тижнів тому, на загальних зборах громади с. Довжик, питання діяльності підприємства знову опинилося в центрі уваги. Активісти вкотре висунули свої звинувачення та вимоги, на що керівництво заводу в особі в. о. директора Житомирської філії - Павло Валерійович Марченко, який теж був присутній на сході села заявив, - нам нема чого приховувати, ми відкриті до спілкування і готові дати відповіді на всі хвилюючі питання.


З цією метою, 18 жовтня, на заводі було організовано зустріч-екскурсію для всіх бажаючих аби жителі громади могли ознайомитися з діяльністю підприємства, побачити все на власні очі та переконатися в тому, що існуюче тут виробництво - цілком безпечне для здоров'я населення.

Як виявилося, зібралося не так і багато людей. Не з'явилися ті, хто саме найбільше "розмахував руками" під час зборів. Та це, в принципі, й не дивно! Утім, прийшли ті, кому, з огляду на конструктивний діалог під час зустрічі, - дійсно не байдуже, що відбувається на території, де вони проживають. 

Тож, перед початком екскурсії присутніх запросили до конференц-зали і провели історичний екскурс та презентацію діяльності ТОВ "Аскона-Південь" та зокрема виробництво будматеріалів на заводі, що розташований в Довжику під торговою маркою "Ансерглоб".

З самого початку зустрічі так звана ініціативна група вручила представникам заводу письмове прохання, в якому йшлося: "З метою реалізації прав громадян у прийнятті рішень по екологічних питаннях та відповідно до розпорядження голови Житомирської ОДА - просимо надати можливість ознайомитися з документацією відносно виробництва продукції Вашого підприємства на території с. Довжик. Зокрема: дозволи на викиди: повітряні, сипучі, рідинні, стічні; дозвіл на виробництво продукції; проектно-технічну документацію на технологічний процес - технологічний паспорт підприємства; погодження місцевих органів влади на викиди та водокористування; погоджений з громадою дозвіл на роботу, погоджений обласним управлінням екології та природних ресурсів".

Усі відповідні документи, яких затребували присутні, після екскурсії по заводу, - були надані для ознайомлення, аби зацікавлені особи мали змогу переконатися в законності та нешкідливості функціонування заводу на території с. Довжик. 

Під час презентації акценти були розставлені на виробництві пінопласту. Адже саме з цього приводу в населення найбільше невдоволення. За словами доповідачки, стерол - сировина, з якої виготовляють пінопласт - продукується з природної сировини - нафти, методом багаторазової хімічної переробки. У свою чергу гранули стеролу, який до слова, - не виготовляється в Україні, а є виключно імпортерською складовою, - під дією пари збільшуються в 50-70 разів, - перетворюючись на пінопласт. Відтак він на 98% складається з повітря і є абсолютно безпечним. А його виготовлення - екологічно чистий технологічний процес.

Найголовнішим досягненням цього року тут визначають отримання нещодавно, у вересні, оновленого сертифікату управління якістю - ISSO-2015. Адже він є підтвердженням не лише якості виготовленого продукту, а й правильної організації всього виробництва. 

Окремим пріоритетом у роботі підприємства виділена соціальна відповідальність. Перш за все - достойні умови праці: спецодяг та засоби захисту, душ, гаряче харчування, стабільна заробітна плата та повний соціальний пакет. Керівництво заводу знає як про конкретне місце роботи кожного працівника, так і про життєву долю кожного. Тож, за потреби - підставляють своє плече у важку хвилину. Крім того, великої уваги приділяють сімейним цінностям. Задля цього організовують колективні та сімейні екскурсії, спортивні змагання, влаштовують для дітей своїх працівників різні конкурси та пізнавальні екскурсії на завод аби зароджувати в підростаючого покоління шанобливе ставлення до праці та сприяти профорієнтаційному вихованню. 

Для дітвори та підлітків Довжика за рахунок коштів підприємства нещодавно було облаштовано дитячий майданчик та спортивний турнікет, а при в'їзді в село збудовано церковну придорожню капличку, куди можна в будь-яку хвилину зайти помолитися, поставити свічечку, - адже її двері завше відчинені. І це лише початок, обіцяють на підприємстві. Бо вже зараз тут чекають пропозицій від місцевої влади, які внесуть до соціальної угоди та заключать її з органами місцевого самоврядування, аби брати активну участь в розбудові та підтримці громади.

Після змістовного словесного ознайомлення з діяльністю підприємства, присутнім провели екскурсію по заводу, розповіли про кожен з етапів виробництва та дали відповіді на всі запитання. Ми поцікавилися в одного з присутніх, депутата Оліївської ОТГ по виборчому округу №15 (с. Довжик) - Геннадія Івановича Галіцького, - про його враження від побаченого і чи отримав він таким чином собі відповіді на хвилюючі його питання? 

- Я був директором, головним інженером, працював на промислових підприємствах Дніпропетровська та Харкова. Тобто, те, що я сьогодні побачив, - це, в першу чергу, для мене виробництво. І не просто виробництво, а - досить високого рівня. Якби у нас за часів радянського союзу були такі підприємства, то ми вже були б далеко попереду Польщі. 

Чогось складного я тут не бачу, це все для мене давно відомо. Просте виробництво - усе що зв'язане з пінопластом і з сипучими матеріалами. Мене тут цікавлять - викиди. Бо люди просто так скаржитися не будуть. Значить тут десь є нюанси. Хоча в самому технологічному процесі особливо якихось викидів, пов'язаних з використанням хімічних речовин, я не побачив. А "на нюх" сказати, чи є тут перевищення норм я не можу, я не універсальна людина. У приміщенні чисто і акуратно, працює автоматика - це дуже добре. Все високого рівня, відразу видно, що це не наші, вітчизняні технології, а європейські. Єдине, коли ріжуть пінопласт стальною ниткою, то виникає специфічний запах, але для цього на підприємстві передбачена сучасна потужна система фільтрації. 

Те, що завод працює - добре і є актуальним не лише для нашої громади, а й для всієї України. І ми сьогодні просто хочемо в цьому переконатися, і знайти порозуміння з керівництвом підприємства, аби грамотно вибудувати позицію взаємодії громади і заводу.

Загалом можна констатувати, що агресивно налаштованої напруги не відчувалося, спілкування у формі "питання-відповіді" досить чітко розставило усе на свої місця. Шкода лише, що той, хто найбільше кричить і готовий рушити збудоване тяжкою працею - насправді лише грає в сучасну модну гру під назвою "громадський активіст", таким чином просто заробляючи собі додаткові бали і не більше.

Окрім прозорої діяльності, яку позиціонує керівництво заводу, представники апарату Житомирської філії наступного дня взяли участь в лісовідновній кампанії, яка в осінній період нині активно триває на території Богунського лісництва, що знаходиться неподалік заводу. І не лише взяли активну участь, а й повністю оплатили посадковий матеріал, на що було спрямовано 26 тис. грн. власних коштів підприємства. 

Лісівники провели майстер-клас для гостей. У посадці застосували схему змішування сосни звичайної у поєднанні із дубом. Декілька років поспіль житомирські лісівники застосовують новий метод - садіння лісу сіянцями сосни із закритою кореневою системою. Вони хоч і витратніші, проте мають майже 100% приживлюваність і дозволяють проводити посадку майже протягом усього вегетаційного періоду. Саме з таким посад матеріалом довелося працювати в цей день. Таким чином руками житомирського колективу "Аскона-Південь" було висаджено біля 4 тис. сіянців сосни із закритою кореневою системою та посіяно дуба звичайного на загальній площі 1 га. 

Якщо для лісівників посадка лісу справа знана і звична, то для гостей виявилася справжнім святом. Бо багато хто взагалі вперше в житті садив "своє" дерево, а хтось із гордістю проговорював, що робить воістину добру справу для наступних поколінь. Таким чином, "Аскона-Південь" внесла і свій вклад у народження нового лісу. А загалом спільна справа ще міцніше згуртувала колектив заради гарного результату. 

Альона ДЕНИСЮК

0 комментариев
27 апреля 2024, 04:10
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
«Бʼють та ґвалтують без упину»: жінка-трансгендер з Олешок розповіла про життя в російській окупації
Українці, які виїжджають із окупації, розповідають про відчуття постійної небезпеки, коли живеш під контролем військових РФ«Бʼють, ґвалтують без упину, знущаються, якщо ти не такий, за їхніми мірками»...
10 апреля 12:33
1625
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які володіють квартирами понад 20 років, доведеться заново пройти реєстрацію житла
Українцям, які набули право власності на свої квартири ще в минулому столітті, доведеться заново пройти процедуру реєстрації житла. Якщо вони цього не зроблять, то можуть втратити свою нерухомість.Чом...
30 марта 10:10
1557
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
"Ті, що вижили, позаздрять мертвим": з'явився похвилинний опис подій при ядерному ударі
Ядерна війна починається з проблиску на екрані радара. На годиннику 4:03 ранку, і в полі за 20 миль від столиці Північної Кореї Пхеньяна величезна хмара вогню вибухає всього в декількох метрах від зем...
10 апреля 12:47
1305
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Зеленський назвав один із варіантів закінчення війни
Є різні думки з приводу завершення війни в Україні: хтось каже, вона не завершиться поки при владі Путін, а хтось вважає, що Україна має стати сильною.Про це сказав президент України Володимир Зеленсь...
30 марта 03:45
1088
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Наслідки обстрілу росіянами Херсонського державного університету (Фоторепортаж)
Сьогодні росіяни сплутали головний корпус Херсонського державного університету з базою НАТО і вдарили по ньому з лівого берега Дніпра. Пошкоджено три поверхи навчального закладу. Зруйновано кілька учб...
28 марта 17:01
852
4
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
ЗСУ стерли наміри окупантів повернутися на правий берег Херсонщини, — Гуменюк
На правому березі вже правильно облаштовані оборонні рубежі, через що контрбатарейна боротьба, навіть по воді, на підходах, призводить до того, що наміри окупантів провалюються, говорять в ОК "Південь...
08 апреля 19:26
759
2
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків: “Наслідки будуть критичними“
В Україні виник гострий дефіцит молодих чоловіків. Йдеться про громадян 18-30 років. Демографічна криза пов'язана з різними причинами. З'явився несприятливий прогноз щодо ситуації, що склалася у нашій...
18 апреля 04:16
562
1
Как правильно подобрать размер тактических кроссовок для ЗСУ: практическое руководство
Военная служба предъявляет особые требования к экипировке и, в частности, к обуви. Тактические кроссовки для военнослужащих Збройних Сил Украины (ЗСУ) должны сочетать в себе не только защитные функции...
22 апреля 17:56
261
1