Все новости Херсона

Лента новостей
Аналитика
Пенсійний фонд дав відповіді на важливі питання
22 декабря 11:26
275
Пенсійний фонд дав відповіді на важливі питання

Пенсійний фонд дав відповіді на важливі питання

1) Я отримую пенсію в розмірі 1247,00 грн. У місцевому управлінні Пенсійного фонду мені пояснили, що така пенсія не підлягає індексації.

Поясніть чому? Чи є ще випадки, коли пенсія не підлягає індексації? Питання нарахування індексації має багато нюансів. Один із них стосується приналежності до об'єктів індексації. Пунктом 3 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078, визначено окремі види доходів громадян, які не належать до об'єктів індексації.

Наприклад, соціальні виплати, які визначають залежно від прожиткового мінімуму, не є об'єктами індексації, тому не індексуються. Чинним законодавством визначено умови, коли мінімальна пенсія встановлюється в розмірі, який обчислюють виходячи з розміру прожиткового мінімуму.

Частиною першою статті 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що за наявності в чоловіків 35 років, а в жінок 30 років страхового стажу мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного в законодавстві.

Шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків і 7,5 років для жінок за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом міністрів України, мінімальний розмір пенсій встановлюється незалежно від місця останньої роботи в розмірі 80 % від середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (стаття 8 Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”).

Окрім того, законодавством передбачено встановлення мінімальних розмірів пенсій для інвалідів внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС і пенсій, обчислених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, у разі, якщо розмір пенсії пенсіонеру визначено залежно від прожиткового мінімуму (як у Вашому випадку), така пенсія не є об'єктом індексації, тому не індексується.

2) У грудні 2016 року мені підвищили пенсію на 22,23 грн, але зменшили суму індексації. Тож пенсія (загальний розмір) знову залишилася такою самою. Чому зараз пенсію не індексують? 

До 01 вересня 2015 року Ваша пенсія індексувалась відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (далі – Порядок).

Пунктом 5 Порядку встановлено, що якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалася у місяці підвищення доходу, то сума індексації в цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу й розраховується як різниця між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

Відповідно до законів України про державний бюджет на відповідні роки, розміри прожиткового мінімуму, зокрема для осіб, які втратили працездатність, з 01 вересня 2015 року встановлено на рівні 1074,00 грн, 01 травня 2016 року — 1130,00 грн, з 01 грудня 2016 року - 1247,00 грн. Це стало підставою для проведення перерахунку складових Вашої пенсії, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а саме — доплати за понаднормативний стаж.

При цьому, згідно з пунктом 5 Порядку, при кожному перерахунку — з 01.09.2015, з 01.05.2016, з 01.12.2016 перевизначався розмір індексації, так у грудні 2016 року пенсія підвищилася на 22,23 грн, а сума індексації зменшилася відповідно з 144,97 до 122,74 грн. Розмір пенсії склав 1528,53 грн, у тому числі 1405,79 грн (розмір перерахованої пенсії) та 122,74 грн (сума індексації).

Щодо подальшої індексації пенсійних виплат, повідомляємо наступне. Індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 103 відсотка. Індекс споживчих цін обчислюється Держстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Для забезпечення проведення індексації пенсій із врахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.2016 № 77 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 і від 9 грудня 2015 року № 1013” щодо проведення індексації пенсій в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів та бюджету Пенсійного фонду України, нарахування індексації пенсій у грудні 2016 року не проводиться.

3) Не працюю, одержую пенсію за віком, вже декілька років пенсія не підвищувалась. Чула по радіо, що у грудні місяці всі пенсії підвищать на 10 %. Але моя пенсія збільшилася на 13 грн. Роз’ясніть будь-ласка, механізм перерахунку.

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2016 рік» у грудні місяці на 10% збільшився розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (з 1130,00 до 1247,00 грн), а не розмір пенсії. Відповідно в індивідуальному порядку перераховано надбавки, підвищення та виплати, які залежать від цього показника. 

Отже, право на підвищення у кожному конкретному випадку визначається в залежності від того, чи є у складі пенсії такі доплати та надбавки.

До вересня 2015 року Ваша пенсія індексувалась, тому згідно із пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, при кожному черговому підвищенні пенсійних виплат (у вересні 2015 та травні 2016 року) на суму підвищення пенсії зменшувалася сума індексації. Розмір пенсії до виплати залишався без змін. У грудні місяці розмір підвищення перевищив суму індексації, тому сума пенсії до виплати збільшилась на 13 грн (116,93 грн (сума підвищення після перерахунку) – 103,93 грн (сума індексації).

Надалі при кожному підвищенні соціальних стандартів розмір Вашої пенсії до виплати зростатиме.

0 комментариев
29 марта 2024, 03:03
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонська міська військова адміністрація продовжує співпрацю з французькою неурядовою гуманітарною організацією Acted. Так, була проведена установча зустріч та презентація грошової програми для власн...
08 марта 14:56
4725
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Многие украинцы получают дополнительный доход с того, что сдают в аренду жилье. Но при этом, они не платят налоги государству. Поэтому теперь налоговая научилась высчитывать владельцев, которые сдают...
25 марта 05:02
2028
В Україні змусять вийти на роботу пенсіонерів і домогосподарок
В Україні змусять вийти на роботу пенсіонерів і домогосподарок
В Україні близько 20% дорослого населення ніде офіційно не працює. При цьому роботодавці не можуть знайти фахівців навіть за високу зарплату. Війна, міграція населення та мобілізація кардинально зміни...
14 марта 09:19
826
Новокаховчан, яких залишили без світла і води, окупанти закликають «запастись терпінням»
Новокаховчан, яких залишили без світла і води, окупанти закликають «запастись терпінням»
Окупанти, як вже писав NewDay.ua, нічого не можуть вдіяти з аварією на трансформаторах у Новій Каховці, тому у місті і населених пунктах, розміщених поряд, вже тривалий час немає електроенергії. А, от...
02 марта 20:35
806
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом доби армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами
Протягом 14 березня армія РФ атакувала Херсонщину 30 FPV-дронами та скинула 17 осколкових боєприпасів.Про це повідомили Сили оборони півдня України.Зазначається, що окупаційні війська хаотично обстріл...
15 марта 18:53
613
3
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
921
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
120
1
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українцівТимчасовий захист для українських біженців у Польщі готуються продовжити до 4 березня 2025 року. Проте уряд планує змінити правила перебування укра...
02 марта 03:00
312
1