Все новости Херсона

Лента новостей
Люди
Оптимізація чи руйнація?
13 июля 09:00
399
Оптимізація чи руйнація?

Оптимізація чи руйнація?

Оптимізація чи руйнація? Нема школи – нема села? В Херсонській області починають втілювати політику оптимізації. "Оптимізувати" або ж просто закривати будуть сільські школи.

Громадська організація "Об’єднання "Ми - херсонці" отримує все більше й більше звернень від обурених батьків з різних районів Херсонщини. З метою вивчення цього питання активісти направили відповідні запити до Управління освіти і науки ХОДА. Наскільки це виправдано і що очікує дітей та вчителів – розповів в інтерв’ю активістам начальник Управління освіти і науки ХОДА Евгеній Криницький.

- Розкажіть детальніше про реорганізацію навчальних закладів у сільській місцевості в Херсонській області.

- Сам по собі цей процес реорганізації фактично почався, коли було підписано постанову Кабінету міністрів, щодо оптимізації мережі бюджетних установ. Згідно цього процесу школи з низькою наповненістю в класі мають бути переглянуті і, відповідно з метою економії бюджетних коштів, мають бути ліквідовані. Проте, коли нам захищали кожен район свої плани оптимізації, Управління освіти і науки ХОДА і я особисто, принципова моя позиція, вважають, що не однієї школи не можна закривати. Зменшити ступінь – так, що надасть їм економію коштів. Ми маємо повну демографічну картину до 2020 року. Ми бачимо, що, наприклад, беремо певну школу і розуміємо, що на території цього селища до 2025 року не буде 10-11 класів, не має кількості дітей. Який є сенс тримати там школи перших-третіх ступенів? За що платити кошти? Тому, можна ступінь номер три прибрати з них, автоматично зменшиться кількість викладачів. Так само можна, якщо це низька наповненість школи, можна й другий ступінь прибрати, але залишити навчально-виробничий комплекс дитячий садочок - школа першого ступеню, тобто навчання до 5 класу. Решту – можна довезти в іншу школу. Тут ще велика кількість питань щодо підвозу виникає: яким чином ми будемо їх перевозити? Наша позиція така, щоби підвіз здійснювався в межах 15 хвилин, тобто це десь 10-15 кілометрів. Тому питання ліквідації шкіл, принципова наша позиція так, що жодної школи не закриваємо.

- Євгенію Анатолійовичу, поясніть, будь ласка, за яким принципом обираються школи для ліквідації, у рамках розпорядження голови ОДА «Про план заходів щодо наповнення місцевих бюджетів області та економного і раціонального використання бюджетних коштів у 2015 році»?

- Згідно Закону України про добровільні об’єднання громадян, спроможною громадою вважається та громада, в якої кількість учнів і кількість дітей дошкільного віку не менше 100. Ця громада може вважатися самодостатньою, решта – не може бути.

- Назвіть, будь ласка, установу чи особу, яка буде гарантувати безпеку дітей під час підвозу дітей до навчального закладу.

- Відповідно до всіх нормативних документів несе відповідальність власник цього транспорту. Відповідно у нас цим займається цим підвозом і забезпеченням комунальна установа по обслуговуванню навчальних закладів, які створенні районними радами. Тому, вся відповідальність на них, на начальнику відділу освіти. Тому що в його функціональних повноваженнях є забезпечення мережі, розвиток її і наповнення. В будь-якому випадку з цього села мають виділити викладача, який буде супроводжувати дітей. Відповідальність несе водій. Водій який не має 5-річного стажу не має права перевозити дітей.

- Звідки ж будуть брати транспортні засоби для підвозу дітей?

- Питання щодо транспорту – це питання дуже тяжке. На сьогодні в нас в області не вистачає 32 одиниці. А в Чаплинці ще й один забрали в АТО. На сьогодні, нам для Херсонщини заплановано виділити на покупку автобусів 1 мільйон 100 тисяч. Це 2 автобуси на всю область, а нам не вистачає їх – 32! Ще в нас в планах отримати компенсацію за ті автобуси, які зараз в АТО. Але ж тут така хитрість, в законі написано «після повної демобілізації». Я за освіту всім серцем і душею. Будемо вирішувати питання.

- Сьогодні, вже є такі школи, які реорганізовано/ліквідовано?

- Станом на сьогодні жодна школа не ліквідована. Будемо робити все для того, щоб першого вересня кожна дитина пішла в школу. Абсолютно все. Я повторюю і буду повторювати всім, і своєму начальству в тому числі: якщо не інвестувати в освіту, то ми – програне покоління. Система освіти побудована таким чином, що вона стосується всіх і кожного в нашому суспільстві. Від народження, коли мама вже думає про дитину куди її відправляти в дитячий садок до моменту, коли вже маємо онуків.

- Поглянемо на питання реорганізації з іншого погляду: що станеться з викладачами, які працюють в малокомплектних школах?

- Відповідно до того нового закону, який буде: взагалі принцип фінансування змінюється. Зараз, в нас по формулі розраховується, відповідно по кількості класів і таке інше. На наступний рік, якщо цей закон буде прийнятий, принцип фінансування буде "гроші ходять за дитиною". Якщо дитини перейшла в іншу школу, автоматично ці кошти підуть з нею. Має бути повна конкурентна середа. Якщо це нормальний вчитель, з нормальною кваліфікацією, він любить свою роботу і його люблять діти, і його роботу оцінюють на високому рівні (а оцінка це що – здібності учнів), то він завжди знайде собі роботу, ми переведемо його в іншу школу із задоволенням. Нам, на сьогоднішній день, за кількістю вакансій не вистачає 124 вчителя по всій області.

- Як Ви вважаєте, така оптимізація не порушує Закон України про освіту, Конвенцію ООН про права дитини і врешті-решт Конституцію України?

- Вони не порушують законодавства України, бо всім дітям буде надана можливість отримувати освіту. Моя думка, що оптимізація необхідна. Є такі школи, де вчаться по 7 осіб: і один в 4 класі, інший в 7, а третій – в 9. Ще є такий нюанс, що заробітна плата у всіх вчителів однакова. Є школа на 250 учнів, а є на 7. І першу, і другу треба опалювати, утримувати і так далі.

- Євгенію Анатолійовичу, станом на сьогодні, скільки звернень Управління освіти і науки ОДА має від батьків та педагогічного колективу з приводу цієї ситуації?

- Тільки цього місяця ми маємо 20 звернень від батьків, учнів та батьківських комітетів. На всі звернення ми реагуємо і відповідаємо всім і кожному, що Управління не підтримує таких рішень. Заяв від педагогів поки нема. Будемо чесними, немає зараз грошей в бюджеті, дійсно, нема. Звідки їх брати? Промисловість? – Донецька, Луганська область – зруйновані. Звідки взяти гроші? Питання про оптимізацію на порядку денному вже стояло дуже давно, на жаль. Хотілося б, щоб працював принцип "інвестиція в освіту людей, освіченість нації". Це є один із передових пунктів сталого розвитку. Якщо ми сьогодні десь закриваємо школи, садочки, то там же треба будувати одразу тюрму. Я вас запевняю, що не дам забрати жодного освітнього закладу.

- Дякуємо за Ваші інформативні відповіді!

0 комментариев
29 марта 2024, 11:19
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонці можуть зареєструватися до 29 березня на грошову виплату від міжнародної компанії
Херсонська міська військова адміністрація продовжує співпрацю з французькою неурядовою гуманітарною організацією Acted. Так, була проведена установча зустріч та презентація грошової програми для власн...
08 марта 14:56
4738
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Многие украинцы получают дополнительный доход с того, что сдают в аренду жилье. Но при этом, они не платят налоги государству. Поэтому теперь налоговая научилась высчитывать владельцев, которые сдают...
25 марта 05:02
2056
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
"Макрон щось знає", - названо місто, яке РФ може атакувати ядеркою
Російський диктатор Володимир Путін може вдатись до застосування ядерної зброї. В даному випадку, ситуація розвиватиметься дуже непередбачувано і стрибкоподібно. Про це під час чату на Главреді заявив...
21 марта 04:16
1228
Окупанти вирішили повоювати з українським гумористом після його смерті
Окупанти вирішили повоювати з українським гумористом після його смерті
Окупаційний сайт з «незалежним аналізом політичної, економічної і соціальної ситуації на Україні» иа2.пе\л/є вирішив повоювати з тим, хто не може дати відсічі. Хоча ні - може, але спочатку, вибачте, п...
07 марта 19:40
871
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
927
1
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
У селі Одрадокам'янка росіяни вдарили двома FPV-дронами по автобусу, який віз гуманітарну допомогу
Транспортний засіб і вантаж – знищені. Лише дивом водій і пасажири не постраждали.Про це повідомив Олександр Прокудін у Facebook.
26 марта 14:20
123
1
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Прикордонники затримали неординарного мешканця Одеси, який, за їхніми даними, збирався вплавь подолати дві річки, щоб потрапити до Молдови. При собі в нього була латексна маска, гідрокостюм та плащ-ма...
11 марта 04:33
420
1
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Гуменюк: РФ намагається артобстрілами посилювати тиск уздовж лінії зіткнення
Наразі росіяни намагаються посилювати тиск артилерійськими обстрілами уздовж лінії зіткнення.Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" поінформувала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного коман...
20 марта 21:48
424
1