Все новости Херсона

Лента новостей
Общество
Найбільш медійний працівник карного розшуку розповів, коли отримує задоволення від виконаної роботи
13 апреля 09:32
474
Найбільш медійний працівник карного розшуку розповів, коли отримує задоволення від виконаної роботи

Найбільш медійний працівник карного розшуку розповів, коли отримує задоволення від виконаної роботи

Службі карного розшуку виповнюється 100 років. Найбільш медійним працівником карного розшуку поліції Херсонської області є підполковник поліції Зайцев Михайло Сергійович. Він обіймає посаду заступника начальника управління карного розшуку ГУНП в Херсонській області – і уже півтора роки очолює відділ по боротьбі з організованою злочинністю. В ОВС служить понад 15 років і лише у підрозділах карного розшуку.

- Звичайно, напружений графік, безсонні ночі, відсутність нормальних вихідних є мінусами нашої роботи, - зазначає Михайло Зайцев. - Але, коли завдяки моїй роботі, роботі працівників мого відділу розкрито черговий злочин і тим самим врятовано чиєсь життя, здоров'я, майно, розумію, що моя робота не марна.

Крім основної роботи, Михайло Сергійович, як ніхто інший, вміє через екран телевізора застерегти громадян від шахраїв, квартирних крадіїв, дає поради, розповідає про стан оперативної обстановки в місті та області, а також озвучує гучні затримання організованих злочинних груп.

- Михайло Сергійович, розкажіть про розкриття або затримання, яке вважаєте найбільш цікавим у своїй кар'єрі?

Одразу все і не згадаєш. Але у пам’яті залишився 2012 рік, тоді я працював над розкриттям подвійного вбивства двох жителів Ростова. Їх розстріляли з метою заволодіння двома дуже дорогими автомобілями і 30 тисячами доларів США. Тоді в міліцію звернулися дві жінки з міста Одеса і повідомили, що їх чоловіки на двох автомобілях зникли десь на території Херсонської області. Ми підозрювали, що зниклі стали жертвами злочинів, дуже довго не могли встановити їх місцезнаходження. Приблизно через 4 місяці ми затримали осіб, причетних до зникнення одеситів. Один із затриманих виявився колишнім працівником ДАІ. Ми провели дуже багато роботи, ряд оперативно-розшукових заходів, щоб затримати зловмисників. Вони зізналися у скоєному і показали місце, де сховали тіла. В ході реалізації заходів по затриманню винних ніхто з працівників Управління карного розшуку не спав упродовж 3-4 діб. Також ми знайшли місця схову зброї зловмисників. Це був гараж, там ми виявили 15 одиниць вогнепальної зброї, а також маски, телефони, які зловмисники підготували для скоєння наступних злочинів і вже намітили нових жертв. Таким чином, можливо, ми врятували життя інших людей. Зловмисників засудили до довічного ув’язнення.

- Що для вас карний розшук?

Для мене карний розшук – це образ життя. Під час навчання, а потім стажування у райвідділах міліції, я остаточно зрозумів, що хочу пов’язати життя зі службою в карному розшуку. Під час стажування мені подобалось все: обстановка у райвідділі, у мене були хороші наставники і вчителі, яким я дуже вдячний. Саме завдяки своїм наставникам я навчився працювати, чітко засвоїв для себе, що означає робота в колективі. Тільки спільно можна якісно і швидко розкривати складні злочини.

Іноді трапляється, що забуваю поїсти, довго працюю без відпочинку, не помічаю, як минає день. Але коли зібрані докази, винний покараний, потерпілий відновлений у своїх правах, ось тоді я отримую ні з чим незрівняне задоволення від виконаної нами роботи.

- Хто або що стало вирішальним у обранні професії?

Я завжди захоплювався моїм дядьком, маминим рідним братом. Мій нині покійний дядько працював у слідчих органах міліції, обіймав посаду начальника слідчого відділу Приморського райвідділу міліції в Одесі. Але через хворобу передчасно пішов з життя. Саме він для мене був прикладом справжнього чоловіка, справжньої чоловічої професії і саме його я вирішив наслідувати, прийшовши на службу в міліцію. А шлях розшуковця вже обрав сам під час стажування, де на практиці застосовував отримані знання. Стажування проходив у Миколаївській області в Первомайському міськвідділі міліції. Потім через сімейні обставини переїхав у Херсон і в 2007 році працював у районних відділеннях міліції: Білозерському, Скадовському райвідділах міліції. Уже 8 років працюю в Управлінні карного розшуку.

- Назвіть три головних, на ваш погляд, зміни, які відбулися у карному розшуку за останні роки

Багато відбулося змін, але і сьогодні наша служба вимагає повної самовіддачі та готовності до ризику. Після внесення у 2012 році значних змін у Кримінальний процесуальний кодекс, ми відчували деякі труднощі по документуванню тяжких та особливо тяжких злочинів, необхідно було звикнути працювати за новим форматом. Ми з цим завданням впорались.

Але найголовніша зміна – це новий конструктивний підхід до документування тяжких та особливо тяжких злочинів. Такого обсягу оперативно-розшукових заходів раніше не проводилося.  Дуже суттєві зміни в роботі карного розшуку відбулися у технічних засобах, що допомагають нам документувати злочинні дії та доводити провину зловмисників. Зараз ми використовуємо в повному обсязі ту базу, яка нам надана. Вона набагато більша, ніж попередня. Технічний розвиток не стоїть на місці, свою роботу ми постійно удосконалюємо.

Після реформи і деяких кадрових змін наш колектив став більш згуртованим, у нас дуже добре підібрані люди за складом характеру та професійними навиками, усі мають високий рівень професіоналізму та використовують свої знання для розкриття злочинів.

- Хороший опер – це?

На мій суб’єктивний погляд хороший оперативник повинен креативно мислити, повністю віддаватися роботі. Він повинен вміти розгледіти і реалізувати отриману інформацію. Правильно спілкуватися з людьми, бути психологом. Просто ходити на роботу в карному розшуку не вийде. Цим треба жити. Крім інструкції, треба вміти приймати правильні рішення і не боятися брати на себе відповідальність. Іноді треба довіритися оперативній інтуїції і вона не підведе. 

Хорошим оперативником не народжуються, ним стають. Хороший оперативник повинен мати аналітичний склад мислення, креативно підходити до виконання поставлених завдань при розкритті злочинів, бути різнобічно освіченою людиною. Оперативник не може працювати однаково над розкриттям різних злочинів, адже у кожному випадку треба спілкуватися з різними людьми, у яких різний характер. Треба бути і психологом, і хорошим комунікатором. Коли працівник навчиться швидко приймати адекватні рішення в різних ситуаціях, тоді він стане справжнім оперативником. 

- Чи доводилося рятувати життя? Якщо так, розкажіть про це?

Я вважаю, що при затриманні вбивць, маніяків ми вже рятуємо комусь життя, тобто ми попереджаємо нанесення шкоди людині та суспільству кожним конкретним злочинцем.

- В чому знаходите натхнення?

Вільного часу в оперативника ніколи немає і не може бути за характером роботи. 80% часу ми проводимо на службі, колектив – це наша друга сім’я. А якщо і з’являється вільний час, проводжу його з родиною. Люблю історичні фільми, детективи майже не дивлюся – криміналу мені і на роботі вистачає. Тим паче, що більшість сюжетів цих фільмів нереалістичні та не мають нічого спільного зі справжньою роботою опера. Раніше, ще до служби в поліції, полюбляв риболовлю та полювання. Можливо, колись і повернуся до цих занять.  

- Що побажаєте вашим колегам з нагоди свята?

Кращим подарунком для нашої служби було б зниження кількості скоєних злочинів. А своїм колегам бажаю добробуту та затишку в сім'ї. Буде надійний тил – буде настрій і бажання працювати. І звичайно, здоров'я, щастя, добра та професійної вдачі.

Відділ комунікації поліції Херсонської області 

0 комментариев
29 марта 2024, 17:15
Ваш комментарий будет опубликован после модерации.
Читают / Обсуждают
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Налоговая нашла способ проверить неофициальные доходы украинцев: придут письма “счастья”
Многие украинцы получают дополнительный доход с того, что сдают в аренду жилье. Но при этом, они не платят налоги государству. Поэтому теперь налоговая научилась высчитывать владельцев, которые сдают...
25 марта 05:02
2076
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині
Екіпаж українського бомбардувальника пожертвував життям, зупиняючи окупантів на Херсонщині.Про це розповідається на сторінці Центр досліджень воєнної історії ЗСУ у facebook.12 березня 2022 року біля с...
12 марта 19:13
1019
Штраф за збирання березового соку: скільки доведеться заплатити
Штраф за збирання березового соку: скільки доведеться заплатити
В Україні розпочався сезон збирання березового соку – на торгових майданчиках вже з'явилися оголошення про продаж. Ціни залежать від продавця: можна купити як по 10 грн за літр, так і одразу 3-літрову...
14 марта 02:31
825
Новокаховчан, яких залишили без світла і води, окупанти закликають «запастись терпінням»
Новокаховчан, яких залишили без світла і води, окупанти закликають «запастись терпінням»
Окупанти, як вже писав NewDay.ua, нічого не можуть вдіяти з аварією на трансформаторах у Новій Каховці, тому у місті і населених пунктах, розміщених поряд, вже тривалий час немає електроенергії. А, от...
02 марта 20:35
807
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Іванка Хильченко: маленька дівчинка з великими планами на відновлення Олександрівки
Наприкінці минулого року дванадцятирічна Іванка Хильченко з Олександрівки отримала грамоту від Головнокомандувача Збройних Сил України. Генерал Валерій Залужний відзначив школярку «За активну громадсь...
24 марта 14:34
237
1
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Росіяни називали ждунами й погрожували стратою: історія багатодітної родини з окупованої Херсонщини
Кілька місяців тому волонтери допомогли багатодітній родині Федорченків виїхати з тимчасово окупованої території Херсонщини. Понад півтора року в окупації члени родини жили під постійним тиском російс...
28 февраля 18:27
932
1
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українців
Польща готується скасувати деякі пільги для українцівТимчасовий захист для українських біженців у Польщі готуються продовжити до 4 березня 2025 року. Проте уряд планує змінити правила перебування укра...
02 марта 03:00
317
1
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Одесит у масці та мантії намагався «магічно» перетнути кордон із Молдовою
Прикордонники затримали неординарного мешканця Одеси, який, за їхніми даними, збирався вплавь подолати дві річки, щоб потрапити до Молдови. При собі в нього була латексна маска, гідрокостюм та плащ-ма...
11 марта 04:33
420
1